Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Γροθιά στο στομάχι: Άλογο που έσερνε τουριστική άμαξα ξεψύχησε στη μέση του δρόμου

Οργή από τις φιλοζωικές

6 Ιουλίου 2023 16:38
Γροθιά στο στομάχι: Άλογο που έσερνε τουριστική άμαξα ξεψύχησε στη μέση του δρόμου
Από Εύη Κουρίδου

Απέραντη θλίψη προκαλεί η εικόνα ενός νεκρού αλόγου, από εκείνα που σέρνουν τουριστικές άμαξες, στη μέση του δρόμου στην Κέρκυρα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (6/7), το άλογο κατέρρευσε ξαφνικά και ξεψύχησε στον δρόμο του Φοίνικα, ενώ έσερνε την άμαξα με τον ιδιοκτήτη του (χωρίς τουρίστες).

Νεκρό άλογο στη μέση του δρόμου στην Κέρκυρα

Νεκρό άλογο στη μέση του δρόμου στην Κέρκυρα

Παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη και άλλων αμαξάδων, το άλογο απλά είχε ξεψυχήσει.

Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία, σύμφωνα με το Corfu TV News.

Οργή από φιλοζωικές οργανώσεις

«Άλογο εργασίας νεκρό στην Κέρκυρα. Πηγαίνει το περιπολικό. Ελπίζουμε να γίνει έρευνα για τα αίτια θανάτου. Νόμοι για τα ιπποειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Οι εγκύκλιοι του ΥΠΑΑΤ δεν είναι νόμοι», έγραψε η οργάνωση Ιππόθεσις στο Facebook.

Από τη μεριά του, ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων καλεί τους τουρίστες να μην πηγαίνουν βόλτες με άμαξες, ειδικά μέσα στη ζέστη του μεσημεριού.

«Τέτοια άλογα αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα για 6-8 ώρες σε τουριστικά θέρετρα, ενώ θα έπρεπε να αντικαθίστανται από άλλα άλογα μετά από 2-3 ώρες», αναφέρει η οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αρμόδια αρχή για να κάνει ελέγχους για τις συνθήκες στις οποίες τα άλογα αυτά ζουν και εργάζονται.

4χρονη έσβησε από αφυδάτωση στην αγκαλιά της μάνας της! H τραγική ιστορία του μικρού κοριτσιού με τα εκφραστικά μάτια και τις μαύρες πλεξούδες

Αναβιώνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ο θάνατος της 4χρονης Λοζίν Νασέφ από τη Συρία, η οποία πέθανε από αφυδάτωση στην αγκαλιά της μητέρας της, ενώ ταξίδευε μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες σε μία καταραμένη βάρκα στη Μεσόγειο, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Κρήτη έγινε η γη που «υποδέχθηκε» το νεκρό παιδί. Το κοριτσάκι με τα εκφραστικά μάτια και τις μαύρες πλεξούδες κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά, στα Χανιά. Εκεί ενταφιάστηκε και το αγέννητο μωρό μιας 23χρονης Παλαιστίνιας που βρισκόταν στο ίδιο καταραμένο πλοιάριο. Η κοπέλα ήταν έγκυος 8 μηνών. Από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες, σταμάτησε να νιώθει το μωρό της. Και δεν ήταν οι μόνες ζωές που χάθηκαν σε αυτό το ταξίδι.

Την ίδια στιγμή, βασανιστικά παραμένουν τα ερωτήματα για τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας, της μικρούλας που έχασε τη ζωή της το περασμένο Πάσχα του 2022 μετά από 11 ημέρες νοσηλείας χωρίς οι γιατροί να καταφέρουν να κάνουν διάγνωση.

Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 19 Ιουλίου επτά κατηγορούμενοι από τον Λίβανο και τη Συρία, για αδικήματα όπως:

  • παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή
  • διακοπή της κύησης χωρίς συναίνεση της εγκύου κατά συναυτουργία δια παραλείψεως
  • σύσταση συμμορίας για την τέλεση των κακουργημάτων

Εκτός των επτά, κατηγορούμενοι ήταν και τρεις ανήλικοι, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχαν μεταφερθεί τότε σε δομή.

Το «ταξίδι του θανάτου» στα νερά της Μεσογείου

Οι καταθέσεις των επιβαινόντων για εκείνο το ταξίδι του θανάτου στα νερά της Μεσογείου, σφίγγουν το στομάχι. Όσοι επέβαιναν στη βάρκα, αισθάνθηκαν ότι ταξίδευαν ολοταχώς προς τον θάνατο. Στοιβαγμένοι όλοι, άνδρες και γυναικόπαιδα, σε ένα μικρό κατάστρωμα, εξαθλιωμένοι, εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο το πρωί και στο κρύο το βράδυ. Τους σκέπαζαν τα κύματα και βρέχονταν μέχρι το κόκαλο.

Δεκατέσσερις ημέρες στη θάλασσα, τις περισσότερες χωρίς τροφή και κυρίως χωρίς νερό. Διψούσαν και τους υποχρέωναν να πίνουν θαλασσινό νερό. Έκλαιγαν τα παιδιά, εκλιπαρούσαν οι μανάδες.

