Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τέμπη: Καρέ-καρέ η πορεία σύγκρουσης των τρένων! Για 18 χλμ. έτρεχαν στις ίδιες ράγες - Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία (Video)

Τι λέει ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες

2 Μαρτίου 2023 07:42
Τέμπη: Καρέ-καρέ η πορεία σύγκρουσης των τρένων! Για 18 χλμ. έτρεχαν στις ίδιες ράγες - Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Όταν προχθές το απόγευμα, στις 19:22, η αμαξοστοιχία Intercity 62 της Hellenic Train αναχωρούσε από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι τέσσερις ώρες αργότερα θα γραφόταν μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Γεμάτο με 350 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα, το τρένο αναχώρησε για τον προορισμό του. Μετέφερε κυρίως φοιτητές, οι οποίοι επέστρεφαν στο πανεπιστήμιό τους μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Φτάνοντας στη Λάρισα, 80 άτομα αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκε άγνωστος αριθμός. Ομως, στη Λάρισα δεν έκανε απλά στάση, αλλά παρέμεινε ακινητοποιημένο για περίπου 15 λεπτά της ώρας, καθώς η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα έλεγε ότι υπήρχε πρόβλημα στις γραμμές.

Στις 23:10 το τρένο αφήνει πίσω του το σταθμό της θεσσαλικής πρωτεύουσας και συνεχίζει το ταξίδι του προς τον τελικό προορισμό του. Μόνο που έχει αλλάξει ράγες. Μετακινήθηκε στις δυτικές ράγες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για κάθοδο προς Αθήνα.

Αυτό συνέβη διότι νωρίτερα τρένο είχε χαλάσει στα Τέμπη και ρυμουλκήθηκε από τις ράγες καθόδου προς τη Λάρισα όπου στάθμευσε. Ομως, κανείς δεν φρόντισε να γυρίσει το κλειδί στις ράγες προς τη σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η IC62 -που είχε ανοδική πορεία- να μπει στις ράγες… καθόδου!

Για 18 χιλιόμετρα και έχοντας αναπτύξει την προβλεπόμενη ταχύτητα των 166 χιλιομέτρων, το Intercity κινούνταν στις ίδιες ράγες με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 της Hellenic Train, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από ώρες από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Λάρισα. Λίγο έξω από τον Ευαγγελισμό, ο χρόνος σταμάτησε στις 23:22.

Τα δύο τρένα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στις ίδιες ράγες συγκρούστηκαν μετωπικά. Ακολούθησε ισχυρότατη έκρηξη που «φώτισε» την ευρύτερη περιοχή. Η εμπορική αμαξοστοιχία διέλυσε τη μηχανή και τα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής. Ενώ, ένας φοιτητής είναι ο μοναδικός επιζών της τραγωδίας στο πρώτο βαγόνι, όπου εκτοξεύθηκε στα χωράφια και δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ενα από αυτά τα βαγόνια ήταν και το εστιατόριο του τρένου, το οποίο στην κυριολεξία έλιωσε, καθώς αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου. Μία τραγωδία που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα και ανέδειξε τις πολύχρονες παθογένειες στο ζήτημα της ασφάλειας του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Εντρομοι και σοκαρισμένοι, οι επιβάτες που είτε είχαν τραυματιστεί ελαφρά είτε ήταν σώοι προσπαθούσαν να βγουν στα γειτονικά χωράφια. Χωρίς φως και με μοναδική βοήθεια τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνά τους, εγκατέλειπαν τη μοιραία αμαξοστοιχία. Η πρώτη κλήση για βοήθεια έγινε δύο λεπτά της ώρας αργότερα. Από ένα κινητό τηλέφωνο επιβάτη, ο οποίος κάλεσε το 112.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής άρχισε να δέχεται «καταιγισμό» τηλεφωνημάτων από τους επιβάτες. Διερχόμενοι από την ΠΑΘΕ οδηγοί (ο αυτοκινητόδρομος περνά σχεδόν πάνω από το μοιραίο σημείο της σύγκρουσης) έβλεπαν φωτιές και εκρήξεις. Στον τρόπο της τραγωδίας έσπευσαν και κάτοικοι του Ευαγγελισμού για βοήθεια.

Εχοντας αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα κέντρα επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής επικοινωνούν και συνεργάζονται για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το σημείο. Σχεδόν 20 λεπτά της ώρας μετά τη μοιραία σύγκρουση, οι πρώτοι πυροσβέστες φτάνουν στην περιοχή και αρχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Λίγο αργότερα φτάνει και το πρώτο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τα στελέχη του οποίου ζητούν ενισχύσεις από τους γειτονικούς νομούς.

