Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

«Δεν είναι η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η κεταμίνη» - Ξεκάθαρος ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου (Video)

«Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση»

21 Σεπτεμβρίου 2023 17:54
«Δεν είναι η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η κεταμίνη» - Ξεκάθαρος ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τη διαφωνία του με την ιατροδικαστική προσέγγιση του Σωτήρη Μπουζιάνη εξέφρασε ο ιατροδικαστής, Χρήστος Κραββαρίτης, που κλήθηκε από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Επίσης, "βόμβα" έριξε η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου υποστηρίζοντας ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου στην επόμενη τριετία μπορεί να έχει πεθάνει!

«Η άποψή μου είναι ότι δεν συμφωνώ απόλυτα με την ιατροδικαστική προσέγγιση. Κατά τη γνώμη μου το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο... ήταν παραλυτο, είχε περάσει τόσα οργανικά προβλήματα. Το προσδόκιμο ζωής του ήταν πολύ περιορισμένο. Πρέπει να πω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι συνήθεις ιατροδικαστικές πρακτικές.

Ο κ. Μπουζιάνης, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα, έκανε μια ιατροδικαστική που πετάει το μπαλάκι σε άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη», ανέφερε ο κ. Κραββαρίτης και άφησε αιχμές και για την ιστολογική και την τοξικολογική εξέταση.

«Ο κ. Θεοχάρης έκανε μια ιστολογική που δείχνει πολλά εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά δεν βγάζει συμπέρασμα, μας αφήνει στα τυφλά. Η κυρία Λευκίδου έκανε μια τοξικολογικη και βγάζει το συμπέρασμα της κεταμίνης, για την οποία κάνει ένα σχολιασμό περί θανατηφόρας δόσης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που δεν ταιριάζουν. Συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, εδω έχουμε βρέφος και μήλα για περιπτώσεις ενηλίκων.

Είναι παραδείγματα που δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ του συγκεκριμένου περιστατικού», είπε ο μάρτυρας και εκτίμησε ότι «η Τζωρτζίνα από την αρχή φαινόταν ότι δεν είχε προσδόκιμο ζωής. Θα το πω σκληρά, ήταν θέμα χρόνου. Ο εγκέφαλος ήταν κατεστραμμένος πλήρως».

Ο ίδιος εστίασε στα φάρμακα που έπαιρνε η Τζωρτζίνα, κάνοντας λόγο για «κοκτέιλ ναρκωτικών που παίρνουν οι τοξικομανείς». Ωστόσο, σχολιάζοντας το εύρημα της κεταμίνης εξήγησε πως πρόκειται για μια ουσία που «θορυβεί». «Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, είναι ένα καμπανάκι γιατί είναι ναρκωτικό που δρα ύπουλα και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Θεωρώ ότι εδώ όμως δεν προκάλεσε το θάνατο. Είναι τόσα τα φάρμακα που έπαιρνε, τόσες οι αλλοιώσεις, τόσα τα προβλήματα. Μιλάμε για ένα μη υγιή οργανισμό».

Πρόεδρος: Ρώτησα αναλυτικά τον κ. Μπουζιάνη τρεις φορές αν συμφωνεί με την τοξικολογική και μας είπε ναι…

Μάρτυρας: Το έχω πάθει και εγώ αυτό. Το αποτέλεσμα της τοξικολογικής είναι δεσμευτικό, θεωρώ ότι τον δέσμευσε το Σωτήρη ο σχολιασμός του κ. Ράικου. Για παράδειγμα αν ένας τοξικομανής παίρνει συνέχεια ηρωίνη δεν σημαίνει ότι πέθανε απαραίτητα από την αυτή. Θα τη βρούμε όμως. Εδώ ο κ. Μπουζιάνης τη δέχτηκε την έκθεση, μπορεί να έχει άλλη κρίση. Δεν σημαίνει κάτι κακό, έχω άλλη επιστημονική άποψη.

«Δεν είναι η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η κεταμίνη»

Κατά τον κ. Κραββαρίτη αιτία θανάτου του παιδιού είναι τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. «Έχει διττή βάση. Την πολυοργανική έκπτωση και τις συνθήκες πνευμονοπάθειας και των τόσων φαρμάκων που έπαιρνε», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Όπως χορηγήθηκε, ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση».

Πρόεδρος: Με την ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε τι αιτία θανάτου θα βάζατε;

Μάρτυρας: Η ποσότητα αυτή δεν σκοτώνει βάση της βιβλιογραφίας.

Πρόεδρος: Έστω ότι είναι έτσι όπως τα λέτε. Με τόσο βεβαρυμένο οργανισμό μήπως επέδρασε αυτή συνδυαστικά όμως…

Μάρτυρας: Το θέμα είναι οι συνθήκες...Οι καθοριστικοί παράγοντες κρίνονται με βάση το παγκόσμιο world standard. Είπατε για 20000 λευκά. Υπήρχε φλεγμονώδης αντίδραση. Έπαιρνε και φάρμακα για αυτό. Ο οργανισμός όμως σε φλεγμονή, χρειάζεται οξυγόνο. Έπρεπε να αξιολογηθουν αυτά. Ήταν θέμα χρόνου να καταλήξει.

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό αρέστ. Δεν σας το έχει πει ο κ. Ράικος; Δεν το ρωτήσατε;

Πρόεδρος: Το τι έχω ρωτήσει εγώ, αφήστε το… Γιατί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1.

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.

Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει είναι ότι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν θα το ανεφερε ο σύνοδός της;

Μάρτυρας: Δεν πέθανε απο πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

«Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση»

«Δεν θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα» είπε εμφατικά ο μάρτυρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share