Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εννιαόροφο κτίριο στην Θεσσαλονίκη αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού!

To κτίριο βρίσκεται στην οδό στην οδό Ν.Ζέρβα και πολύ σύντομα θα στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων

29 Μαΐου 2023 14:42
Εννιαόροφο κτίριο στην Θεσσαλονίκη αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ιδιαίτερο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και μια μοναδική του ιδιότητα: να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις "διαθέσεις" του καιρού!

Το ξεχωριστό εννιαόροφο κτίριο, πλήρους ενεργειακής απόδοσης, βρίσκεται στην οδό Ν.Ζέρβα και πολύ σύντομα θα στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων.

Ποια η ιδιαιτερότητα του κτιρίου;

Το κτίριο της οδού Ν. Ζέρβα, όπως, είπαμε, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι η πρόσοψή του θυμίζει κύματα, με τα σκίαστρα αλουμινίου να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού, καθώς το κτίριο, όπως αναφέρουν οι μελετητές, έχει μία πράσινο-μπλε απόχρωση όταν πέφτουν επάνω του οι αχτίδες του ήλιου και μία καφετί απόχρωση όταν τα σύννεφα καλύπτουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο "σηκώθηκε" σε ιδιόκτητο οικόπεδο μικρής έκτασης, σε παραδιπλανό δρόμο από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, και για να γίνει η πλήρης αξιοποίηση των μόλις 181 τ.μ. αναπτύχθηκε σε ύψος.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται ο "πράσινος" χαρακτήρας του καθώς στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο.

Στο ισόγειο έχει γίνει διαμόρφωση με χώρους πρασίνου και διαδρόμους πρόσβασης πεζών, ενώ ο σχεδιασμός για τις επόμενες παρεμβάσεις προβλέπει την τοποθέτηση -πιθανότατα πολύχρωμου – φωτισμού, ώστε η μεταλλική κατασκευή να μπορεί να "μεταμορφώνεται" χρωματικά ανάλογα με τον εορτασμό διαφόρων παγκόσμιων ημερών.

Μια ιδέα που έγινε πράξη

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, που είχε την ιδέα, ολοκλήρωσε τη μελέτη και η κατασκευή ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο ως "παιδί του" και αναφέρει ότι με συγκίνηση το είδε να μεγαλώνει και να ολοκληρώνεται.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΕΥΑΘ Παγίων, Λία Παπαδοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε στη μετακόμιση των υπηρεσιών τονίζοντας ότι "ενδεχομένως προς τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου» η υπηρεσία θα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στο νέο της χώρο. Η ίδια, συμπλήρωσε με νόημα: «για εμάς είναι πολύ σημαντικό, διότι από το 2003 που δημιουργήθηκε η ΕΥΑΘ Παγίων ήμασταν στο ενοίκιο. Τώρα, 20 χρόνια μετά θα στεγαστούμε σε ένα δικό μας κτίριο, κάτι που ήταν ευσεβής πόθος".

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό κατά το χτίσιμο των κτιρίων να συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες, καθώς στην περίπτωση των Διδύμων Πύργων, η αρχιτεκτονική οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share