Φρίκη με γνωστό Αρχιμανδρίτη: «Με έβαζε συνέχεια και…» – Τέσσερις κοπέλες με καταγγελίες για βιασμό και ασέλγεια

Μια φρικιαστική υπόθεση αποκάλυψε η εκπομπή Εξελίξεις Τώρα με την Αναστασία Γιάμαλη σχετικά με την κακοποιητική δράση Αρχιμανδρίτη στην Αθήνα. έρχεται στο φως της δημοσιότητας, ξεσκεπάζοντας έναν μηχανισμό απόλυτου ελέγχου, ψυχολογικής χειραγώγησης και συστηματικής κακοποίησης με θύματα τέσσερα ανήλικα κορίτσια. Οι οικογένειες των θυμάτων, παρασυρμένες από την υποτιθέμενη αγαθοσύνη και το φαινομενικά θεοφιλές έργο ενός πνευματικού, παρέδωσαν την ανατροφή και το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια ενός ανθρώπου που είχε εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας, λειτουργώντας ως επίγειος θεός για τους πιστούς του.
Όπως περιγράφουν τα ίδια τα θύματα στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα», η πρώτη εικόνα που παρουσίαζε η συγκεκριμένη κοινότητα ήταν εκείνη μιας δεμένης, στοργικής και ενωμένης οικογένειας, όπου όλοι στήριζαν ο ένας τον άλλον. Πίσω όμως από αυτή την ελκυστική βιτρίνα, οι πνευματικοί καθοδηγητές καλλιεργούσαν συστηματικά την πεποίθηση ότι η τυφλή υπακοή στον ιερέα είναι ο μοναδικός δρόμος για τη σωτηρία της ψυχής, τοποθετώντας τον θρησκευτικό λειτουργό στην ίδια θέση με τον Θεό. Η στρατηγική αυτή οδήγησε στη σταδιακή αποξένωση των μελών των ίδιων των οικογενειών μεταξύ τους, καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις εντός της ενορίας ήταν εξαντλητικές.
Το καθεστώς της απόλυτης εξουσίας
Ο εμπλεκόμενος ιερέας είχε καταφέρει να ελέγχει κάθε πτυχή της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής των πιστών του, από την οικονομική τους διαχείριση μέχρι και την επιλογή συντρόφου. Εντός της ενορίας ίσχυε αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ενώ μια ειδική ομάδα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση και την τελική έγκριση του ιερέα, αποφάσιζε ποιοι νέοι θα παντρευτούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον προκαθορισμένο τρόπο ενώθηκαν στο παρελθόν και οι γονείς ενός εκ των θυμάτων, εισχωρώντας έτσι στον πιο κλειστό πυρήνα της κοινότητας.
Παράλληλα, η συμμετοχή σε αυτή την ομάδα συνοδευόταν από ένα σταθερό μηνιαίο οικονομικό τίμημα, το οποίο καθοριζόταν ανάλογα με τα εισοδήματα των γονέων. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία σύμφωνα με την οποία μια οικογένεια κατέβαλε κατά μέσο όρο το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα, ενισχύοντας το ταμείο που διαχειριζόταν ο απόλυτος κυρίαρχος του ναού.
Η απομόνωση των παιδιών και οι σκληροί κανόνες διαπαιδαγώγησης
Η παρέμβαση του ιερέα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ήταν καταλυτική, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των ίδιων των γονέων. Την ευθύνη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ανηλίκων είχαν αναλάβει κατηχήτριες και ομαδάρχισσες, οι οποίες επέβαλλαν εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες ένδυσης και συμπεριφοράς ήδη από την ηλικία του δημοτικού σχολείου. Τα μικρά κορίτσια ήταν υποχρεωμένα να φορούν μακριές φούστες κάτω από το γόνατο, ενώ ρούχα όπως τα κολάν ή οι αμάνικες μπλούζες θεωρούνταν μη φυσιολογικά και απαγορεύονταν ρητά.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα του καθεστώτος, τα παιδιά δέχονταν έντονες προτροπές να μην εκμυστηρεύονται τίποτα από όσα συνέβαιναν στον ναό στους γονείς τους, με το πρόσχημα ότι οι αποκαλύψεις θα τους επηρέαζαν αρνητικά και θα τους απομάκρυναν από τον δρόμο του Θεού. Επιπλέον, στα παιδιά απαγορευόταν αυστηρά να δημιουργούν φιλίες με συμμαθητές τους από το σχολείο. Η κοινότητα επέβαλλε την αποκλειστική συναναστροφή με άτομα εντός της ενορίας, υποστηρίζοντας ότι ο έξω κόσμος αποτελεί πηγή πειρασμών και πνευματικής κατρακύλας, καλλιεργώντας έτσι ένα μόνιμο κλίμα φόβου και ελέγχου.
