SafeYouth: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή με το κουμπί κινδύνου για τους νέους – Οι καταγγελίες μέσω gov.gr

Το 2024 καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση, της τάξης του 46%, στις συλλήψεις ανηλίκων για περιστατικά βίας, κάτι που μας απασχολεί τελευταία και στην επικαιρότητα, με σοκαριστικές υποθέσεις να έρχονται στο προσκήνιο.
Στην προσπάθεια να περιορίσει τα αυξανόμενα αυτά περιστατικά, η κυβέρνηση θα θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή SafeYOUth την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανήλικους να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί ήδη 27 καταγγελίες, εκ των οποίων 12 προέρχονται από γονείς και 15 από μαθητές.
«Επιδιώκουμε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή για όλους τους μαθητές και θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή.
Εν τω μεταξύ, το 14χρονο κορίτσι που δέχθηκε βάναυση επίθεση από συμμαθήτριές της στη Γλυφάδα εξακολουθεί να απέχει από το σχολείο λόγω της άσχημης ψυχολογικής του κατάστασης.
Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη, όπου στην τελευταία περίπτωση ένας πατέρας κατήγγειλε βιασμό του 5χρονου γιου του κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο νηπιαγωγείο. Επιπλέον, στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου σημειώθηκε περιστατικό με μαχαίρια που οδήγησε στον τραυματισμό δύο μαθητών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Για το συμβάν συνελήφθησαν 13 άτομα. Από αυτούς, οι 12 ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν εντολής εισαγγελέα, ενώ ένας ενήλικος κατηγορήθηκε για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο.






0 ΣΧΟΛΙΑ