Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση: Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας - Έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών τους (Video)

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας

29 Μαρτίου 2023 17:33
Τρομοκρατική επίθεση: Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας - Έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών τους (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι φωτογραφίες των δύο Πακιστανών που κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και φέρεται να σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο, ισραηλινών συμφερόντων, στου Ψυρρή.

Πρόκειται για τον 27χρονο Χαιντέρ, που διέμενε στην Ζάκυνθο, και τον 29χρονο Σάκι, που ζούσε στην Σπάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαιντέρ φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, συντονίζοντας την ομάδα που αποτελούνταν από τον 29χρονο και άλλα τρία άτομα. Παράλληλα, δείτε εδώ το σπίτι που έμενε και συνελήφθη ο ένας από τους Πακιστανούς τρομοκράτες.

Ο 27χρονος και 29χρονος βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα. Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν στην επαρχία, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ έρχονταν στην Αθήνα όταν αυτό απαιτούνταν, διαμένοντας σε καταυλισμό στα Λιόσια.

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας

Δεν αποκλείεται και νέα σύλληψη

Δεν αποκλείεται, πάντως, να είχε επιχειρηθεί προσέγγιση με ποινικούς για την αγορά όπλων (σ.σ. πολεμικών τυφεκίων Kalashnikov), ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα σύλληψη ατόμου με περιφερειακό ρόλο αν και ο «πυρήνας» του τρομοκρατικού δικτύου των εξτρεμιστών έχει συλληφθεί (σ.σ. οι δύο Πακιστανοί).

Ο φερόμενος ως καθοδηγητής του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος και με πλούσιο ποινικό παρελθόν, σε δολοφονίες και απαγωγές.

Το κλιμάκιο της ΕΥΠ που εργάστηκε στην επιχείρηση «Υάκινθος» εντόπισε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο 30χρονος από το Ιράν έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα.

Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά, έχοντας διαβλέψει ότι ήταν άτομα «εύκολα για χειραγώγηση, χωρίς ηθικούς φραγμούς, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την οικονομική ανέλιξη».

Είχαν και ελληνικούς στόχους οι δράστες; Το σχέδιο της επίθεσης στη συναγωγή

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζαν οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί σε ισραηλινό εστιατόριο, που λειτουργούσε και ως συναγωγή, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή.

Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή του MEGA, Live News, και στον Νίκο Ευαγγελάτο, οι δύο συλληφθέντες κατέθεσαν ότι ο αρχηγός τους ήταν ένας συγχωριανός τους στο Πακιστάν, 50 ετών, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για 4 ανθρωποκτονίες, που δεν σχετίζονται όμως με δράση τζιχαντιστών, αλλά πρόκειται για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, και φέρεται να δρούσε εν ονόματι της ομάδας «Δύναμη Κουντς» (Quds Force) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο 50χρονος έβρισκε αλλοδαπούς που δεν είχαν ποινικό μητρώο και δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρχές τρίτων κρατών και τους χρησιμοποιούσε ως πληρωμένους εκτελεστές, ακριβώς επειδή ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, έχουμε εικόνα για σχεδιαζόμενη επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, ωστόσο, ερευνάται από τις Αρχές εάν είχαν και άλλους στόχους.

«Υπάρχει προβληματισμός», αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, «καθώς σε στιχομυθίες και μηνύματα που βρέθηκαν στα κινητά τους, γίνεται αναφορά για χτυπήματα εναντίον κάποιου Έλληνα, κάποιου πλούσιου, κάποιου που ξέρουν, ή για κάποιο αυτοκίνητο. Δηλαδή, για χτύπημα που δεν ήταν ισραηλινού ενδιαφέροντος».

Η σχεδιαζόμενη επίθεση

Οι τρομοκράτες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθοδηγήθηκαν από καταζητούμενο για δολοφονίες που ζει στο Ιράν.

Αυτός στρατολόγησε δύο υπηκόους Πακιστάν, 27 και 29 ετών, και το σχέδιό τους, που ήταν στην τελική ευθεία, ήταν να μπουν στην σάλα του εστιατορίου όταν θα υπήρχαν πάνω από 50 άτομα και, στη συνέχεια, ή με χημικά αέρια ή με όπλα ή με εκρηκτικά ή ακόμα και πετώντας κάποιο εύφλεκτο υγρό και βάζοντας φωτιά, θα σκορπούσαν τον όλεθρο.

Το σενάριο στο οποίο έδειχνε να είχε καταλήξει η ομάδα κρούσης ήταν να «γαζώσουν» αθώους με καλάσνικοφ. Κάθε μέρα περίπου 50-70 άτομα επισκέπτονταν την εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή. Οι πληροφορίες λένε πως ακόμα και η ομηρία ανθρώπων δεν ήταν εκτός σχεδίου.

Φυσικά, οι επιθέσεις αυτές θα γίνονταν με το αζημίωτο, αφού οι άνδρες θα πληρώνονταν για την επίθεση με το ποσό των 15.000 για κάθε θύμα. Γι’ αυτό και ήθελαν με το τρομοκρατικό χτύπημα να κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό κακό.

«Ήθελαν τα ‘ματωμένα’ λεφτά, δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό, τους είχαν εμποτίσει με θρησκευτικό φανατισμό», λένε οι Αρχές.

Η παρακολούθηση και οι πληροφορίες

Στην ΕΥΠ, πριν από λίγο καιρό έφτασαν πληροφορίες για την επικείμενη επίθεση. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενημερώθηκε αμέσως και οι δύο εν δυνάμει δράστες εντοπίστηκαν γρήγορα.

Δούλευαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες, αγροτικές και οικοδομές, ενώ είχαν χαμηλό προφίλ και δεν έδιναν στόχο.

Στο εξωτερικό, συλλήψεις είχαν στοχοποιήσει τους άνδρες, καθώς πληροφορίες από την Κύπρο και την Τουρκία, όπου Πακιστανοί είχαν πέσει στα χέρια των αρχών των δύο χωρών, έφταναν στην Ελλάδα

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη των δύο, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα από την Ορεστιάδα, καθώς διέμενανστην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο ένας είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο στην χώρα, πριν από ένα χρόνο.

Από έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα, βρέθηκαν:

– Επικοινωνίες με τον «εγκέφαλο» της επικείμενης επίθεσης.

– Κατόπτευση του εστιατορίου/συναγωγής στου Ψυρρή.

– Τελικές οδηγίες για το χτύπημα.

– Προσπάθεια στρατολόγησης επιπλέον ατόμων.

Το χτύπημα των δύο Πακιστανών, σύμφωνα με τις Αρχές, αν ήταν επιτυχές, δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά θα υπονόμευε και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα μας, απειλώντας και τις διεθνείς σχέσεις της.

Οι Αρχές περιμένουν επιπλέον στοιχεία από τις εφαρμογές στα κινητά, όπου συνεχώς γινόταν λόγος για δολοφονίες, αλλά και από το διαμέρισμα – γιάφκα στην Αθήνα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share