ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα (13/12): Τιμώνται οι Άγιοι που μαρτύρησαν για την πίστη τους

Γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα (13/12): Τιμώνται οι Άγιοι που μαρτύρησαν για την πίστη τους
Ο βίος και η πίστη των Αγίων
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, τη μνήμη σημαντικών μορφών της χριστιανικής πίστης, που έδωσαν τη ζωή τους μαρτυρικά στα χρόνια των διωγμών, αλλά και Αγίων που ξεχώρισαν για τη σοφία και το ήθος τους. Πρόκειται για μια ημέρα με έντονο συμβολισμό, αφιερωμένη στη σταθερότητα της πίστης και στην πνευματική αντοχή απέναντι στις διώξεις.

Ποιοι Άγιοι τιμώνται σήμερα

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα τιμώνται οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, οι οποίοι μαρτύρησαν την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, σε μια από τις πιο σκληρές περιόδους διωγμού των χριστιανών. Μαζί τους τιμάται ο Όσιος Άρης ο σοφός, ο Άγιος Ιουβενάλιος, καθώς και η Αγία Λουκία η παρθένος, μία από τις πιο γνωστές γυναικείες μορφές μαρτυρίου της πρώτης Εκκλησίας.

Τα ονόματα που έχουν σήμερα την τιμητική τους είναι: Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μαρδάριος, Μαρδάρης, Μάρδας, Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα, Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία, καθώς και Λουκάς, Λουκία και Λουκίτσα.

Ιδιαίτερη θέση στη σημερινή ημέρα κατέχουν οι πέντε μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, οι οποίοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια επειδή αρνήθηκαν να απαρνηθούν την πίστη τους. Ο Ευστράτιος, ανώτερος αξιωματικός, οδηγήθηκε ενώπιον σκληρών ηγεμόνων και βασανίστηκε απάνθρωπα, μέχρι που βρήκε τον θάνατο μέσα στη φωτιά. Ο ιερέας Αυξέντιος στάθηκε ακλόνητος απέναντι στις πιέσεις και τις υποσχέσεις, δηλώνοντας με παρρησία την αφοσίωσή του στον Χριστό, γεγονός που του στοίχισε τη ζωή. Ο Μαρδάριος μαρτύρησε κρεμασμένος και βασανισμένος, ο Ευγένιος υπέμεινε ακρωτηριασμούς μέχρι να ξεψυχήσει, ενώ ο στρατιώτης Ορέστης θανατώθηκε πάνω σε πυρακτωμένο κρεβάτι.

Σήμερα τιμάται επίσης η Αγία Λουκία, η οποία καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Παρθένος και αφιερωμένη στον Χριστό, μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του ειδωλολάτρη μνηστήρα της. Η πίστη και η γενναιότητά της την οδήγησαν σε φρικτές δοκιμασίες, όμως, σύμφωνα με την παράδοση, η θεία χάρη την προστάτευσε από τη φωτιά και τις κακουχίες. Τελικά, παρέδωσε τη ζωή της αφού πρώτα κοινώνησε και προφήτευσε την επικράτηση του χριστιανισμού.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου