Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Το Μετρό απλώνεται πια σε όλη την Αθήνα: Αυτοί είναι οι 18 νέοι σταθμοί - Πού θα βρίσκονται και πότε ολοκληρώνονται

Σπουδαία νέα για εκατομμύρια Αθηναίους!

23 Νοεμβρίου 2023 18:25
Το Μετρό απλώνεται πια σε όλη την Αθήνα: Αυτοί είναι οι 18 νέοι σταθμοί - Πού θα βρίσκονται και πότε ολοκληρώνονται
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αθήνα: Ακόμα περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα εξυπηρετούνται από το Μετρό μόλις παραδοθούν οι νέοι σταθμοί που παίρνουν μπρος.

Τεράστια είναι η διευκόλυνση που προσφέρει εδώ και δεκαετίες το Μετρό της Αθήνας στους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθώς τους επιτρέπει να μετακινηθούν γρήγορα στον προορισμό τους, αποφεύγοντας το κυκλοφοριακό χάος.

Αυτή τη στιγμή, και μετά την επέκταση της Γραμμής 3 προς το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραία, το δίκτυο υπόγειων, επίγειων και υπέργειων αστικών σιηδροδρόμων της Αθήνας αποτελειται από 66 σταθμούς, εκ των οποίων οι 5 («Σύνταγμα», «Ομόνοια», «Αττική», «Μοναστηράκι», «Πειραιάς») είναι σταθμοί ανταπόκρισης με άλλη γραμμή του μετρό.

Σε λίγα χρόνια, ωστόσο, το Μετρό θα απλώσει περαιτέρω τις ράγες του, προκειμένου να εξυπηρετεί και τους κατοίκους περιοχών που αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένες από τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Την επέκταση του Μετρό θα σηματοδοτήσουν η νέα Γραμμή 4, αλλά και η επέκταση της Γραμμής 2 προς τη Δυτική Αττική, δύο έργα που θα προσθέσουν συνολικά 18 νέους σταθμούς.

Δείτε επίσης: Χριστούγεννα με «άρωμα» Μινιόν ξανά: Φωταγωγήθηκε το εμβληματικό κτήριο - Τι συμβολίζουν τα τρία χρώματα (video)

Γραμμή 4

Η εν λόγω γραμμή βρίσκεται υπό κατασκευή, με τον πρώτο Μετροπόντικα που έχει ξεκινήσει από το Φρέαρ Κατεχάκη να έχει διανοίξει κάποια μέτρα, και τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να πιάσει δουλειά και το δεύτερο μηχάνημα TBM από το Φρέαρ Βεΐκου.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό, με μήκος 13 χλμ., θα έχει συνολικά 15 σταθμούς. Θα ξεκινάει από το Άλσος Βεΐκου και θα τερματίζει στο Γουδή, με ενδιάμεσους σταθμούς Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεστημιούπολη, Ιλίσια και Ζωγράφου.

Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου τοποθετούνταν το 2029, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, να αναφέρει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση ενός έτους, επομένως αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2030.

Επέκταση Γραμμής 2 προς Δυτική Αττική

Αναφορικά με την επέκταση της Γραμμής 2 προς Δυτική Αττική, αυτή βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο, μιας και εκκρεμεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αφορά στην κατάθεση των τεχνικών και εν συνεχεία οικονομικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος και να εμφανιστούν τα πρώτα εργοτάξια. Eνδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες/σχήματα ΤΕΡΝΑ , ABAΞ, IΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Η επέκταση της «Κόκκινης Γραμμής» προς τη Δυτική Αττική περιλαμβάνει γραμμή μήκους 4 χλμ. και τους 3 νέους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης τοποθετείται στους 57 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Μόλις εγκαινιαστεί το νέο τμήμα της Γραμμής 2, το δρομολόγιο Ίλιον-Σύνταγμα θα εκτελείται σε 20 λεπτά, και το Ίλιον-Ομόνοια σε 15 λεπτά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share