Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βάση τα 10.920 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Στόχος η φοροδιαφυγή

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

31 Οκτωβρίου 2023 08:38
Φορολογικό νομοσχέδιο: Βάση τα 10.920 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Στόχος η φοροδιαφυγή
Από Βασίλης Σακουλέβας

Στο σημερινό (31/10) υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με απώτερο στόχο την φοροδιαφυγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο σύστημα καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο μικτό εισόδημα ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα για 14 μήνες (780×14=10.920 ευρώ).

Με την εφαρμογή του ισχύοντος συντελεστή 9% έως τα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.102 ευρώ.

Ποια μέτρα προβλέπει το νομοσχέδιο

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο τα οποία θα ενεργοποιηθούν το 2024:

1. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων

2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA

3. Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).

4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

5. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

6. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

7. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2024, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share