ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτή για την Εκκλησία: Η Κυριακή του Ασώτου και οι Άγιοι που τιμώνται σήμερα

Γιορτή για την Ορθοδοξία
Ποιοι γιορτάζουν σύμφωνα με το εορτολόγιο
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η σημερινή ημέρα, Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, έχει ξεχωριστή θέση στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, καθώς συνδυάζει τον εορτασμό σημαντικών αγίων με ένα από τα πιο βαθιά και συμβολικά αναγνώσματα της Ορθοδοξίας: την Κυριακή του Ασώτου. Πρόκειται για μια ημέρα που δεν περιορίζεται μόνο σε ονομαστικές γιορτές, αλλά λειτουργεί και ως πνευματική υπενθύμιση για τη μετάνοια, την επιστροφή και τη συγχώρεση.

Η σημασία της ημέρας

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη, ενός από τους πιο γνωστούς στρατιωτικούς αγίους της Εκκλησίας. Ο Άγιος Θεόδωρος υπήρξε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ο οποίος δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό, ακόμη και όταν αυτό σήμαινε διωγμό και μαρτυρικό θάνατο. Η μορφή του συνδέθηκε διαχρονικά με την ανδρεία, την πίστη και τη σταθερότητα αρχών, στοιχεία που τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στους πιστούς. Την ίδια ημέρα τιμάται και ο Προφήτης Ζαχαρίας, μία από τις σημαντικές προφητικές μορφές της Παλαιάς Διαθήκης. Ο λόγος του Ζαχαρία χαρακτηρίζεται από ελπίδα και προσμονή της σωτηρίας, ενώ τα κείμενά του αναφέρονται συχνά στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και στη σημασία της πίστης ως εσωτερικής στάσης ζωής.

Ξεχωριστή θέση στο σημερινό εορτολόγιο κατέχουν και οι Αγίες Μάρθα και Μαρία, οι οποίες δεν πρέπει να συγχέονται με τις γνωστές αδελφές του Λαζάρου. Οι συγκεκριμένες Μάρθα και Μαρία ήταν νεαρές γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διάδοση της χριστιανικής πίστης, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες της εποχής τους. Η δράση τους προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρικών αρχών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δίκη.

Κατά την παράδοση, ο έπαρχος προσπάθησε να τις μεταπείσει, επικαλούμενος τη νεότητά τους και την «ευκαιρία» να σώσουν τη ζωή τους. Εκείνες, όμως, απάντησαν με λόγια που έμειναν χαρακτηριστικά της χριστιανικής μαρτυρίας: ότι η απώλεια της ζωής είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους, ενώ η απώλεια της ψυχής είναι η πραγματική καταστροφή. Η στάση τους εντυπωσίασε ακόμη και τους παρευρισκόμενους ειδωλολάτρες, πριν τελικά οδηγηθούν στον μαρτυρικό θάνατο. Σε ορισμένες πηγές αναφέρεται μαζί τους και ο Άγιος Λυκαρίων, ο οποίος φέρεται να ήταν παιδί και να ζούσε ασκητικά κοντά στις δύο αγίες. Σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον συμβολισμό της αφοσίωσης και της ακλόνητης πίστης, ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Παράλληλα με τους αγίους, η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη στην παραβολή του Ασώτου Υιού. Η Εκκλησία, με αυτή την παραβολή, προετοιμάζει πνευματικά τους πιστούς για τη Μεγάλη Σαρακοστή, υπενθυμίζοντας ότι η μετάνοια και η επιστροφή στον Θεό είναι πάντα εφικτές. Το μήνυμα της άνευ όρων αγάπης και της συγχώρεσης βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας στην ημέρα έναν ιδιαίτερα κατανυκτικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά τις ονομαστικές γιορτές, σήμερα δέχονται ευχές όσοι φέρουν τα ονόματα Θεόδωρος και Θεοδώρα, καθώς και Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζάκης, Ζάκι, Ζαχαρούλα, Ζαχαρένια, Ζαχαρίτσα και Μάρθα. Είναι μια καλή ευκαιρία για ευχές, αλλά και για μια μικρή παύση σκέψης γύρω από το νόημα της ημέρας. Η 8η Φεβρουαρίου, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι μια ημέρα μνήμης, πίστης και εσωτερικού προβληματισμού, που συνδυάζει τον εορτασμό αγίων με ένα από τα πιο ανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα του Ευαγγελίου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου