Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα κομμάτια στο «παζλ» των ευθυνών - Τα μοιραία λάθη του σταθμάρχη, το νέο στοιχείο «κλειδί» και η δυνατότητα να αποτραπεί η τραγωδία (Video)

Το βίντεο από τη στιγμή που σημειώνεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα μπαίνει στο κάδρο των ερευνών

3 Μαρτίου 2023 07:51
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα κομμάτια στο «παζλ» των ευθυνών - Τα μοιραία λάθη του σταθμάρχη, το νέο στοιχείο «κλειδί» και η δυνατότητα να αποτραπεί η τραγωδία (Video)
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες για τον 59χρονο σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος έχει συλληφθεί για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Οι κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ ο 59χρονος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο (4/3). Σύμφωνα με τον δικηγόρο του σταθμάρχη, Στέφανο Παντζαρτζίδη, ο 59χρονος έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ενώ είναι συντετριμμένος για την τραγωδία.

«Θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» ανέφερε ο δικηγόρος, σημειώνοντας πως «όλα τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εφόσον ληφθεί το αντίγραφο της δικογραφίας». Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις για τα λάθη και τις παραλείψεις του 59χρονου στη μοιραία βάρδια είναι διαρκείς.

Το βασικότερο λάθος αφορά στο γύρισμα του κλειδιού, έτσι ώστε να αλλάξει πορεία η επιβατική αμαξοστοιχία και να μην μείνει στις ράγες της καθόδου σε ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα τη μοιραία σύγκρουση.

Ο σταθμάρχης φαίνεται πως δεν γύρισε ποτέ το κλειδί, με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα δεν είδε όσο είχε τη δυνατότητα πως έχει συμβεί το λάθος. Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες και με γνώστες των σιδηροδρομικών γραμμών και διαδικασιών, ο σταθμάρχης μπορούσε να δει το τρένο μέχρι αυτό να φτάσει περίπου 5 χλμ. βόρια της Λάρισας. Κάτι που δεν έγινε, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει η φονική σύγκρουση.

Το ψέμα που αποκάλυψαν μέσω βίντεο οι αστυνομικοί

Ο 59χρονος σταθμάρχης που έχει συλληφθεί ως μοναδικός υπαίτιος της τραγωδίας στα Τέμπη, αρχικά αρνούνταν κατά την προσαγωγή και κατάθεσή του στην Τροχαία της Λάρισας πως έκανε κάτι λάθος. Υποστήριζε πως ο ίδιος γύρισε το κλειδί που έπρεπε, αλλά εκείνο δεν λειτούργησε.

Βλέποντας πως οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι αστυνομικοί έψαχναν τρόπο να τον κάνουν να «σπάσει», έχοντας ήδη αναγνωρίσει ότι σίγουρα έχει υπάρξει ανθρώπινο λάθος στην υπόθεση. Οι αστυνομικοί έφτιαξαν μια ομάδα με τη συμμετοχή πραγματογνώμονα και κατευθύνθηκαν στο σημείο καταγράφοντας την εξέταση στο σταθμαρχείο, στο σημείο όπου στέκονταν ο 59χρονος σταθμάρχης την ώρα του τραγικού δυστυχήματος.

Ο πραγματογνώμονας έβαλε σε λειτουργία αρκετές φορές το κλειδί και λειτούργησε σε όλες. Με αυτό το βίντεο - ντοκουμέντο της πραγματογνωμοσύνης, αστυνομικοί και πραγματογνώμονας επέστρεψαν στην Τροχαία και ανέκριναν ξανά τον σταθμάρχη. Όταν του έδειξαν το βίντεο, υποχώρησε και απέδωσε την ενέργειά του στο φόρτο εργασίας.

Επικαλέστηκε ότι ήταν απασχολημένος με ένα τρένο που έκανε τοπικό δρομολόγιο στη Λάρισα ότι ήταν απασχολημένος και γι αυτό δεν άλλαξε το κλειδί. Ο δε κλειδούχος ήταν πάρα πολύ μακριά και μόνος. Γι αυτό ο σταθμάρχης αφέθηκε μόνος.

Το μεγαλύτερο λάθος - Είχε 17 λεπτά για να αποτρέψει την τραγωδία

Πέρα από το μη γύρισμα του κλειδιού, αποκαλύφθηκε ένα ακόμα – ενδεχομένως μεγαλύτερο και πιο τραγικό – λάθος από πλευράς του 59χορνου. Δεκαεπτά λεπτά είχε στη διάθεσή του για να αντιδράσει, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Star, ο σταθμάρχης της Λάρισας.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Νέων Πόρων, που βρίσκεται αμέσως μετά τον σταθμό της Λάρισας και μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τραγωδίας, φέρεται να είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο σταθμάρχη ότι κατεβαίνει εμπορικό τρένο.

Συγκεκριμένα ο σταθμάρχης Νέων Πόρων φέρεται να ενημέρωσε με εσωτερική επικοινωνία τον σταθμάρχη της Λάρισας, ότι η εμπορική αμαξοστοιχία φεύγει από την κάθοδο με κατεύθυνση την Αθήνα στις 23:04, 17 ακριβώς λεπτά πριν τη μοραία σύγκρουση.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία είναι καταγεγραμμένη. Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων, ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν να καταθέσουν στις αρχές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερζάκης υποστήριξε ότι για 5,5 χλμ μετά τη Λάρισα ο σταθμάρχης θα μπορούσε να είχε δει σε έναν πίνακα ελέγχου ότι τα δύο τρένα είναι σε μία γραμμή. Επίσης, πολλά έχουν ειπωθεί για την επαγγελματική επάρκεια του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share