Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Χτυπά καμπανάκι» ο ΕΟΦ: Απαγορεύει τη διακίνηση σε γνωστό συμπλήρωμα διατροφής

Ποιο προϊόν αφορά;

6 Οκτωβρίου 2023 17:42
«Χτυπά καμπανάκι» ο ΕΟΦ: Απαγορεύει τη διακίνηση σε γνωστό συμπλήρωμα διατροφής
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά την παραίτηση του προέδρου του, ο ΕΟΦ «χτυπά καμπανάκι» και απαγορεύει τη διακίνηση σε γνωστό συμπλήρωμα διατροφής.

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποιεί την απόφασή του για απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του γνωστού συμπληρώματος διατροφής UNIVERSAL ANIMAL CUTS POWDER ORANGE MANGO.

Όπως αμναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, με απόφασή του γνωστοποιείται η απόφαση για την «απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής UNIVERSAL ANIMAL CUTS POWDER ORANGE MANGO της εταιρείας Universal Animal, ΗΠΑ (παραγωγός), μετά από ενημέρωση ότι περιέχει σαν συστατικό το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο Hyperzine A.

ΕΟΦ κτήριο
EUROKINISSI

Η προμήθεια του παραπάνω προϊόντος έγινε από την επιχείρηση UAB Papildu grupe, Λιθουανίας.

Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.

Η επιχείρηση που το έχει προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

«Καμπανάκι» κινδύνου ΕΟΦ: Προς πώληση τρία πλαστά φάρμακα για την παχυσαρκία

Την προσοχή εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την παράνομη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, με σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός αναφέρει ότι τα φάρμακα OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν όλα ενδείξεις για την παχυσαρκία, πωλούνται παράνομα.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» ΕΟΔΥ: Έξαρση λοιμόξεων από σαλμονέλα - Πάνω από 480 κρούσματα στην Ελλάδα

«Σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές» τονίζει ο ΕΟΦ.

Επίσης, προσθέτει πως η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.
Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους. Αναφορά γίνεται και στον Τύπο με τον ΕΟΦ να ζητεί να αποσυρθεί άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.

Οποιαδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές, καταλήγει ο ΕΟΦ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share