Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Απεγνωσμένος ο πρόεδρος Πυροσβεστών: «Δεν φτάνουν οι δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές τις συνθήκες - Έχουμε 3.500 οργανικά κενά» (video)

Τι καταγγέλλει!

19 Ιουλίου 2023 10:00
Απεγνωσμένος ο πρόεδρος Πυροσβεστών: «Δεν φτάνουν οι δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές τις συνθήκες - Έχουμε 3.500 οργανικά κενά» (video)
EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μίλησε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Δεν φτάνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Λουτράκι, Μάνδρα και Ρόδο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Open και κληθείς να διευκρινίσει σε ποιες δυνάμεις αναφέρεται, ο κ. Σταθόπουλος ξεκαθάρισε ότι μιλάει για τις επίγειες. «Επίσημα έχουμε 3.500 οργανικά κενά… και μια αποστρατεία περίπου 500 πυροσβεστών το προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο επίπεδο προετοιμασίας από τους Δήμους, έκρινε πως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε καθαρισμός και αντιπυρική ζώνη αλλά όχι σε όλες τις περιοχές. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι αντιπυρικές ζώνες σε αρκετές περιπτώσεις δεν βοηθάνε. «Αν έχει δυνατό αέρα, περνάνε (οι φλόγες) κατευθείαν απέναντι», είπε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια έχουν δίκιο όσοι λένε ότι όλα έχουν ξεκινήσει από δασικές και αγροτικές περιοχές», συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το προηγούμενο διάστημα έβρεχε συνέχεια με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει πολύ το χορτάρι κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Πάντως, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχετε μια καλύτερη εικόνα στο μέτωπο των πυρκαγιών, αλλά δυστυχώς μετά τις 9:30-10:00 θα αρχίσουν και πάλι τα εντάσεως 6 και 7 μποφόρ», είπε αναφέροντας ότι το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι τα εναέρια για να ολοκληρώσουν τη δουλειά που έχει γίνει από τις επίγειες δυνάμεις.

«Θερμό κύμα ζέστης! Από Δευτέρα, δυστυχώς, ξεκινάει όμως ο πραγματικός εφιάλτης...»: Συναγερμός από τον Γιάννη Καλλιάνο!

Καιρός σήμερα: Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά βιώνουμε ήδη ένα σπάνιο φαινόμενο που δείχνει ξεκάθαρα μια κλιματική αλλαγή. Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, στην παρουσία του σε εκπομπή του Mega, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε δεύτερο κύμα καύσωνα σε κοντινό σημείο από το προηγούμενο αφού ενδέχεται να έχουμε τρεις εβδομάδες σερί με καύσωνα!

Όμως όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, ο πραγματικός εφιάλτης επιστρέφει από την Δευτέρα αφού η μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί με πολύ ισχυρούς βορειάδες, με περισσότερα μποφόρ από ότι τις τελευταίες μέρες που προκάλσε πάρα πολλές σοβαρές πυρκαγιές στην χώρα!

Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος στο παρακάτω βίντεο:

Καιρός σήμερα (19/07): Ισχυρά μελτέμια με 7 μποφόρ στην Αττική - Τι να περιμένουμε 24 ώρες πριν τα 44αρια του καύσωνα;

Καιρός σήμερα: Οι ισχυροί άνεμοι θα είναι και σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και στην Αττική, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλα μέτωπα φωτιάς, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για νέο κύμα καύσωνα από αύριο, Πέμπτη και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης από τις 10-11 το πρωί σήμερα, Τετάρτη, θα φτάσουμε έως και τα 6 μποφόρ σε ένταση «και νωρίς το μεσημέρι θα δούμε ανέμους έως και 7 μποφόρ».

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που δραστηριοποιείται το μελτέμι στο Αιγαίο καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα πάρει σκυτάλη ο νέος καύσωνας, πρόσθεσε ο κ. Μαρουσάκης.

Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια. Θα φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 2 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και τα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως τις απογευματινές ώρες 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη μέχρι 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα κεντρικά και νότια έως τις απογευματινές ώρες 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως τις απογευματινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή

Την Πέμπτη 20-07-2023 αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είνα αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 44 και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Ιι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ. Την Κυριακή θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς και αργότερα θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 44 και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share