Εξάρθρωση εγκληματικής συμμορίας στην Κίσσαμο – 15 άτομα στα χέρια της Αστυνομίας

Ένας ανήλικος ανάμεσα στους δράστες
Σημαντική επιτυχία για τις διωκτικές αρχές σημειώθηκε στην Κίσσαμο, καθώς αποδομήθηκε δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος που είχε επιδοθεί σε μια σειρά από παράνομες ενέργειες σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά. Η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη την Τρίτη 23 Απριλίου, με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση να ανήκουν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων και με τη συνδρομή αστυνομικών από διάφορα τμήματα της τοπικής Διεύθυνσης.
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις και κατασχέσεις
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα, με αφορμή σωρεία καταγγελιών που αφορούσαν απειλές, εκβιασμούς, σωματικές επιθέσεις, ζημιές σε ιδιοκτησίες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Παρά τις παλιότερες διώξεις και περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί σε κάποια από τα εμπλεκόμενα άτομα, η παράνομη δραστηριότητα φαινόταν να συνεχίζεται αμείωτα.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού και περιλάμβανε αιφνιδιαστικές εφόδους σε κατοικίες και ποιμνιοστάσια. Συνελήφθησαν συνολικά 15 Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος. Οι 10 από αυτούς φέρονται να αποτελούσαν τον «πυρήνα» της εγκληματικής ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι 5 φέρονται να έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους. Ακόμα ένα άτομο περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία.
Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης περιουσίας, παράνομη οπλοκατοχή και παραβίαση κανόνων για την ευζωία ζώων.
Κατά την εξέλιξη της έρευνας εξιχνιάστηκε και επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο σε βάρος πολίτη, που είχε σημειωθεί τη νύχτα της 2ας Μαρτίου 2025 στον Δήμο Κανδάνου-Σελίνου.
Οι Αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις: αντικείμενα που σχετίζονται με οπλικές παραβάσεις, οκτώ φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνταν για παράνομες ενέργειες, δέκα κινητά τηλέφωνα και μετρητά ύψους 15.050 ευρώ. Παράλληλα, η Τροχαία Χανίων επέβαλε διοικητικά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις.
Ανησυχητικό στοιχείο ήταν και η κακομεταχείριση ζώων – κυρίως σκύλων – που εντοπίστηκαν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες ευζωίας. Το αρμόδιο κλιμάκιο της Αστυνομίας επέβαλε συνολικά πρόστιμα 11.500 ευρώ για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας.