ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννος Παπαντωνίου: Το τηλεφώνημα του Παπανδρέου που τον «έκλεψε» από το ΚΚΕ – Η καταδίκη για τη λίστα Λαγκάρντ και η φυλακή

Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

Περίπου έναν μήνα πριν, αποχαιρετούσε τον Κώστα Σημίτη εκφράζοντας τα θερμά του συλληπητήρια στην οικογένεια για τον θάνατό του. Σήμερα έγινε γνωστό πως ο Γιάννος Παπαντωνίου πάσχει από μια επιθετική μορφή καρκίνου, λόγω της οποίας έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949 στο Παρίσι και έμελλε να γίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πολιτικά πρόσωπα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έμεινε στην ιστορία ως κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πρωτεργάτες της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Πατέρας του ο Παναγιώτης Πανόπουλος και μητέρα του η Ευαγγελία Παπαντωνίου. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ και κράτησε το επώνυμο της μητέρας του, καθώς μεγάλωσε μαζί της. Μάλιστα, η μητέρα του έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Με τη μητέρα του το 1968

Οι σπουδές του στα Οικονομικά και στην Ιστορία

Μόλις τέλειωσε το σχολείο, ξεκίνησε τις σπουδές του αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Παράλληλα, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Αμέσως μετά, πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 – 1978, δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική και το τηλεφώνημα του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι και το 1980. Τότε είναι η περίοδος όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μελετάει μια επιστημονική δημοσίευση του Γιάννου Παπαντωνίου που αφορά την ειδική σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ και αμέσως του τηλεφωνεί. Του ζητάει να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ όπως και γίνεται.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κάρολο Παπούλια

Η πολιτική του καριέρα ξεκινάει στις Ευρωεκλογές του 1981, οπότε και εκλέγεται Ευρωβουλευτής. Το 1984, αναλαμβάνει σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομίας. Το 1985, οι εκλογές γίνονται με λίστα και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας. Θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου το 1988, όταν και καλείται να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Απόστολο Λάζαρη. Θα εκλεγεί ξανά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, του 1990, του 1993, του 1996,του 2000 και του 2004.

Το 1994, ο Γιάννος Παπαντωνίου από υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και το 1996. Μετά την εκλογική νίκη του Κώστα Σημίτη, ο ίδιος αναβαθμίζεται και γίνεται ο «τσάρος της ελληνικής οικονομίας». Είναι η περίοδος που πραγματοποιείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το 2001, ο Κώστας Σημίτης, τον τοποθετεί στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Με τον Κώστα Σημίτη / Eurokinissi

Η πτώση του Γιάννου Παπαντωνίου

Το 2012 όταν και έγινε η δημοσίευση της «Λίστας Λαγκάρντ» εντοπίζεται στην ελβετική τράπεζα HSBC λογαριασμός ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτόδικα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» σε χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα.

Το 2015, η υπόθεση θα μεταφερθεί στις αίθουσες του Εφετείου. Εκεί το πρόστιμο θα μειωθεί σε 20.000 ευρώ, ενώ παρέμεινε το ίδιο κόστος εξαγοράς με την πρωτόδικη απόφαση. Παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό εκρεμμότητα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η φυλάκιση 

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογητικής διαδικασίας για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, τις οποίες φέρεται να έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, προφυλακιστέοι κρίθηκαν τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Αφού πέρασαν το βράδυ στη ΓΑΔΑ, οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Γιάννος Παπαντωνίου φυλακίστηκε στην πρώην πτέρυγα της 17 Νοέμβρη. 

Στην φυλακή / Eurokinissi

Το βαρύ κατηγορητήριο 

Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία, ο Γιάννος Παπαντωνίου δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για τη σύμβαση που, δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίστηκε στον Γιάννο Παπαντωνίου είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.