Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Καιρικό «χτύπημα» από τη Χριστίνα Σούζη: «Προσοχή στα πρώτα μπάνια - Αυτό που έρχεται...»

Οι επισημάνσεις της μετεωρολόγου για το τριήμερο που ακολουθεί

2 Ιουνίου 2023 09:04
Καιρικό «χτύπημα» από τη Χριστίνα Σούζη: «Προσοχή στα πρώτα μπάνια - Αυτό που έρχεται...»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αρκετά ευχάριστα νέα για τους ταξιδιώτες του τριημέρου είχε η Χριστίνα Σούζη, αφού στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε συνθήκες καλοκαιρίας μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (5/6), επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να υπάρχει προσοχή σε αυτά τα πρώτα μπάνια της σεζόν!

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (2/6) σε αρκετές περιοχές της χώρας θα εξακολουθήσει να επικρατεί κακοκαιρία, ενώ όλα τα φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν από το απόγευμα και μετά. Παράλληλα, είχαμε «κόκκινο» συναγερμό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη - «Μεγάλος όγκος νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ...»

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη:

«Ισοπέδωση» από τα Μερομήνια: «Ο μήνας του καλοκαιριού με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της 30ετίας...»

Τα μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, παραθέτει τις εκτιμήσεις του για το καλοκαίρι. Και δυστυχώς τα νέα είναι δυσοίωνα για τον Ιούνιο καθώς προβλέπει μεγάλη αστάθεια με ισχυρές καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες!

Αναλυτικά:

Ιούνιος

 • 1/2 έως 7: Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, τοπική αστάθεια κυρίως σε ορεινά τμήματα του εσωτερικού κορμού και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.
 • 8 έως 16/17: Σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια.
 • 18 έως 24: Βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια. Αστάθεια σε Μακεδονία, Ηπειρο και πιθανώς δυτικά ηπειρωτικά. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
 • 25 έως τέλος Ιουνίου: Καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα σταδιακά. Νοτιάδες.

Ιούλιος

 • 1 έως 5/6: Αστάθεια μόνο στα βορειοδυτικά τμήματα. Κανονικές θερμοκρασίες στα βόρεια, υψηλές στα κεντρικά και νότια, έως πολύ υψηλές στα νοτιοανατολικά.
 • 7 έως 12: Καλοκαιρία. Ηπιες έως τοπικά υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και την Κρήτη.
 • 13/14 έως 20: Ηλιοφάνεια. Αστάθειες σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην Πελοπόννησο και τα δυτικά.
 • 21/22 έως τέλος Ιουλίου: Σταδιακά αρκετή υγρασία. Αστάθεια σε ορεινά τμήματα κυρίως του εσωτερικού κορμού και πιθανές μπόρες στη Μακεδονία. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Πιθανώς επίπεδα καύσωνα.

Αύγουστος

 • 1 έως 16/17: Ιδιαίτερα μακρά περίοδος με παρατεταμένες ζέστες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ισχυρού καύσωνα. Πιθανή αφρικανική σκόνη.
 • 18 έως 22: Ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά κυρίως τμήματα. Πτώση θερμοκρασία στη Μακεδονία και τα βορειοδυτικά τμήματα. Ισχυρές πιθανές καταιγίδες σε κεντρικά και βόρεια τμήματα.
 • 23/24 έως τέλος Αυγούστου: Καύσωνα στη χώρα εκ νέου. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες προς το τέλος της περιόδου. Νοτιάδες.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share