Το χρονικό της εφιαλτικής κακοποίησης
Η συστηματική πλύση εγκεφάλου και η καλλιέργεια της τυφλής εμπιστοσύνης λειτούργησαν ως προγεφύρωμα για τη διάπραξη γενετήσιων εγκλημάτων. Μια εκ των καταγγέλλουσων, 22 ετών σήμερα, περιέγραψε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες την κόλαση που βίωσε. Η κακοποίηση ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν εκείνη ήταν μόλις 16 χρονών, σε ένα κέντρο φιλοξενίας, όπου ο ιερέας την ανάγκαζε να ξαπλώνει δίπλα του και την καθοδηγούσε να τον ικανοποιεί σεξουαλικά. Λόγω της πλήρους άγνοιας και της χειραγώγησης, το ανήλικο τότε κορίτσι θεωρούσε ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν καθήκον της.
Με το πρόσχημα ότι ο ιερέας ήταν υπερήλικας, τα κορίτσια αναγκάζονταν από μικρή ηλικία να τον φροντίζουν, να του διαβάζουν και να του τρίβουν τα πόδια. Το καλοκαίρι του 2021, η κατάσταση κλιμακώθηκε σε απόπειρα ολοκλήρωσης σεξουαλικής πράξης, η οποία δεν ευοδώθηκε λόγω της αδυναμίας του ηλικιωμένου άνδρα. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, αμέσως μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις και αφού η κοπέλα είχε κλείσει τα 18 της χρόνια, ο βιασμός ολοκληρώθηκε. Το μαρτύριο αυτό επαναλήφθηκε πολυάριθμες φορές το ίδιο καλοκαίρι, καθώς και το επόμενο, όταν το θύμα ήταν 19 χρονών. Για να κάμψει τις αντιστάσεις της, ο δράστης την πότιζε με γενναίες ποσότητες αλκοόλ, όπως τσίπουρο και ρακόμελο, αναγκάζοντάς την μάλιστα να πίνει από το δικό του μπουκάλι ως απόδειξη αγάπης.
Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία της κοπέλας κατά την εφηβεία ήταν ολέθριες. Έγινε εξαιρετικά αντιδραστική και αποστασιοποιημένη, ενώ εμφάνιζε έντονες κρίσεις με κλάματα και τσιρίδες κάθε φορά που ο πατέρας της επιχειρούσε να την πλησιάσει, να την αγκαλιάσει ή να τη φιλήσει, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση είχε διαλύσει την έννοια της οικογενειακής εγγύτητας.
Η αποκάλυψη της αλήθειας
Το κουβάρι της φρίκης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένα άλλο κορίτσι εξομολογήθηκε στην 22χρονη ότι είχε δεχθεί ανάλογη παρενόχληση. Η μητέρα του θύματος, γεμάτη οργή, απαίτησε άμεσες απαντήσεις και οργάνωσε μια συνάντηση αντιπαράθεσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, και μπροστά στον ίδιο του τον αδελφό ο οποίος τον πίεσε να ομολογήσει, ο ιερομόναχος παραδέχθηκε τις πράξεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσα λέτε είναι αλήθεια και κάτι παραπάνω», ισχυριζόμενος ωστόσο στη συνέχεια, για να δικαιολογηθεί, ότι τα έκανε με «απάθεια».
Διαβάστε επίσης
Σήμερα, τα τέσσερα κορίτσια έχουν καταθέσει επίσημη μήνυση στη δικαιοσύνη. Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Παναγιώτης Χριστοφοράτος, αρνείται ρητά και κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις ως ανυπόστατες και συκοφαντικές. Όπως τονίζει, ο πελάτης του υπηρέτησε την ενορία για περισσότερα από 50 έτη επιδεικνύοντας σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, ενώ σήμερα, σε ηλικία 86 ετών, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς πάσχει από άνοια τύπου Alzheimer και βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποπροσανατολισμού.


![Σοκ στα Πετράλωνα: «Δεν θα διέσυρα ποτέ το ράσο μου» λέει ο επιδειξίας ιερέας – Τι δήλωσε μετά την σύλληψη [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/petralona-mitropolitis.jpg)



0 ΣΧΟΛΙΑ