Χάρτης με την πορεία σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη
Πηγή εικόνας: eleftherostypos.gr

Η πρώτη ανάρτηση επίσημου φορέα για το δυστύχημα γίνεται στη 01:10 από την Πυροσβεστική, η οποία ανέφερε σε tweet: «Σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού ατόμων από αμαξοστοιχία πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός Λάρισας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα».

Χρειάστηκε να περάσει μία ολόκληρη ώρα έως ότου η Hellenic Train εκδώσει στις 02:10 ανακοίνωση: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία - Τι λέει ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για την εθνική τραγωδία που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης κοντά στα Τέμπη, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες, μίλησε στην ΕΡΤ για τρία λάθη που έγιναν στον σταθμό και οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Το πρώτο λάθος ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης του σιδηροδρόμου, που κατευθύνθηκε αντί για την άνοδο στην πορεία καθόδου. Το δεύτερο ότι δεν ελέγχθηκε από την στιγμή που ξεκίνησε και έφυγε, σε ποια γραμμή κινείται, και αυτό ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη.

Το τρίτο λάθος από την στιγμή που έχεις μπροστά σου το πάνελ που ρυθμίζεις τα κλειδιά και το συγκεκριμένο 118, από την στιγμή που έφυγε το τρένο με μία απλή παρατήρηση θα μπορούσες να δεις ότι στην γραμμή ότι έφυγε στην ανάποδη γραμμή και να ειδοποιήσεις τον μηχανοδηγό να σταματήσει», ανέφερε.

Όσο για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ο κ. Δέδες απάντησε: «Όλα αυτά τα τρένα, τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα, είναι εφοδιασμένα με συστήματα τηλεδιοίκησης και με συστήματα σηματοδότησης και ελέγχου με αισθητήρες. Δηλαδή υπάρχει καταρχήν φανάρι, το οποίο είναι και κατά την άνοδο και κατά την κάθοδο. Άρα θα μπορούσε να δει και ο ένας μηχανοδηγός και ο άλλος ότι υπάρχει κόκκινο φανάρι, άρα να σταματήσει τον συρμό.

Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι τη στιγμή κατά την οποία το φανάρι αυτό παραβιάζεται για κάποιο λόγο από τον οδηγό, έχει συστήματα emergency break που σημαίνει ότι σταματάει άμεσα η αμαξοστοιχία με αυτόματο σταμάτημα και υπάρχει και το άλλο το σύστημα το οποίο είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου όπου βλέπουμε σε όλο το δίκτυο των γραμμών πού κινούνται τα τρένα, με ποια ταχύτητα κινούνται και όλα τα υπόλοιπα.

Σε ερώτηση αν δεν λειτούργησε κανένα από αυτά τα συστήματα, ο κ. Δέδες απάντησε: «Αυτά τα συστήματα, από ό, τι άκουσα δεν λειτουργούσαν ποτέ και εφόσον δεν λειτουργούσαν ποτέ, δεν λειτούργησαν και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το μόνο σύστημα το οποίο δουλεύει για την επιτήρηση και τον έλεγχο είναι στην περιοχή Τιθορέας, όπου εκεί δουλεύει το σύστημα κανονικά με κάμερες κλπ».

Τέλος, στο ερώτημα όταν δεν λειτουργούν όλα τα συστήματα ασφαλείας, αν πρέπει να δίνετε άδεια στα τρένα να κάνουν δρομολόγια και ποιος τη δίνει αυτή την άδεια, ο πραγματογνώμονας απάντησε:

«Εδώ υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα το εξετάσουν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, δηλαδή οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα εξετάσουν, πέραν των ευθυνών που έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος έκανε λάθος στη γραμμή, και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία είναι: αυτός που έχει την υποδομή και η υποδομή είναι τα συστήματα αυτά που έχει η ΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αυτός που έχει και το μεταφορικό κομμάτι που είναι η Hellenic Train.

Εφόσον, υπήρχαν αναφορές, όπως άκουσα, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε, δεν είχε εγκατασταθεί κλπ και είχαν σταλεί και εξώδικα, συνεπώς προκύπτει ότι και η Hellenic Train γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα στη σηματοδότηση και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα, έβαζε κόσμο από πάνω και τον μετέφερε, ενώ γνώριζε ότι μπορεί να γίνει και δυστύχημα. Άρα υπάρχει σωρευτική ευθύνη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share