ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ιερουσαλήμ: Ανησυχία για εκατομμύρια πιστούς για τις ημέρες του Πάσχα μετά τα χτυπήματα κοντά στον Ναό της Αναστάσεως – Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Διαφορετικό θα είναι το φετινό Πάσχα στην Ιερουσαλήμ, με την Παλιά Πόλη να παραμένει αποκλεισμένη και την απαγόρευση συναθροίσεων
Διαφορετικό θα είναι το φετινό Πάσχα στην Ιερουσαλήμ, με την Παλιά Πόλη να παραμένει αποκλεισμένη και την απαγόρευση συναθροίσεων
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση και οι σφοδρές συγκρούσεις που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει ένα κύμα έντονης ανησυχίας με το κύριο ερώτημα που απασχολεί τόσο τις εκκλησιαστικές όσο και τις διπλωματικές αρχές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί φέτος η παραλαβή και η μεταφορά του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ, δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Παλιά Πόλη στην Ιερουσαλήμ είναι αποκαρδιωτική. Πρόκειται για έναν τόπο που, υπό κανονικές συνθήκες, «σφίζει από ζωή», αποτελώντας το επίκεντρο του παγκόσμιου θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα την έχει μετατρέψει σε μια «πόλη-φάντασμα». Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για λόγους ασφαλείας έχουν αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα, καθώς η είσοδος στην πόλη απαγορεύεται αυστηρά για το ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα, έχει επιβληθεί η διακοπή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ερμητικά κλειστά παραμένουν τα μοναστήρια και τα μουσεία της περιοχής, στερώντας από την πόλη τον χαρακτήρα της.

Το χρονοδιάγραμμα των εορτασμών καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο πιεστική. Σε μόλις τρεις εβδομάδες από σήμερα ξεκινά το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από την 1η έως τις 9 Απριλίου 2026. Πολύ κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες, στις 12 Απριλίου, ακολουθεί ο εορτασμός του ελληνικού Ορθόδοξου Πάσχα. Παραδοσιακά, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών, η Παλιά Πόλη κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την τελετή αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Φέτος, όμως, η εμπειρία του Πάσχα προμηνύεται ριζικά διαφορετική για όλους τους εμπλεκομένους. Η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων έχει αναγκάσει τις αρχές να θέσουν σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας, καθιστώντας αδύνατη την προσέλευση του πλήθους στον Ναό της Αναστάσεως. Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στο Ισραήλ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία και οι ισραηλινές αρχές διατηρούν μια ανοιχτή και διαρκή γραμμή επικοινωνίας για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Αν και όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει ένα οριστικό και λεπτομερές σχέδιο, διαβεβαιώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «το Φως θα έρθει στη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο». Η δέσμευση αυτή υποδηλώνει ότι θα εξαντληθεί κάθε μέσο, είτε αυτό αφορά τη χρησιμοποίηση ειδικής πτήσης, τη ναύλωση ειδικού αεροσκάφους ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση κριθεί αναγκαία ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη στιγμή. Ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η κατάσταση του εναέριου χώρου του Ισραήλ, ο οποίος από την έναρξη του πολέμου ανοιγοκλείνει ανά διαστήματα. Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα καταφέρουν να βρουν το κατάλληλο επιχειρησιακό «κενό» ώστε να διεξαχθεί η πτήση μεταφοράς με ασφάλεια.

.Λόγω των ενεργών εχθροπραξιών, η απαγόρευση των συναθροίσεων παραμένει σε ισχύ και είναι εξαιρετικά αυστηρή. Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο ασφαλείας ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσότερων από 100 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους κλειστούς χώρους το όριο είναι ακόμα πιο περιορισμένο, επιτρέποντας την παρουσία έως και 50 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι η αφή του Φωτός θα πραγματοποιηθεί σε ένα σχεδόν έρημο περιβάλλον, μακριά από τη μαζική συμμετοχή των προηγούμενων ετών, με την ασφάλεια των παρισταμένων να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα των αρχών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου