Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Σεισμός στην Αττική!

Συναγερμός!

7 Ιουλίου 2023 21:59
Σεισμός στην Αττική!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός μεγέθους 2,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 7/7 στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας για αυτό και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα το επίκεντρο ήταν 4 χιλιόμετρα Δυτικά των Θρακομακεδόνων και είχε εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα. Παράλληλα, σεισμός αισθητός στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και άλλα νησιά του Ιονίου σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (7/7).

Σεισμός στην Αττική

Δήλωση-σοκ από τον Άκη Τσελέντη: «Η Αθήνα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού ευρίσκεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη φυσικού αερίου!»

Μία εφιαλτική ανάρτηση έκανε ο Άκης Τσελέντης μετά την ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθες το κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα την κατάρρευση ενός κτηρίου, ενώ υπήρξαν και κτήρια τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο λόγος ήταν η διαρροή και η αστοχία στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου, εξαιτίας των οποίων τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι επτά σοβαρά.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης προχώρησε σε μια άκρως ανησυχητική παρατήρηση, περιγράφοντας την κατάσταση στην Αθήνα και βάζοντας τον καθένα να σκεφτεί το τι ακριβώς θα συμβεί, αν υπάρξει στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα μια παρόμοια αστοχία στο δίκτυο φυσικού αερίου μετά από ισχυρό σεισμό.

Η εικόνα που σχηματίζεται δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή…«Η Αθήνα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού ευρίσκεται επάνω σε μια πυριτιδαποθήκη φυσικού αερίου. Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο» είπε χαρακτηριστικά ο Ακης Τσελέντης.

Άκης Τσελέντης

«Καμπανάκι» Γεράσιμου Παπαδόπουλου για νέο μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη - «Μήπως ήρθε η ώρα...»

Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο του σεισμού των 6,5 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκης το 1978, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει την επαναληπτικότητα του φαινομένου και... διερωτάται πότε θα «χτυπήσει» ξανά ο Εγκέλαδος.

Αναφορά στον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 1978 στη Θεσσαλονίκη έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε νέα ανάρτησή του στο Facebook. Όπως σημείωσε, η επαναληπτικότητα του φαινομένου είναι περίπου 30 με 45 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός του 1978 άφησε πίσω συνολικά 49 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι (37) ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο;

Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί είναι ο πρώτος που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Εκτεταμένες βλάβες, ολικές καταρρεύσεις κτιρίων, πολλά θύματα, ανύπαρκτος μηχανισμός παροχής βοήθειας. Τότε μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο σεισμός έγινε μέσα σε γεωλογική ζώνη αποκαλούμενη «Σερβομακεδονική Μάζα». Στην ίδια ζώνη έγιναν οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί της Ασσήρου (1902), του Βαλάντοβο (1931) και της Ιερισσού (1932), της Θεσσαλονίκης (1978). Η επαναλαπητικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια.

Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να «δούμε» πότε θα έλθει ο επόμενος; Μια πρώτη προσέγγιση κάναμε με σχετική δημοσίευση το 1990 στο έγκυρο περιοδικό Tectonophysics σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δρα Φ. Βοϊδομάτη και Δρα Σ. Παυλίδη. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;»

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο; Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Wednesday, June 21, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share