Φρίκη στη Δονούσα: 63χρονος είχε φυλακισμένες 58 υποσιτισμένες γάτες – Πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ

Πρόστιμο-μαμούθ, που ξεπερνά το 1,7 εκατομμύριο ευρώ, επιβλήθηκε σε έναν 63χρονο κάτοικο Δονούσας, ο οποίος φέρεται να κρατούσε 58 γάτες εγκλωβισμένες σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Πρόστιμο-μαμούθ 1,7 εκατ. ευρώ για κακοποίηση 58 γατών στη Δονούσα
Μετά από σχετικές καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, αστυνομικοί του Τμήματος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησαν στη σύλληψή του, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων.
Κατά τη διάρκεια έρευνας σε περιφραγμένο χώρο που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος, εντοπίστηκαν δεκάδες ζώα να ζουν σε περιβάλλον χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες καθαριότητας και φροντίδας.
Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, οι γάτες ήταν κλειδωμένες και υποσιτισμένες μέσα στα σκουπίδια. Ο κατηγορούμενος που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν στο Μοσχάτο για αντίστοιχους λόγους, οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.
Το τεράστιο πρόβλημα της κακοποίησης ζώων
Η κακοποίηση ζώων παραμένει μια πληγή για την κοινωνία, που δυστυχώς εξακολουθεί να αναπαράγεται μέσα από την αδιαφορία και την έλλειψη παιδείας. Εγκαταλείψεις, ξυλοδαρμοί, παραμέληση και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης είναι μόνο μερικές από τις μορφές βίας που υφίστανται καθημερινά ανυπεράσπιστα πλάσματα.
Η προστασία των ζώων δεν είναι απλώς νομική υποχρέωση αλλά δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών — με καταγγελίες, εθελοντισμό και ευαισθητοποίηση — αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο απέναντι σε όσους θεωρούν τη ζωή των ζώων αμελητέα.
Άλογο υποβάλλεται σε απάνθρωπη κακοποίηση σε γλέντι στη Λέσβο
Φρίκη και οργή προκαλεί ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αποκαλύπτοντας την απάνθρωπη κακοποίηση ενός αλόγου στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού στην Αγιάσο. Ενώ κάποιοι βαφτίζουν την ειδεχθή πράξη ως «τσακίρ κέφι» και «παράδοση», οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, αναδεικνύοντας ένα περιστατικό που, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, αποτελεί συστηματική πρακτική.
Στο βίντεο, ένας άνδρας, καβάλα στο άλογο, το αναγκάζει να «χορέψει» ανάμεσα στα τραπέζια ενός πανηγυριού, όπου σπασμένα γυαλιά και πιάτα βρίσκονται παντού στο έδαφος. Το άλογο έχει αφηνιάσει, πηδώντας αλλοπρόσαλλα, την ώρα που ο «ιππέας» το κλωτσάει και σφίγγει τα χαλινάρια για να το τιθασεύσει. Η πράξη αυτή, που μοιάζει να έχει σκοπό την επίδειξη δύναμης, προκαλεί σοκ και οργή, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση, αλλά με την ωμή βαρβαρότητα.
Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, πρόκειται για περιστατικό κατ’ εξακολούθηση. Στα τέλη Ιουλίου, για τους εορτασμούς του Προφήτη Ηλία, στήνεται γλέντι με μουσικές σε διάφορα σημεία της περιοχής. Ωστόσο, μόλις μεθύσουν ορισμένοι «επιτήδειοι», φέρνουν τα άλογα για να «φιγουράρουν».
«Τα άλογα καλούνται συνήθως να ξενυχτήσουν δίπλα σε πολύ δυνατή μουσική και να κάνουν τσαλίμια για να ευχαριστηθεί το κοινό. Το κακό δε σταματάει εκεί, τα άλογα πρέπει να χορέψουν, να κάνουν σούζες κ.τ.λ. σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, στον οποίο σπάνε κούτες με σαμπάνιες, πετάνε μπουκάλια και το πλακόστρωτο είναι μούσκεμα. Ακόμη και σέλα δεν υπάρχει, ενώ καμία προστασία δεν παρέχεται», καταγγέλλει πολίτης, προσθέτοντας μια ακόμα πιο σοκαριστική λεπτομέρεια: «Εκείνο που είναι το εξαιρετικό είναι ότι καμιά φορά ποτίζουμε και λίγο αλκοόλ τα άλογα να πάρουν τα πάνω τους».
Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει πλέον την υποχρέωση του ανθρώπου να μεριμνά για την ευζωία των ζώων και όχι μόνο να αποφεύγει την κακοποίησή τους. Παρόλα αυτά, τέτοιες πρακτικές συνεχίζονται συστηματικά εδώ και χρόνια, χωρίς καμία παρέμβαση από τους οργανισμούς που στηρίζουν τη διοργάνωση. «Τα πανηγύρια μας δεν είναι αυτά. Αυτή είναι όμως η παιδεία μας», τονίζουν οι κάτοικοι, αποδίδοντας τις ευθύνες σε μια κουλτούρα που δικαιολογεί τη βία στο όνομα της παράδοσης.






0 ΣΧΟΛΙΑ