ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η δημόσια υγεία σε κρίση: Οι εξελίξεις με την ασθενή που κάηκε στο χειρουργείο και οι ομαδικές παραιτήσεις γιατρών στο Βενιζέλειο

Οι εξελίξεις με την ασθενή που κάηκε στο χειρουργείο και οι ομαδικές παραιτήσεις γιατρών στο Βενιζέλειο

Τα σοκαριστικά περιστατικά σε μεγάλα νοσοκομεία

Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα δείχνει να δοκιμάζεται σκληρά από αλλεπάλληλα περιστατικά που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην Αθήνα και το Βενιζέλειο στο Ηράκλειο, αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η δημόσια υγεία σε κρίση

Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, μια 72χρονη γυναίκα υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού όταν – εν μέσω χειρουργικής επέμβασης – ξέσπασε φωτιά ενώ βρισκόταν υπό ολική αναισθησία. Το απίστευτο αυτό περιστατικό σημειώθηκε κατά την ολοκλήρωση μιας προγραμματισμένης ογκολογικής επέμβασης, όταν φαίνεται πως παρουσιάστηκε αστοχία στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η ασθενής παραμένει νοσηλευόμενη, εκτός κινδύνου, αλλά με σοβαρά εγκαύματα.

Την ίδια στιγμή, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής οδηγήθηκαν σε ομαδική παραίτηση, καταγγέλλοντας συνθήκες κατάρρευσης, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού. Ειδικευμένοι γιατροί που καλούνται να καλύψουν ακραίες ανάγκες, μετακινούμενοι ακόμα και με ΚΤΕΛ, χωρίς καμία μέριμνα για τη στοιχειώδη εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι:

«Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου και η τριμελής επιτροπή ιατρών του νοσοκομείου καταγγέλλουν δημόσια την πολιτική υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και την 7η Υγειονομική Περιφέρεια, μια πολιτική που πλέον θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την επιβίωση του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο», με τραγικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα συνολικά.

Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, υλοποιώντας στην πράξη τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «δεν χρειάζονται δύο δημόσια νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων», οδηγούν συνειδητά στην απαξίωση του Βενιζελείου, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες του λαού και το συνταγματικό του δικαίωμα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην υγεία.

Η κατάρρευση είναι προ των πυλών:

Σήμερα, 28/04/2025, οι Ιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής υπέβαλαν ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, λόγω αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της κλινικής με 4 μόνο ειδικευμένους ιατρούς.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ ήταν πλήρως ενήμερη, αλλά δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Αντί να ενισχύσουν το Βενιζέλειο, διόρισαν επικουρικό γιατρό στο ΠΑΓΝΗ, όπου ήδη υπηρετούν 10 πνευμονολόγοι!

Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο έχουν παρόμοιο όγκο νοσηλευομένων και ανάγκες, και η αποδυνάμωση του ενός θα οδηγήσει σε κατάρρευση του άλλου.

Η Πνευμονολογική Κλινική είναι ζωτικής σημασίας:

Εφημερεύει κάθε δεύτερη μέρα καλύπτοντας όλη τη 7η ΥΠΕ και τα νησιά. Διαχειρίζεται κρίσιμα περιστατικά και λειτουργεί ειδικά ιατρεία (Ύπνου, Σπάνιων Νοσημάτων, Αντιφυματική Μονάδα).

Η προεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών καθίσταται αδύνατη χωρίς αυτήν».

Οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο καταγγέλλουν την κυβέρνηση για επιχείρηση υποβάθμισης του νοσοκομείου.

Οι φωνές αγωνίας από τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας πληθαίνουν. Τα δύο περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα – είναι ενδείξεις ενός συστήματος που ασφυκτιά, εγκαταλελειμμένο από πολιτικές επιλογές που, αντί να ενισχύουν το ΕΣΥ, το οδηγούν σε λειτουργική κατάρρευση. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της Υγείας κάνουν λόγο για μια κρίση που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από αριθμούς ούτε πίσω από δηλώσεις.