ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη: Πέντε συμβουλές για να γίνεις… μάστορας στο ψήσιμο ακόμη και στο κρύο

Για να μην... κινδυνεύσει η σημερινή ημέρα

Η σημερινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για όσους σχεδίαζαν να ψήσουν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να είναι… σύμμαχος της Τσικνοπέμπτης. Πολλοί έχουν ήδη προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες κρέατος και έχουν προσκαλέσει παρέες, αλλά τόσο το κρύο όσο και ο αέρας μας βάζουν σε σκέψεις για το πως θα πραγματοποιηθεί το ψήσιμο.

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες και να απολαύσεις το ψήσιμο χωρίς προβλήματα, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Διαβάστε επίσης: Τσικνοπέμπτη: Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα; Τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Πώς θα γίνεις μάστορας στο ψήσιμο

  • Αποτελεσματικό άναμμα της φωτιάς

Το κρύο μπορεί να δυσκολέψει το άναμμα, καθώς η εξάτμιση του οινοπνεύματος είναι πιο αργή. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μια σταθερή πηγή φωτιάς, όπως έναν πυρσό ή ένα φορητό σύστημα καύσης, για να εξασφαλίσεις γρήγορο και σταθερό άναμμα.

  • Προστασία από τον άνεμο

Για καλύτερη διατήρηση της θερμότητας, δημιούργησε ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τη σχάρα, χρησιμοποιώντας υλικά που έχεις διαθέσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμότητα παραμένει πιο συγκεντρωμένη και το ψήσιμο γίνεται πιο αποδοτικό.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Μόνωση του εξοπλισμού ψησίματος

Το κρύο περιβάλλον μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία της ψησταριάς σας, κάνοντας το ψήσιμο πιο χρονοβόρο. Τοποθέτησε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου ή ένα μεταλλικό ταψί κάτω από τη συσκευή για να βελτιώσεις τη θερμική της απόδοση. Αν χρειαστεί, μπορείς να προσθέσεις λίγη ποσότητα οινοπνεύματος και να το ανάψεις προσεκτικά για να επιταχύνεις τη διαδικασία θέρμανσης.

  • Χρήση ανεμοθώρακα

Ένας ανεμοθώρακας γύρω από τη συσκευή μαγειρέματος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος, καθώς μειώνει την επίδραση του αέρα και βοηθά στη συγκέντρωση της θερμότητας. Βεβαιώσου ότι ο αέρας κυκλοφορεί επαρκώς για να αποφύγεις την υπερθέρμανση της συσκευής.

  • Επιλογή σωστού σκεύους

Ένα κεραμικό ή μαντεμένιο σκεύος, όπως μια γάστρα, μπορεί να μειώσει αισθητά τον χρόνο μαγειρέματος, διατηρώντας τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας, διευκολύνοντας το ψήσιμο ακόμα και σε πιο κρύες συνθήκες. Μην ξεχνάς να αφήνεις επαρκή χώρο για τη ροή του αέρα, ώστε να αποφύγεις προβλήματα υπερθέρμανσης.