Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Ξέσπασμα Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στη Φυλή: «Σεισμικός παραλογισμός! Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Αθήνας σημαντικοί...»

«Βγήκε ήδη ένας σεισμοτηλεαστέρας να σας πει τι; Τα αυτονόητα;»

8 Ιουλίου 2023 17:53
Ξέσπασμα Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στη Φυλή: «Σεισμικός παραλογισμός! Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Αθήνας σημαντικοί...»
EUROKINISSI-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, «άστραψε και βρόντηξε» με αφορμή τον χθεσινοβραδινό σεισμό που σημειώθηκε τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Φυλής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:50 και ήταν 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 11,2 χιλιόμετρα, γεγονός που τον κατατάσσει στους επιφανειακούς σεισμούς και προφανώς γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Παρά τους φόβους ότι μπορεί να συνδέετεται με το ρήγμα της Πάρνηθας, ο Άκης Τσελέντης δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα έκανε λόγο για «σεισμολογικό παραλογισμό». Σε ανάρτησή του για τον σεισμό έγραψε τα εξής: «Σεισμολογικός παραλογισμός».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ 2,9R ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.

»Θα έχετε παρατηρήσει ότι τώρα το Καλοκαίρι αποφεύγω να βγαίνω δημόσια και να σχολιάζω σεισμούς που δεν είναι σημαντικοί. Πρώτα από όλα σέβομαι το τουρισμό μετά τι να βγω να πω; Το γνωστό ποίημα μάλλον είναι ο κυρίως αλλά να περιμένουν κλπ κλπ για να φανώ στα ΜΜΕ; Έτσι και σήμερα είχαμε ένα ΑΣΗΜΑΝΤΟ σεισμό 2,9R στη περιοχή Φυλής και Άνω Λιοσίων και βρόντηξαν και άστραψαν τα blog και οι ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ! (**) Βγήκε ήδη ένας σεισμοτηλεαστέρας να σας πει τι; Τα αυτονόητα;».

Δυνατός σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία - Έντονα αισθητός στην Πάτρα

Σεισμική δόνηση προκάλεσε ανησυχία στο Αγρίνιο πριν λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχε επίκεντρο και ένταση 4,4 ρίχτερ με επίκεντρο στη Ναυπακτία. Ακολούθησε και σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: «Επίκεντρο το ρήγμα της Φυλής που έδωσε τα 5,9 Ρίχτερ το 1999»

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της πρωτεύουσας σεισμός που έγινε αισθητός το βράδυ της Παρασκευή (7/7). Το ρήγμα από το οποίο προήλθε η δόνηση είναι αυτό της Φυλής στο οποίο το 1999 προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττικής, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 11,1 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε στην Αττική και συγκεκριμένα κοντά στην Κηφισιά. Ο σεισμός ήταν 1.4 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 10.2 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Αθήνας ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Τι ανέφερε ο γνωστός σεισμολόγος

Για τον σεισμό μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «πρόκειται για ένα ασθενή σεισμό, επιφανειακό που έγινε αισθητός τοπικά. Το ρήγμα από το οποίο προήλθε η δόνηση είναι αυτό της Φυλής στο οποίο το 1999 σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Αττικής».

Και πρόσθεσε: «ρήγμα σαν και αυτό που έχουν δώσει ισχυρούς σεισμός πολύ συχνά δίνουν και μικρούς. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ελέγχουμε βέβαια το φαινόμενο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share