Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

ΑΠΘ: Τα ΜΑΤ μέσα στην Πρυτανεία που βρίσκεται υπό κατάληψη (video)

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Αστυνομίας

1 Φεβρουαρίου 2024 18:21
ΑΠΘ: Τα ΜΑΤ μέσα στην Πρυτανεία που βρίσκεται υπό κατάληψη (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη στο ΑΠΘ, η Πρυτανεία του οποίου τελεί υπό κατάληψη.

Άνδρες των ΜΑΤ έχουν μπει στο ΑΠΘ ενώ παρόντες είναι και φοιτητές στο σημείο. Με την ευκαιρία, δείτε τη νέα αποκάλυψη για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν από το υπόγειο ενώ κάποια ομάδα φοιτητών φαίνεται να αποχωρεί από το κτίριο.

Πηγή: thesstoday.gr

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας: Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Επεισόδια στο Σύνταγμα, πετροπόλεμος στο Πολυτεχνείο

Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα και στη συνέχεια και στο Πολυτεχνείο μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, καθώς φοιτητές συγκρούστηκαν με ΜΑΤ.

Οι συγκεντρωθέντες, που διαμαρτύρονται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με πληροφορίες συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στο ύψος των λουλουδάδικων στο Σύνταγμα. Άνδρες των ΜΑΤ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους φοιτητές, ακολούθησαν αψιμαχίες σώμα με σώμα, με τους διαδηλωτές να απομακρύνονται προς τα Προπύλαια.

Ενταση και στο Πολυτεχνείο

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η ένταση έχει μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο όπου κατά πληροφορίες έγινε χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης από την πλευρά της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά το τέλος της πορείας ομάδα 100 ατόμων έφτασε στην πλαϊνή πόρτα του Πολυτεχνείου, οι οποίοι και φέρεται να ξεκίνησαν επιθέσεις με πέτρες κατά των αστυνομικών που απάντησαν με χρήση κρότου-λάμψης.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κατατίθεται σήμερα (1/2) στη Βουλή το νομοσχέδιο - Πότε ψηφίζεται και όλο το χρονοδιάγραμμα

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 5/2 και θα συνεχιστεί έως την Δευτέρα 12/2. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην Ολομέλεια θα γίνει διήμερη συζήτηση στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Εκ μέρους της ΝΔ εισηγήτρια των προωθούμενων διατάξεων θα είναι η κυρία Μαρία Συρεγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κώστας Τσιάρας. Εκτός αυτού αύριο Παρασκευή 2/2 θα διεξαχθεί η «Ώρα του πρωθυπουργού» με τον Κυριακή Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλέξη Χαρίτση για τον θεσσαλικό κάμπο. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στο κοινοβούλιο οι νέοι ποινικοί κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πολυνομοσχέδιο του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δείτε επίσης: Αποκαλύψεις Μαρινάκη για τον κατώτατο μισθό: «Στόχος να εφαρμοσθεί από Απρίλιο - Δέσμευση να φτάσει στα 950 ευρώ στην 4ετία»

Όπως έγραφε το Πρώτο Θέμα, η αποκάλυψη του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στο Υπουργικό Συμβούλιο λειτούργησε για το Μαξίμου ως επιταχυντής εξελίξεων, καθώς το εν λόγω νομοθέτημα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως του Αγίου Βαλεντίνου, το πολύ έως τις 14 Φεβρουαρίου δηλαδή. Με άλλα λόγια, ένα σύνθετο κοινωνικό ήτημα που επί μήνες έχει σηκώσει πολλή σκόνη στη δημόσια συζήτηση θα λήξει σε ένα χρονικό σημείο που είναι αρκετά μακριά από τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταγράψει ένα ποσοστό τουλάχιστον πολύ κοντά στο 33% του 2019.

Το ζήτημα βεβαίως εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., μιας και υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που διαφωνούν κάθετα ή προβληματίζονται. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην κομματική βάση. Ομως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Ν.Δ., καθώς και στο ΠΑΣΟΚ ειδικά η κατάσταση είναι έκρυθμη, με αρκετούς βουλευτές να έχουν ισχυρές ή πιο ήπιες ενστάσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση με το να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί αν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά και αν θα υπάρξει κάποια πειθαρχική κύρωση για βουλευτή που μπορεί π.χ. να απόσχει της ψηφοφορίας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της Ν.Δ. και του Μεγάρου Μαξίμου, θα πρόκειται για το πρώτο «δικαιωματικό» νομοσχέδιο μείζονος κλίμακας που θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ.

Και αυτό γιατί με βάση τους υπολογισμούς, πάνω από 110 «γαλάζιοι» αναμένεται να το υπερψηφίσουν, ο καθένας για διάφορους λόγους, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί άπαντες. Αλλοι είναι απόλυτοι θιασώτες της λογικής του, άλλοι άκουσαν τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν στον δημόσιο διάλογο και μεταπείστηκαν, ενώ άλλοι κινούνται με γνώμονα τον... πολιτικό ρεαλισμό και προτιμούν να είναι μαζί με τον πρωθυπουργό σε μια σημαντική απόφαση παρά απέναντί του.

