Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

ΕΟΦ: «Φρένο» στις εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη

Νέες απαγορεύσεις στις παράλληλες εξαγωγές από τον ΕΟΦ καθώς αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

27 Ιουλίου 2023 11:47
ΕΟΦ: «Φρένο» στις εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε νέα απαγόρευση εξαγωγών, για φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η νέα λίστα με τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθεί σήμερα. Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ, το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Χθες, ο ΕΟΦ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων. Έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». Εκεί, τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα του φαρμάκου θα δηλώνουν τα αποθέματα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου. Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, θα εντοπίζονται εγκαίρως προκειμένου να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Σε πρώτη φάση, ο ΕΟΦ καλεί τους Κάτοχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα, εντός 7 εργάσιμων ημερών.

Επεισόδιο σε φαρμακείο στον Βόλο: Άγριος καβγάς για αντιβίωση που ήταν σε έλλειψη - Παρενέβη η αστυνομία

Αναστάτωση δημιουργήθηκε σε φαρμακείο του Βόλου όταν ένας πατέρας προσήλθε για να αγοράσει συνταγογραφούνενη αντιβίωση για τον γιο του.

Αναλυτικότερα, ο φαρμακοποιός τον ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εξαντληθεί και βρίσκεται στη μεγάλη λίστα με τις ελλείψεις του τελευταίου διαστήματος, όπως αναφέρει το thenewspaper.

Τα αίματα άναψαν κατά τη διάρκεια της συναλλαγής και σύμφωνα με μαρτυρίες οι φωνές του εξαγριωμένου πατέρα ακούστηκαν μέχρι τον δρόμο.

Μάλιστα, κλήθηκε η Αστυνομία προκειμένου να ηρεμήσει τα πράγματα και να εξηγήσει στον εξαγριωμένο γονιό ότι μία σειρά φαρμάκων βρίσκονται σε έλλειψη από τα φαρμακεία της χώρας, λόγω των ακριβότερων τιμών που διατίθενται σε χώρες του εξωτερικού.

Άγριος καβγάς σε φαρμακείο του Βόλου

«Αυτή τη στιγμή θέλω να πεθάνω»: Συγκλονίζει η υπεύθυνη του καταφυγίου ζώων που κάηκε στο Λαγονήσι

Συγκλονίζει η υπεύθυνη του καταφυγίου ζώων που κάηκε στο Λαγονήσι, στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά.

Εδώ και ώρες μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά της Αττικής και κύκλωσε το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο.

Εκτός από τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν και τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες, αρκετά ζωάκια ήταν αυτά που πέθαναν ή κινδύνευσαν, τόσο στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου όσο και στο καταφύγιο Fazoo Farm στο Λαγονήσι.

Το συγκεκριμένο καταφύγιο, σύμφωνα με αναρτήσεις της Μαριάνθης Ζαμπέτα, που ήταν ανάμεσα στους εθελοντές που το διαχειρίζονταν, παραδόθηκε στις φλόγες νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μάλιστα, η υπεύθυνη του καταφυγίου προχώρησε σε μία φορτισμένη ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Τοοοοοσα χρόνια παρακαλάμε υιοθεσίες φιλοξενίες ε τώρα δεν θα ξαναπαρακαλέσουμε... 10 έμειναν και δεν ξέρω πόσα έχουν φύγει στο δρόμο διότι ανοίξαμε πόρτες να φύγουν περίπου 14 κάηκαν και εκεί που δεν μας ήξερε ούτε η μάνα μας... ξαφνικά με καλούν όλα τα βοθροκαναλα να τους δώσω ζουμερή είδηση μετά από αυτή την καταστροφή εγώ απλά τελείωσα σίγουρα αυτή τη στιγμή θέλω να πεθάνω .... δεν θα το κάνω διότι επιβίωσαν κάποια.. Απλά εγώ και η φιλοζωία τελείωσε!!!!!».

Τοοοοοσα χρονια παρακαλαμε υιοθεσιες φιλοξενιες... ε τωρα δεν θα ξαναπαρακαλεσουμε... 10 εμειναν... και δεν ξερω ποσα...

Posted by Marianthi Zabeta on Monday, July 17, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share