Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση «717» (video)

Ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή

30 Ιουνίου 2023 18:18
Τραγωδία στα Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση «717» (video)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Στη Βουλή προκειμένου να ελεγχθούν δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για το ανεκτέλεστο έργο αναβάθμισης υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων, αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την δικογραφία για την περίφημα σύμβαση “717” της ΕΡΓΟΣΕ.

Το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποστέλλει στο Κοινοβούλιο τα στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η EPPO σχεδόν έναν χρόνο, προκειμένου να κριθεί αν θα πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για την “αμαρτωλή σύμβαση”.

Η έρευνα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων που έχουν δοθεί για το έργο καθώς πρόκειται για συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου και επομένως ανήκει στην αρμοδιότητας της ο έλεγχος της διάθεσης των πόρων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Δείτε επίσης: Τέμπη: «Με τη βοήθεια της Παναγίας και τη δική σας, φεύγω για να συνεχίσω το ταξίδι της ζωής μου» - Το συγκινητικό σημείωμα για τον Γεράσιμο μοναδικού επιζώντα από το 1ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από τη μη υλοποίηση του έργου προκύπτουν ευθύνες πολιτικών και μη, προσώπων, για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί πιστώσεις της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και αν τίθενται ζητήματα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης κονδυλίων.

Η σύμβαση “717” υπογράφηκε το 2014 με χρόνο υλοποίησης τα δύο έτη. Το έργο αφορούσε την συνολική αναβάθμιση των υποδομών με σηματοδότηση σε όλο το δίκτυο (Αθήνα Θεσσαλονίκη Προμαχώνας) και λειτουργία της τηλεδιοίκησης για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δρομολογίων.

Η εκτέλεση της σύμβασης ήταν συνδεδεμένη με το επόμενο κρίσιμο για τα τρένα έργο εγκατάστασης του ETCS (European Train Control System) για την ασφάλεια στις επιβατικές και εμπορικές μεταφορές. Η ολοκλήρωση του έργου εννέα χρόνια μετά δεν έχει επιτευχθεί ενώ αυτό το διάστημα έχουν δοθεί συνολικά επτά παρατάσεις.

Η υπόθεση αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν και της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) και πλέον διενεργείται και ποινική έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η έρευνα για την υπόθεση , συνεχίζεται για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί αυτά τα εννιά χρόνια με την υπόθεση της “717”.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share