Δύο νέοι πνίγηκαν μπροστά στα μάτια τους

Μέσα από τις καταθέσεις, προκύπτει ότι εκτός από το 4χρονο κοριτσάκι, το οποίο το καταδίκασαν σε μαρτυρικό θάνατο, εκτός από το δράμα της νεαρής που έχασε το μωρό της στον 8ο μήνα, δύο νεαροί από τη Συρία χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου. Πνίγηκαν μπροστά στα μάτια των υπολοίπων.

«Παρακαλούσα τον καπετάνιο να δώσει λίγο φαγητό για την έγκυο γυναίκα μου»

Ο 25χρονος Mohamad ζούσε στο Λίβανο και εργαζόταν ως βαφέας και μηχανικός αυτοκινήτων. Για τη μεταφορά του ίδιου και της εγκύου συζύγου του μεταβίβασε το σπίτι του στον πατέρα του καπετάνιου.

«Στο ταξίδι μας έδιναν κονσέρβες, νερό και ψωμί για να τρώμε. Την 5η μέρα του ταξιδιού σταμάτησαν να μας δίνουν φαγητό και νερό για να έχουν να φάνε ο καπετάνιος, οι βοηθοί του και οι οικογένειες τους. Πίναμε θαλασσινό νερό.

Παρακαλούσα τον καπετάνιο και τους βοηθούς τους να δώσουν τουλάχιστον λίγο φαγητό και νερό στη γυναίκα μου που ήταν 8 μηνών έγκυος… Δύο μερόνυχτα πριν μας σώσει το μεγάλο πλοίο, σταμάτησε η μηχανή τελείως. Κάποιος από εμάς κάλεσε από ένα τηλέφωνο με κεραία για βοήθεια από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα απ’ όσο ξέρω.

Προσπάθησε σε όλες τις χώρες. Περνούσαν από κοντά μας πολλά πλοία αλλά δε μας έδιναν σημασία. Τις τελευταίες ημέρες νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε όλοι γιατί ο καιρός ήταν κακός και δε σταμάτησε κάποιο πλοίο να μας βοηθήσει.

Δύο Σύροι, 30-35 ετών, έπεσαν στη θάλασσα όταν το μεγάλο πλοίο προσπάθησε να μας σώσει. Πνίγηκαν στο νερό. Ο ένας είχε χτυπήσει το κεφάλι του, το δεύτερο που φορούσε σωσίβιο μάλλον τον τράβηξαν τα απόνερα του πλοίου. Ο καπετάνιος είπε να μην πούμε ότι έγινε αυτό το περιστατικό».

 4χρονη έσβησε από αφυδάτωση στην αγκαλιά της μάνας της

«Αν έδιναν έστω νερό, δε θα είχε αρρωστήσει το κοριτσάκι που πέθανε»

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση του 29χρονου Jalal από τη Συρία, ο οποίος περιέγραψε το φρικτό ταξίδι τους στη θάλασσα, υπό βασανιστικές συνθήκες.

«Ήμασταν περίπου 14 ημέρες στη θάλασσα. Νομίζω ξεκινήσαμε ημέρα Παρασκευή από την περιοχή Ελ Μένιε του Λιβάνου. Μας είχαν υποσχεθεί ότι σε πέντε ημέρες θα φθάναμε Ιταλία. Είχαμε χάσει την ελπίδα μας, είδαμε τον θάνατο και ο Θεός έστειλε το μεγάλο πλοίο και μας έσωσε.

Όταν ήμασταν κοντά στην Κύπρο, δύο ημέρες αφού είχαμε ξεκινήσει το ταξίδι, χάλασε η μηχανή. Την έφτιαξε ο καπετάνιος και κάλεσε το Λιμενικό της Κύπρου αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. Δε σταμάταγε ο καπετάνιος να μας πάρουν οι Κύπριοι και μας ακολουθούσαν 12 ώρες για να δουν ότι δε θα μας συμβεί τίποτα.

Μετά από έξι μέρες, τελείωσε το φαγητό και το νερό. Όλα τα παιδιά που ήταν πάνω στη βάρκα αρρώστησαν, επειδή έπιναν από το νερό της θάλασσας και από το κρύο. Και το παιδί που πήρανε αρρώστησε επειδή έπινε θαλασσινό νερό και ήταν όλοι βρεγμένοι. Εμάς μας είχαν όλους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, στο κατάστρωμα της βάρκας στον ήλιο, με μία τέντα. Αν έδιναν έστω νερό δε θα είχε αρρωστήσει το κοριτσάκι που πέθανε.

Ξέρω ότι λείπουν δύο άτομα… Τον έναν τον είδα να βουλιάζει μπροστά μου και για το δεύτερο μου το είπαν οι υπόλοιποι, όταν διασωθήκαμε. Όταν ανεβήκαμε στο μεγάλο πλοίο, ο καπετάνιος είπε να μην μιλήσουμε σε κανένα για τους δύο Σύρους που πνιγήκανε».

Πώς ήταν ο καιρός στη διάρκεια του ταξιδιού; Τον ρωτάει λιμενικός. «Ήταν θάνατος. Τη νύχτα πολύ κρύο και τη μέρα πολλή ζέστη. Όλη νύχτα μας χτυπούσαν τα κύματα», όπως αναφέρει το cretalive.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share