Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

«Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει, έφτασε η παραλλαγή "Pirola"»: Κρούει τον κώδωνα κινδύνου η Ματίνα Παγώνη (video)

«Παρόλο που περιμέναμε τα κρούσματα τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς»

22 Σεπτεμβρίου 2023 08:31
«Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει, έφτασε η παραλλαγή
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από τις ασθένειες μετά τις φονικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, μίλησε η Ματίνα Παγώνη.

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό, όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό», ανέφερε αρχικά.

Θα έρθει νέο εμβόλιο;

«Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις, έχουν ασχοληθεί δύο εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και πλέον μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από δύο χρόνια», τόνισε η κ. Παγώνη.

Θεσσαλία: Εντοπίστηκαν 2 κρούσματα σαλμονέλας - Παραμένει ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλία όσον αφορά στις συνθήκες υγιεινής, μετά τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και τα πλημμυρισμένα νερά που προκλήθηκαν και δεν υποχωρούσαν επί σειρά ημερών. Στο πλαίσιο αυτό των ασθενειών έχουν εντοπιστεί, 2 κρούσματα σαλμονέλας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το νερό παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Την ίδια ώρα, η κ.Αγαπηδάκη τόνισε ότι το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Δείτε επίσης: «Ό,τι χειρότερο να βλέπεις τα πράγματα που έφτιαξες με πόνο και αγώνα να χάνονται»: Κατέρρευσε τρόφιμος του Γηροκομείου Βόλου που καταστράφηκε

Η ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Παράλληλα καταγράφηκε μια μικρή συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Σκιάθο που σήμερα, με 12 ενεργά περιστατικά, βαίνει μειούμενη και δεν σχετίζεται ως φαίνεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρξε στην περιοχή των Σοφάδων με επτά νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις πληγείσες περιοχές.

Οσον αφορά τις νοσηλείες για γαστρεντερίτιδα, έχουμε πέντε νέες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Το σύνολο των νοσηλευομένων συμπολιτών μας στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα 15.

Τριαντόπουλος: Στα μέτρα στήριξης και η επιδότηση προσωρινής στέγασης

«Συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς το έργο στήριξης και αποκατάστασης, συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκομένους στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, που δοκιμάζονται σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές» τόνισε πριν από λίγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Μέλημα να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά, αυτό κάναμε και στο σκέλος των αποζημιώσεων» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, περίπου 25 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η διαδικασία και θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, μέχρι σήμερα το μεσημέρι στην πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, https://arogi.gov.gr/ έχουν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 4.262 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων για τις αυτοψίες και τις καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.00 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτήρια.

«Μέχρι χθες ο αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτήρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους έχει ανέλθει σε 247 και αναφέρομαι στις βλάβες στη δομή των κτηρίων αυτών. 143 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, δηλαδή ως κόκκινα, 92 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν δηλαδή ως κίτρινα, και 12 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών, δηλαδή ως πράσινα» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται με τα κτήρια αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτηρίων οποιαδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνοντας και το αίγιο κεφάλαιο και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ο κ. Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στην επιδότηση προσωρινής στέγασης, διευκρίνισε ότι αφορά τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία έχει κριθεί ακατάλληλη και πρέπει να επισκευαστεί ή να ανακατασκευαστεί. Ακολούθως, τόνισε ότι χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία και θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα, ενώ θα χορηγείται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Αναφορικά με τη διαδικασί,α όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, οι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου είτε την επιδότηση συγκατοίκησης, η οποία αφορά τις περιπτώσεις τις οποίες ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού η φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

«Το έργο λοιπόν και η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους συνεχίζεται αδιάκοπα, είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς, που δοκιμάζονται. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό μέχρι η Θεσσαλία να αποκαταστήσει τις πληγές της και να τραβήξει και πάλι μπροστά» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τριαντόπουλος.

Με το τέλος της ημέρας οι αυτοψίες θα ξεπερνούν τις 1.000 και δεν εστιάζουν μόνο στις οικοσκευές αλλά και στις βλάβες των κτιρίων. Συνεπώς:

-Από 247 κατοικίες οι 143 είναι επικίνδυνες για χρήση ( «κόκκινες»)
- οι 92 προσωρινά ακατάλληλες – «κίτρινες»
- 12 είναι «πράσινες»

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης που κυμαίνεται από 330 ως 500 ευρώ το μήνα και θα διαρκεί δύο χρόνια για ιδιοκτήτες και έξι μήνες σε ενοικιαστές.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέγουν είτε επιδότηση ενοικίου, είτε συγκατοίκησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share