Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Σαλαμίνα: Η δράση των δύο εκβι@στών αστυνομικών και οι «ταρίφες» - Βρέθηκαν με πάνω από €30.000 και ποσότητα κ@νν@βης

Περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, όπως και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες

22 Ιανουαρίου 2024 16:29
Σαλαμίνα: Η δράση των δύο εκβι@στών αστυνομικών και οι «ταρίφες» - Βρέθηκαν με πάνω από €30.000 και ποσότητα κ@νν@βης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από τη δράση των δύο αστυνομικών που συνελήφθησαν στη Σαλαμίνα για εκβιάσεις καταστηματαρχών και δωροληψίες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του protothema.gr, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του περασμένου Ιουνίου όταν στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν πληροφορίες ότι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Σαλαμίνα εκβιάζουν καταστηματάρχες καθώς και εργαζομένους σε οικοδομές προκειμένου να τους παρέχουν «προστασία» και να μην πραγματοποιούν ελέγχους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, φέρονται ακόμη και να είχαν χτυπήσει εργαζομένους που ήταν αλλοδαποί και δεν είχαν επίσημα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Άμεσα ξεκίνησε έρευνα με τους «Αδιάφθορους» με τα αποτέλεσματα να είναι αποκαλυπτικά. Αναφορικά με τον πρώτο αστυνομικό που συνελήφθη, προέκυψε πως πράγματι προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας απαιτώντας χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από εργαζόμενο σε οικοδομή.

Δείτε επίσης: Greek Mafia: Προφυλακιστέοι οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι - Ο ένας δεν είπε τίποτα, ο δεύτερος αρνήθηκε κάθε κατηγορία (video)

Επίσης φέρεται να ειδοποιούσε ιδιοκτήτες καταστημάτων (καφέ-μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π.) για επικείμενους ελέγχους που θα πραγματοποιούνταν από αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες Υπηρεσίες (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Ε.Φ.Κ.Α. κ.λ.π.) αλλά και από το Α.Τ. Σαλαμίνας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, σε βάρος -κατά περίπτωση- ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες, απειλώντας να βλάψει τις δραστηριότητές τους με τη βεβαίωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις είχε ενημερώσει ιδιοκτήτες καταστημάτων για επικείμενους ελέγχους.

περιπολικο-αστυνομιασ
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Οι «ταρίφες»

Ειδικότερα, προέκυψε ότι από ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος, ο αστυνομικός απαίτησε και έλαβε, κατά το έτος 2021, εβδομαδιαίως το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, αποκομίζοντας τελικά περίπου 2.500 ευρώ.

Επίσης την παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε συνάντηση που είχε με τον επιχειρηματία, του είπε ότι προκειμένου να συνεχίσει να του παρέχει προστασία θέλει 150 ευρώ την εβδομάδα, αναφέροντας του χαρακτηριστικά τη φράση: «Δυσκόλεψαν τα πράγματα» και τον απείλησε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του ανωτέρω ποσού, θα δεχόταν αστυνομικούς ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων σε βάρος του, πλην όμως ο επιχειρηματίας δεν ενέδωσε.

Επιπλέον, προέκυψε ότι ο αστυνομικός προσέγγισε έναν οικοδόμο που πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες (ρίψη μπετόν) και απαίτησε εκβιαστικά 300 κατά τη λήξη της βάρδιάς του, ωστόσο ο οικοδόμος δεν ενέδωσε στον εκβιασμό.

Τους απειλούσε με επ’ αυτοφώρω σύλληψη

Όσον αφορά στον δεύτερο αστυνομικό που συνελήφθη, από την έρευνα των «Αδιάφθορων» προέκυψε πως -και αυτός- προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζόμενών σε οικοδομικές εργασίες, ενώ προκύπτουν και αποχρώσες ενδείξεις συμμετοχής του, σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο εν λόγω αστυνομικός, συνήθως κατά την εκτέλεση πρωινής εποχούμενης περιπολίας, αναζητούσε στην ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας εργοτάξια και οικίες που πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες και προέβαινε σε ελέγχους, είτε μόνος του, είτε με τον εκάστοτε συνοδό του, απαιτώντας από τους οικοδόμους να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι προέβη σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας από οικοδομικές εργασίες.

Στην πρώτη εξ’ αυτών, έλαβε εκβιαστικά 300 ευρώ από αγνώστων στοιχείων εργολάβο, όπου λάμβαναν χώρα οικοδομικές εργασίες σε διώροφο κτίσμα στην περιοχή Αιάντειο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απαίτησε και έλαβε 500 ευρώ προκειμένου να παραλείψει τον αστυνομικό έλεγχο στις γενόμενες οικοδομικές εργασίες που λάμβαναν χώρα σε κτίσμα ιδιοκτησίας της μίας γυναίκας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- το χρηματικό ποσό των -32.240- ευρώ,

- 4 κινητά τηλέφωνα,

- 2 δίκαννα και 1 μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα,

πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,

- κυνηγετικό μαχαίρι και

- ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share