Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση: Αυτό είναι το σπίτι που έμενε και συνελήφθη ο ένας από τους Πακιστανούς τρομοκράτες - Ο στόχος και η ταρίφα των 16.000 ευρώ για κάθε κεφάλι (Video)

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη των 2 Πακιστανών που ετοίμαζαν να αιματοκυλήσουν την Αθήνα - Η ανακοίνωση για τη σύλληψή τους

29 Μαρτίου 2023 16:02
Τρομοκρατική επίθεση: Αυτό είναι το σπίτι που έμενε και συνελήφθη ο ένας από τους Πακιστανούς τρομοκράτες - Ο στόχος και η ταρίφα των 16.000 ευρώ για κάθε κεφάλι (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρομοκρατική επίθεση: Στη Σκάλα Λακωνίας διέμενε και συνελήφθη ο ένας από τους δύο Πακιστανούς τρομοκράτες που σχεδίαζαν πλήγματα σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα. Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν παράνομα τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, κάνοντας αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Λακωνία.

Το Patrisnews δημοσιεύει φωτογραφίες από το σπίτι στο οποίο διέμενε ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων, στην Σκάλα Λακωνίας, και στο οποίο συνελήφθη από τις Αρχές.

Το προφίλ των δύο συλληφθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα από την Ορεστιάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 27 και 29 ετών και είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τουλάχιστον εδώ και τρεις μήνες. Συνελήφθησαν πριν ένα μήνα περίπου για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και ήταν κρατούμενοι για διοικητική απέλαση.

Πώς επιβίωναν

Κατά την παραμονή στην Ελλάδα ζούσαν και εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Τον τελευταίο χρόνο είχαν έρθει στην Αθήνα και διέμεναν σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Τι «αποκάλυψαν» τα κινητά τους

Όταν συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οπλισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε Ομόνοια και Λιόσια

Εφόδους σε Ομόνοια και Λιόσια πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική μετά τις συλλήψεις των δύο ατόμων, πακιστανικής καταγωγής, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική έκανε αρχικά έλεγχο στο διαμέρισμα που έμεναν οι δύο συλληφθέντες όταν έρχονταν στην Αθήνα, στην Ομόνοια. Στη συνέχεια έγινε έφοδος σε κτίσμα κοντά στον καταυλισμό των Ρομά στα Λιόσια.

Στο συγκεκριμένο κτίσμα δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο, ωστόσο προσήχθησαν 15 με 20 άτομα που βρέθηκαν στο σημείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι δύο συλληφθέντες επιχειρούσαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους ωστόσο δεν είχαν βρει ανταπόκριση.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψή τους

Η σύλληψη των δύο συλληφθέντων έγινε από την ΕΥΠ με τη βοήθεια της Μοσάντ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη των 2 Πακιστανών που ετοίμαζαν να αιματοκυλήσουν την Αθήνα - 16.000 ευρώ η ταρίφα για κάθε κεφάλι

Αδιάκοπες είναι οι έρευνες για το τρομοκρατικό δίκτυο που ετοιμαζόταν να αιματοκυλήσει την Αθήνα. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Ο στόχος

Εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή, ήταν ο στόχος των δύο αλλοδαπών που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα, με στόχο ανθρώπινες ζωές και την υπονόμευση της χώρας όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιες αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των Αρχών.

16.000 ευρώ το κεφάλι

Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο ενώ θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι σύμφωνα με το MEGA

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή θα απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share