Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Θεσσαλονίκη: Οι δυνατότερες στιγμές από την στρατιωτική παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τα Rafale που «έσκισαν» τον μακεδονικό ουρανό - «Η πατρίδα σας ευγνωμονεί, Χρόνια Πολλά!»

Τα παιδικά χαμόγελα, η γεμάτη υπερηφάνεια παρέλαση βετεράνων και μάχιμων των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μηνύματα για το μεγάλο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού

28 Οκτωβρίου 2023 16:34
Θεσσαλονίκη: Οι δυνατότερες στιγμές από την στρατιωτική παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τα Rafale που «έσκισαν» τον μακεδονικό ουρανό - «Η πατρίδα σας ευγνωμονεί, Χρόνια Πολλά!»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ & ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Κυρίαρχο ρόλο είχε το στρατιωτικό κομμάτι στην μεγάλη παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Σε άψογο σχηματισμό παρελαύνουν στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου τα σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2, αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panjer 2000 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, πυραυλικά συστήματα MLRS, XOK, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113 και M117, αυτοκινούμενοι όλμοι, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά ακόμη.

«Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα Χρόνια Πολλά!» ανέφερε στο μήνυμά του από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ ο σμηναγός Χρήστος Πάρης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλη την Ελλάδα, από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε: «Κύριε Σμηναγέ, Σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Προηγήθηκε η επίδειξη του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ, συμμετέχοντος του Παναγιώτη Σεϊμένογλου. Ο σμηναγός εκπαιδεύτηκε για τον σκοπό αυτό, έχοντας πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: "83 χρόνια μετά το έπος του “ΟΧΙ”, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρεθεί στην Κρήτη για τον εορτασμό της 28η Οκτωβρίου και έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλους τους Έλληνες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε - μεταξύ άλλων - πως 83 χρόνια μετά το έπος του “ΟΧΙ” «η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Οι ένοπλες δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια η αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: Μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Αυτή η ενότητα που επιδείχθηκε με τόσο αυταπάρνηση πριν από 83 χρόνια πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη».

Για την επέτειο τόνισε πως πρόκειται για «ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή. Η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω σε αυτούς που είπαν το μεγάλο “ΟΧΙ”, στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς που δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειες τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή για μια έστω αξιοπρεπή κηδεία».

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χανιών Ντ. Μπακογιάννη, Σ. Βολουδάκη, Α. Μαρκογιαννάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share