Αποτροπιασμός στην Πέλλα: Καταδικάστηκε δάσκαλος που έδειχνε βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο σε μαθητές

Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα
Ένας δάσκαλος από την Πέλλα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή τριών ετών, καθώς κατηγορήθηκε ότι έδειξε βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο σε μαθητές.
Το περιστατικό, σύμφωνα με την καταγγελία, συνέβη το 2018 σε δημοτικό σχολείο της περιοχής, συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του σχολείου. Ο δάσκαλος φέρεται να προέβαλε το βίντεο σε οκτώ μαθητές του.
Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Χθες (20/5) εκδικάστηκε η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, όπου η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή. Στην πρωτόδικη απόφαση, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με την ίδια αναστολή, με ένα παρόμοιο περιστατικό να ανατριχιάζει στην Αττική.
Το πληκτρολόγιο ως… όπλο: Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα bullying στο διαδίκτυο
Στην ψηφιακή εποχή, η οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού μπορεί να μετατραπεί από εργαλείο επικοινωνίας σε μέσο διασποράς κακίας. Όταν οι επιτιθέμενοι δρουν προστατευμένοι από την ανωνυμία που έχουν στο διαδίκτυο, η εξάπλωση της λεκτικής βίας γίνεται ανεξέλεγκτη. Το μίσος ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός, διαπερνώντας κάθε σύνορο και αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές. Οι θύτες πολλαπλασιάζονται και τα θύματα παλεύουν με αόρατους εχθρούς.
Ιστορίες ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να «συνθλίβεται» πίσω από μια οθόνη
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα ψηφιακής κακοποίησης αυξάνονται δραματικά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι καταγγελίες για υποθέσεις όπως η συκοφαντική δυσφήμηση και η εκδικητική πορνογραφία παρουσιάζουν θεαματική αύξηση – από μηδενικά περιστατικά το 2020 σε εκατοντάδες υποθέσεις το 2024.
Μαρτυρίες θυμάτων περιγράφουν με σπαρακτική ειλικρίνεια την ψυχολογική κατάρρευση που προκαλεί η έκθεσή τους στο ψηφιακό κοινό. Η Κ.Τ., μια νέα γυναίκα με όνειρα και φιλοδοξίες, περιγράφει στα Νέα πως βρέθηκε παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη όταν πρώην σύντροφός της δημιούργησε ψεύτικο προφίλ με άσεμνες εικόνες της. Όπως λέει, ένιωσε ντροπή και ενοχή, ενώ χρειάστηκε θάρρος για να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παρά την καταδίκη του δράστη, η παρενόχληση συνεχίστηκε, αποδεικνύοντας πως οι νόμοι συχνά αδυνατούν να σταματήσουν τη φρίκη που ξεκινά με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Οι πιο ευάλωτες ηλικίες, όπως οι μαθητές, δεν μένουν ανεπηρέαστες. Στην περίπτωση μιας έφηβης που έπεσε θύμα εκβιασμού μέσω social media, η άμεση αντίδραση καθηγητών και η παρέμβαση των αρχών ήταν σωτήρια. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κορμάς από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, η σεξουαλική παρενόχληση και οι εκβιασμοί παιδιών αποτελούν μια αναδυόμενη απειλή, με την ανάγκη προστασίας τους να γίνεται επιτακτική.
Η υπόθεση της Σοφίας Ιορδανίδου, ακαδημαϊκού και δημοσιογράφου, αποκαλύπτει άλλη μια διάσταση του προβλήματος: τη χρήση του Διαδικτύου ως μέσο επαγγελματικής υπονόμευσης και δημόσιας διαπόμπευσης. Ανώνυμα σχόλια, παραπλανητικές αναρτήσεις και ψευδείς ισχυρισμοί κατέκλυσαν την ψηφιακή της παρουσία, με σκοπό την καταστροφή της επαγγελματικής της πορείας.
Η ψυχολόγος Αγγελική Γαζή εξηγεί στα Νέα, πως τα αποτελέσματα της ψηφιακής βίας δεν περιορίζονται στο διαδίκτυο, αλλά εισχωρούν στην ψυχή των θυμάτων. Η ντροπή, ο φόβος, η αδυναμία και η απελπισία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατάθλιψης ή εξάρτησης από ουσίες.
Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος επισημαίνει τη συνυπευθυνότητα των κοινωνικών δικτύων που, αντί να λειτουργούν αποτρεπτικά, ενισχύουν άθελά τους τέτοιες συμπεριφορές μέσω της ανεπαρκούς εποπτείας και του αργού μηχανισμού ανταπόκρισης.
Πηγή: Τα Νέα