Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

"Μόλις μπει ο Ιούνιος θα μυρίσει καλοκαίρι" με 39 βαθμούς: Συναγερμός από Γιάννη Καλλιάνο, Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχο Μαρουσάκη

'Ανοδος της θερμοκρασίας έως και 39 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τους μετεωρολόγους.

28 Μαΐου 2024 14:00
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Καιρός: Ο Ιούνιος πλησιάζει, φέρνοντας μαζί του το πρώτο κύμα καύσωνα για την καλοκαιρινή σεζόν. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μετά την αστάθεια της τρέχουσας εβδομάδας, οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν πάνω από τους 35-36 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, με πιθανότητα να αγγίξουν τους 40 βαθμούς από τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση για την Τρίτη 29/5, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και μπόρες να σημειώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές - απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά. Ενώ από το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα αλλάξει εντελώς και το θερμόμετρο θα βρίσκεται σε άνοδο.

Γιάννης Καλλιάνος: Αμέσως μόλις μπει ο Ιούνιος θα "μυρίσει" καλοκαίρι

"Ενώ η εβδομάδα που διανύουμε θα αποδειχθεί άστατη ως προς τα καιρικά φαινόμενα, με το που θα μπει ο Ιούνιος φαίνεται ότι όλα θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές - απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά (και τοπικά και σε πεδινές περιοχές), από το Σάββατο 1 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάτι το οποίο θα γίνει περισσότερο αισθητό ειδικά από την Κυριακή 2 Ιουνίου", αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία

"Αν ασφαλώς διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 2 Ιουνίου και έπειτα θα μας επισκεφθούν θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τη μέση τιμή του", σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Θα ξεπεράσει τους 35°C η θερμοκρασία

"Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή όμως θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια", συνεχίζει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του.

"Είμαστε ακόμη μακριά (χρονικά) για να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ζέστη

Φαίνεται ότι η θερμή εισβολή που θα αρχίσει από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχει μια σχετική διάρκεια η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας" αναφέρει.

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα

  • Τετάρτη 29/5 : 29°C
  • Πέμπτη 30/5 : 28°C
  • Παρασκευή 31/5 : 28°C
  • Σάββατο 1/6 : 30-31°C (με επιφύλαξη)
  • Κυριακή 2/6 : 33-34°C (με επιφύλαξη)
  • Δευτέρα 3/6 : 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχουν ρίσκο γι' αυτό και έχω βάλει την ένδειξη "με επιφύλαξη" ή "με μεγάλη επιφύλαξη"

Σάκης Αρναούτογλου: Αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας - Στους 39 ο υδράργυρος τη Δευτέρα 3 Ιουνίου

Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου. "Μετά τις 30 Μαΐου περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής και κατά τόπους αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας".

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέχρι και την Παρασκευή η αστάθεια θα επιμείνει στη χώρα, με αποτέλεσμα στα κεντρικά και τα βόρεια να επιμείνουν μπόρες και καταιγίδες. Ο υδράργυρος θα ανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, κοντά στους 27-29 βαθμούς Κελσίου. Από το Σάββατο και στη συνέχεια θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια θερμή αέρια μάζα θα προσεγγίσει τη χώρα μας το Σάββατο, από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξηθεί και να ξεπεράσει τους 32-33 βαθμούς Κελσίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι θα πάμε με καλοκαιρινό καιρό στις Ευρωεκλογές 2024 με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται κοντά στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share