Από την άλλη, διεργασίες υπάρχουν και στην ομάδα των διαφωνούντων με το νομοσχέδιο. Κάποιοι βουλευτές είναι της άποψης ότι θα πρέπει να καταψηφίσουν για λόγους αρχής, εκφράζοντας και ανησυχίες για τη γενική φιλοσοφία και κατεύθυνση της παράταξης, ενώ άλλοι κατευθύνονται στην αποχή, στη λογική ότι θέλουν να διαφωνήσουν, αλλά δεν θέλουν και να έρθουν σε ρήξη με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», αυτή την ώρα υπάρχουν σχεδόν 100 βουλευτές της Ν.Δ. που λένε «Ναι», 24 που είναι σίγουρα στο «Οχι», 14 έχουν αποφασίσει να απέχουν, ενώ οι υπόλοιποι από το σύνολο των 158 είναι αμφιταλαντευόμενοι. Εκτιμάται ότι αρκετοί εξ αυτών που είναι σε αυτή τη φάση... σε διαδικασία ενδοσκόπησης θα στραφούν εν τέλει στην υπερψήφιση.

Ο Βορίδης, οι υφυπουργοί και ο ανασχηματισμός

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη, πάντως, η κυβέρνηση έκλεισε ένα μέτωπο με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος μεταξύ των διαφωνούντων κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Βορίδης δεν είχε κρύψει ποτέ τις απόψεις του, αλλά είχε αποφύγει και να προκαλέσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες με δημόσιες τοποθετήσεις.

Οταν έκλεισαν οι κάμερες και άνοιξε η συζήτηση μέσα στο Υπουργικό, συνεπώς, ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο και περιέγραψε με μια σειρά νομικών επιχειρημάτων τη διαφωνία του, λέγοντας παράλληλα ότι έχει μια συγκεκριμένη άποψη για το πώς το Σύνταγμα προσδιορίζει τι είναι η οικογένεια. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αντέτεινε ότι δεν θέλει να μπει σε νομική συζήτηση, μιας και πρόκειται για ένα ζήτημα ισότητας, ελευθεριών και συμπερίληψης.

Ο κ. Βορίδης όμως διευκρίνισε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα και θα απέχει από την ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το θέμα είχε συζητηθεί μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βορίδη προ ημερών και το Μέγαρο Μαξίμου είχε σαφή εικόνα των προθέσεων του υπουργού, ο οποίος συμμετείχε και συμμετέχει όλες αυτές τις μέρες στον πρωινό καφέ.Το δεύτερο ερώτημα που μένει να απαντηθεί σε λίγες μέρες είναι αν η στάση του κ. Βορίδη θα βρει μιμητές στο επίπεδο των υφυπουργών, καθώς όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί είναι σύμφωνοι.

Ηδη έχουν καταγραφεί δύο διαφωνίες από υφυπουργούς, τα υπουργεία των οποίων εμπλέκονται με το νομοσχέδιο, καθώς θα είναι εξ αυτών που το καταθέτουν. Ο λόγος για την υφυπουργό Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι κόρη ιερέα από τα Ιωάννινα, και έχει εσχάτως μετακινηθεί από την καταψήφιση στην αποχή. Και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας όμως έχει ισχυρούς νομικούς και θεμελιώδεις αξιακούς προβληματισμούς και προσανατολίζεται στην αποχή.

Σε παρόμοια γραμμή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος είναι παλαιός πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας και είναι «σειρές» και εξελέγησαν αμφότεροι για πρώτη φορά το 2004. Μένει να φανεί αν υπάρχει περιθώριο ο κ. Κελέτσης να «στρίψει» την τελευταία στιγμή. Πέραν του κ. Μπούγα, πάντως, στο Μαξίμου δεν αναμένουν κάποια άλλη έκπληξη από μέρους των υφυπουργών της κυβέρνησης.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο άκρως προβληματισμένος υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν αποκλείεται εν τέλει να υπερψηφίσει. Λογικά θα υπερψηφίσει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος προ ημερών είδε τον πρωθυπουργό.

Επίσης, προς το «Ναι» κλίνουν οι πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Γιάννης Παππάς. Υπάρχουν όμως και υφυπουργοί που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όπως η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Μάξιμος Σενετάκης, η Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου και ο Νίκος Ταγαράς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν κάποιος υφυπουργός απόσχει, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες ως προς τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η στάση ενός υφυπουργού, πολλώ δε εφόσον βρίσκεται σε κρίσιμο υπουργείο, δεν θα συναξιολογηθεί σε έναν ανασχηματισμό που σε κάποια φάση θα γίνει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share