Αγροτικά μπλόκα: Χριστουγεννιάτικος γολγοθάς για τους εκδρομείς – Ουρές χιλιομέτρων στο Σχηματάρι

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφονται σε μεγάλο μέρος του εθνικού και περιφερειακού οδικού δικτύου, καθώς τα αγροτικά μπλόκα συνεχίζονται σε κομβικά σημεία της χώρας. Τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα σε βασικούς οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται τμηματικά, μέσω εκτροπών, παρακαμπτηρίων διαδρομών και, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και από χωματόδρομους.
Η Τροχαία βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, εφαρμόζοντας κατά περίπτωση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για λόγους ασφάλειας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν έντονα, μετατρέποντας το ταξίδι σε πραγματική δοκιμασία αντοχών για τους οδηγούς.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, όπου στο ύψος του Σχηματαρίου τα οχήματα ακινητοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η κυκλοφορία εκτρέπεται σε δευτερεύοντες δρόμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή Αθήνα – Λαμία, που υπό φυσιολογικές συνθήκες διαρκεί περίπου δύο ώρες, μπορεί πλέον να φτάσει έως και τις πέντε.
Live χάρτης με την κατάσταση στα μπλόκα
Ουρές έως και 10 χιλιομέτρων στη Ριτσώνα
Στη Ριτσώνα, λόγω του μπλόκου της Θήβας, σχηματίζονται ουρές έως και 10 χιλιομέτρων, καθώς τα οχήματα διοχετεύονται στην εθνική οδό Θήβας – Λιβαδειάς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μπλόκα σε Θήβα και Κάστρο παραμένουν ενεργά, ενώ στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, στο ύψος των Ερυθρών, η διέλευση των οχημάτων επιτρέπεται περιοδικά.
Ενδεικτικές της ταλαιπωρίας είναι και οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα, με οδηγούς να κινούνται σε χωματόδρομους προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, περιγράφοντας την εμπειρία ως επικίνδυνη και εξαντλητική.
Η εικόνα των μπλόκων ανά την επικράτεια
Μερική ομαλοποίηση παρατηρείται σε ορισμένα σημεία. Στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στα διόδια των Μαλγάρων, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε εν μέρει, με δύο λωρίδες να δίνονται στο ρεύμα προς Αθήνα και τρεις προς Θεσσαλονίκη, έπειτα από συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές.
Παράλληλα, αυξημένη κίνηση και μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται προς το Μαρτίνο, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στη Θήβα, τόσο στην Ενωτική Οδό όσο και στη Βόρεια Περιφερειακή. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται στην Πάτρα και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου τα αγροτικά μπλόκα περιορίζουν την κυκλοφορία σε μία λωρίδα.
Με δυσκολίες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις ξεκίνησε έτσι η χριστουγεννιάτικη έξοδος των εκδρομέων, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις επηρεάζουν βασικούς οδικούς άξονες από τον Έβρο έως την Κρήτη.
Στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες προχώρησαν σε προσωρινή χαλάρωση των κινητοποιήσεων λόγω των εορτών, επιτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσουν από τα σημεία συγκέντρωσης. Τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στην άκρη των δρόμων, με τις τελικές αποφάσεις για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων να αναμένονται μετά τα Χριστούγεννα.






0 ΣΧΟΛΙΑ