ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ σε κατάσταση πολέμου: 150 ράντζα στο «Αττικόν» σε μία εφημερία και υγειονομικοί που καταρρέουν

Σε πολεμική κατάσταση το Αττικόν, 150 ράντζα σε μια εφημερία.
Το ΕΣΥ καταρρέει και οι γιατροί είναι στα όρια τους.
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της λειτουργικής αντοχής, μετατρέποντας τις εφημερίες σε μια καθημερινή μάχη επιβίωσης για ασθενείς και προσωπικό.

Η εφημερία της 28ης Απριλίου 2026 σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, κατέγραψε ένα αποκαρδιωτικό ρεκόρ με 150 ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα «δεύτερο νοσοκομείο» εντός των τειχών, κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εφημερίες «του τρόμου» και η κατάρρευση της Περιφέρειας

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, το «Αττικόν» καλείται να παίξει έναν ρόλο που δεν του αναλογεί: να καλύψει τις τεράστιες τρύπες του υγειονομικού χάρτη της επαρχίας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Το 50% των ασθενών που προσέρχονται στα Επείγοντα και το αντίστοιχο ποσοστό όσων τελικά νοσηλεύονται, προέρχονται από άλλους νομούς.Η υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων αναγκάζει τους πολίτες να αναζητούν σωτηρία στην Αθήνα, με αποτέλεσμα το «Αττικόν» να «πλημμυρίζει» από παθολογικά περιστατικά.

Το παράδοξο είναι πως η πίεση αυτή παραμένει αμείωτη, παρόλο που η εποχική γρίπη βρίσκεται σε υποχώρηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι δομικό και όχι συγκυριακό.

Προσωπικό σε απόγνωση: Παραιτήσεις και εξάντληση

Η εικόνα των υγειονομικών στο νοσοκομείο είναι εξίσου δραματική με εκείνη των ασθενών στους διαδρόμους. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται στα όρια της βιολογικής και ψυχικής κατάρρευσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, εργαζόμενοι λιποθυμούν την ώρα του καθήκοντος, λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες λόγω υπερκόπωσης ή επιλέγουν την παραίτηση ως μοναδική διέξοδο σωτηρίας.

Η υποστελέχωση επιτείνεται από την έλλειψη κινήτρων. Στην πρόσφατη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό, οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ ακόμα και οι 20.000 υπηρετούντες συμβασιούχοι διστάζουν να κάνουν αίτηση για άλλες περιοχές.

Με μισθούς της τάξεως των 800 ευρώ, το κόστος ζωής και τα ενοίκια καθιστούν την εργασία σε νοσοκομεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους οικονομικά αδύνατη. Χωρίς γενναίες αυξήσεις, μονιμοποιήσεις και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, το ΕΣΥ κινδυνεύει να μείνει χωρίς «χέρια».

Η ελπίδα της νέας πτέρυγας και η «οριστική λύση» για τα ράντζα

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προτάσσει ως λύση την επέκταση των υποδομών. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου κτηριακού συγκροτήματος που αναμένεται να παραδοθεί σε 18 μήνες.

Το νέο κτήριο θα προσφέρει:

  • 52 επιπλέον κλίνες στην Παθολογική Κλινική.

  • Σύγχρονους κοιτώνες για τους εφημερεύοντες γιατρούς, βελτιώνοντας τις συνθήκες ανάπαυσής τους.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε το έργο αυτό, σε συνδυασμό με την επέκταση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (που θα προσθέσει άλλα 110 κρεβάτια), ως την οριστική λύση στο πρόβλημα των ράντζων.

Άδωνις Γεωργιάδης - ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε ενάμιση χρόνο το «Αττικόν» θα είναι σε θέση να απορροφά πλήρως τον όγκο των περιστατικών, βάζοντας τέλος σε μια παθογένεια δύο δεκαετιών.Παρά τις υποσχέσεις για νέους τοίχους και κρεβάτια, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στελέχωση. Τα 52 νέα κρεβάτια απαιτούν επιπλέον νοσηλευτές και γιατρούς που σήμερα δεν υπάρχουν ή αποχωρούν.

Το «Αττικόν» εκπέμπει SOS και η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο κτηριακή· απαιτείται μια συνολική αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην επαρχία και μια ειλικρινής στήριξη των ανθρώπων που κρατούν το σύστημα όρθιο, πριν η «εφημερία του τρόμου» γίνει η οριστική πραγματικότητα του ΕΣΥ.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου