Αγρότες: Δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό την Τρίτη – Το Μέγαρο Μαξίμου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά τους, αναμένονται οι 20μελείς συνθέσεις

Την Τρίτη (13/1) θα πραγματοποιηθούν τελικά δύο ξεχωριστές συναντήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αγρότες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η κυβέρνηση εξηγεί ότι αρχικά σχεδιαζόταν μία ενιαία συνάντηση, αλλά λόγω αδυναμίας των διαφορετικών μπλόκων να συμφωνήσουν σε κοινή εκπροσώπηση, συμφωνήθηκε να γίνουν δύο ξεχωριστές συναντήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τα μπλόκα να καταρτίσουν δύο ομάδες έως 20 ατόμων η κάθε μία, οι οποίες θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ενώ οι ακριβείς ώρες των συναντήσεων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Οι αγρότες πρότειναν τη σύσταση δύο ξεχωριστών επιτροπών
Στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νίκαια, οι αγρότες πρότειναν να συναντηθούν δύο επιτροπές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Μία 25μελής για αγροτικά ζητήματα και μια 10μελής για θέματα κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.
Στόχος τους με αυτό τον τρόπο είναι να συζητηθούν σε μεγαλύτερη έκταση και ξεχωριστά τα θέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς όπως υποστηρίζουν, «η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη στα μέτρα που εξειδίκευσε δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά».
Αναμονή για ώρες και λεπτομέρειες
Για τις ακριβείς ώρες και τις οργανωτικές λεπτομέρειες των δύο συναντήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τα μπλόκα να παραμένουν ενεργά και την κυβέρνηση να επιδιώκει αποκλιμάκωση μέσω θεσμικού διαλόγου.
Διαβάστε επίσης
Μαρινάκης: Αναζητούμε τη χρυσή τομή με τους αγρότες
Σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας ότι «αναζητούμε τη χρυσή τομή με τους αγρότες». «Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε το διάλογο και ποτέ δεν μετακινηθήκαμε από αυτή μας τη θέση. Όμως δεν βάλαμε “νερό στο κρασί μας” σε δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πέραν των αντοχών και των ορίων της οικονομίας, γιατί οποιοδήποτε μέτρο παραπάνω για τους αγρότες θα έπρεπε να το πληρώσουν οι πολίτες με παραπάνω φόρους -και αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξάνει το εισόδημα των πολιτών μέσα από μειώσεις φόρων- και το δεύτερο ότι διάλογος τη στιγμή που οι πολίτες ταλαιπωρούνται δεν μπορούσε να γίνει. Πιο σημαντικό από το γεγονός ότι θα γίνει διάλογος την Τρίτη είναι ότι θα γίνει με αυτές τις δύο προϋποθέσεις».
«Δεν υπάρχει περιθώριο για παραπάνω μέτρα κι αυτό δεν είναι απλώς μια αποστροφή. Είναι γεγονός: γιατί, αφενός έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια σύμφωνα με τις οροφές δαπανών της ΕΕ και αφετέρου γιατί ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων πρέπει όπως φροντίζουμε για τον αγρότη που θέλει, για παράδειγμα, χαμηλότερο ρεύμα, να φροντίσουμε για τον εστιάτορα, το φούρναρη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που θέλει ακριβώς το ίδιο. Δεν ψάχνουμε για νικητές και ηττημένους σε μια δημόσια κόντρα. Αναζητούμε τη χρυσή τομή που θα επιτρέψει στον αγρότη να παράγει με αξιοπρέπεια, χωρίς όμως οι υπόλοιποι πολίτες να αισθάνονται ότι “πληρώνουν το μάρμαρο”» πρόσθεσε.






0 ΣΧΟΛΙΑ