Δολοφονία Λυγγερίδη: Παραπομπή σε δίκη 151 κατηγορουμένων – 5 μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού ανάμεσά τους

Ποιοι είναι
Υπόθεση Λυγγερίδη: Η εισαγγελλέας ζήτησε το το απόγευμα της Δευτέρας (24/2) να παραπεμφθούν σε δίκη 151 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του αστυνομικού στις 7 Δεκεμβρίου 2023 που τραυματίστηκε θανάσιμα στο πόδι από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσε 18χρονος και κατέληξε μετά από λίγες ημέρες.
Η Μαγδαληνή Καλπακίδου ζητεί να παραπεμφθούν οι 151 κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα άνθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βίας κατά υπαλλήλων κ.ά.
Η εισαγγελική λειτουργός δείχνει το εδώλιο του δικαστηρίου και σε πέντε μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού για τα πλημμελήματα της υποστήριξης- χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και της υποκίνησης αθλητικής βίας.
Μεταξύ αυτών είναι και πέντε μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού: ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και οι αντιπρόεδροι των Πειραιωτών Κώστας Καραπαπάς, Τάκης Αγραφιώτης και Μιχάλης Κουντούρης.
Δείτε επίσης: Εξέλιξη βόμβα: Συνελήφθη πασίγνωστος οργανωμένος οπαδός για την δολοφονία Λυγγερίδη
«Τα επιδιωκόμενα εγκλήματα τελούνται με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και με οπαδικά, κυρίως, κίνητρα, δηλαδή είτε ως έκφραση της δυσαρεσκείας και διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό αποτελέσματα αγώνων και αποφάσεις της διαιτησίας, είτε ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης υπέρτερης δύναμης/ισχύος απέναντι σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων, αλλά και έναντι των αστυνομικών δυνάμεων, που διατίθενται στους αγώνες που συμμετέχει ο Ολυμπιακός για την διαφύλαξη της τάξης, της ασφάλειας των αθλητικών αποστολών και φιλάθλων και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, είτε ως αντίποινα σε βάρος αστυνομικών για την καταστολή επεισοδίων που επιχείρησε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο αθλητικής εκδήλωσης», σημειώνει μεταξύ αλλων στην πρόταση της.
Παράλληλα, ζητεί την απαλλαγή της ηγεσίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το αδίκημα της υποστήριξης εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ειδικότερα από τις αρχές του 2019 έως την 17/11/ 2019.
Σπαράζει η μητέρα του Λυγγερίδη λίγες μέρες πριν τη δίκη για τη δολοφονία του: «Θέλω να δω στα μάτια αυτόν που σκότωσε το παιδί μου»
Η Ευγενία Λυμπερίδη λίγες ημέρες πριν ο 19χρονος φυσικός αυτουργός για τη δολοφονική επίθεση στον γιο της, Γιώργο Λυγγερίδη καθίσει στο εδώλιο, μίλησε συγκινημένη στον ΣΚΑΙ συγκλονίζοντας με τις δηλώσεις της για τον χαμό του παιδιού της: «Δεν θέλω να τον συναντήσω, να τον συναντήσω να μου πει τι, να μου ζητήσει συγγνώμη; Εμείς θα είμαστε στο δικαστήριο για να ακούσουμε. Θέλω να τον δω στα μάτια και να τον ρωτήσω γιατί το έκανε αυτό, πώς μπόρεσε να το κάνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά η χαροκαμένη μάνα, ενώ συγκινούν και οι συνάδελφοί του.
«Δεν θα υπάρξει ποτέ γαλήνη μέσα μου, όσο καιρός και αν περάσει. Αυτή τη φωτιά και το άδικο δεν θα περάσει. Δεν ήταν άρρωστος, δεν είχε ατύχημα, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το άδικο. 31 ετών άνδρας να δολοφονηθεί με τον τόσο σκληρό τρόπο, να καίγεται ζωντανός, δεν θα κλείσει αυτή η πληγή», τόνισε στη συνέχεια η ίδια.
Στην ερώτηση, δε, πως θα νιώσει, αν υπάρξει δικαίωση για τον γιο της, απάντησε: «νομίζω ότι στιγμιαία μπορεί λίγο να απαλύνει ο πόνος μου από μια δίκαιη απόφαση αλλά όταν θα γυρίσω σπίτι με τον σύζυγο και την κόρη πάλι η απουσία θα είναι μεγάλη και η φωτιά θα καίει στο σπίτι μας».
«Ο Γιώργος ήθελε από παιδί να γίνει αστυνομικός, ήταν έμπειρος, ήταν άρτιος επαγγελματίας, η δική μου η ανησυχία ήταν πάντα μεγάλη, όταν ήξερα ότι ήταν ημέρα γεγονότων τον παρακαλούσα να με πάρει τηλέφωνο μετά την υπηρεσία για να μου πει ότι είναι όλα καλά. Δυστυχώς εκείνη την ημέρα πληροφορηθήκαμε ότι είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά και τα πράγματα δεν ήταν καλά», είπε.
Η μητέρα του αστυνομικού Λυγγερίδη κατέληξε, λέγοντας «περιμένουμε να δούμε την Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, το ίδιο και ο ανακριτής από ό,τι μαθαίνουμε. Από εδώ και πέρα περιμένουμε τους εισαγγελείς και τους δικαστές να πράξουν αυτά που έχουν ορκιστεί και ο Θεός να τους φωτίσει να δικάσουν δίκαια».