Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου: Ρήγμα στο πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς - Η στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει στο κατάστρωμα (Video)

Ερευνώνται τα αίτια

2 Ιουνίου 2023 20:54
Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου: Ρήγμα στο πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς - Η στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει στο κατάστρωμα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ρήγμα στη δεξιά πλευρά υπέστη το ένα από τα δύο εμπορικά πλοία τα οποία συγκρούστηκαν ανοιχτά της Χίου. Την ίδια στιγμή Έλληνας διασώστης κατέβηκε στο κατάστρωμα για βοήθεια.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοι και το πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά της Χίου, σε Διεθνή Ύδατα.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Αμέσως στην περιοχή έφθασαν ισχυρές ελληνικές δυνάμεις και συγκεκριμένα έξι πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τρία Super Puma και παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες Έλληνας διασώστης ανέβηκε στο πλοίο με σημαία Βανουατού ρωτώντας εάν χρειάζονται βοήθεια και στη συνέχεια αποχώρησε, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια. Από την ελληνική πλευρά κατέστη σαφές πως σε περίπτωση συνδρομής αυτή θα χροηγείτο από τις ελληνικές αρχές.

Στην συνέχεια στο σημείο έφτασαν και τουρκικές ακταιωροί.

Τα πλοία λίγο αργότερα με ίδιες δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται ρυμούλκυση, και με χαμηλή ταχύτητα φαίνεται να κινούνται προς λιμάνια που έχουν επιλέξει. Αυτό με τους 10 Τούρκους πλήρωμα κατευθύνεται προς την Τουρκία συνοδευόμενο από ελληνικά πλωτά ως τα όρια του FIR Αθηνών και από τουρκική ακταιωρό παράλληλα. Το άλλο έχει χαράξει ρότα δυτικά και κινείται βόρεια από τα Ψαρά.

Τα δύο πλοία ήταν χωρίς φορτίο και δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισής τους. Από την σύγκρουση δεν υπάρχουν τραυματίες ούτε και κάποιο από τα μέλη του πληρώματος έπεσε στη θάλασσα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share