Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Νέο καμπανάκι Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Έρχονται και άλλες κακοκαιρίες με έντονα φαινόμενα...» (photo)

«Mέχρι ο χειμώνας να παραδώσει και επίσημα τη σκυτάλη...»

9 Φεβρουαρίου 2023 09:48
Νέο καμπανάκι Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Έρχονται και άλλες κακοκαιρίες με έντονα φαινόμενα...» (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που «φόρτωσε» με πυκνές χιονοπτώσεις τη χώρα, σταδιακά μας αποχαιρετά και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από τους πρώτους μετεωρολόγους που είχαν προβλέψει τον ερχομό της, προχώρησε σε νέα ανάρτηση στο Facebook, με τον Γιάννη Καλλιάνο να προειδοποιεί για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

«Όπως και να έχει, θα είμαστε εδώ από την πλευρά μας για να εντοπίσουμε όσο πιο έγκαιρα και έγκυρα τα ενδεχομένως ισχυρά κύματα των κακοκαιριών, με την ελπίδα την επόμενη φορά να μην υπάρχει τόσος θόρυβος», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης, οι προβλέψεις του οποίου για τον ερχομό του χιονιά -που τελικά επιβεβαιώθηκαν- αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσει μια άτυπη κόντρα μεταξύ των μετεωρολόγων.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει αναλυτικά:

«Κι όλο λέμε "θα τελειώσει", μα αυτή η κακοκαιρία συνεχίζει να επιμένει όπως και το 2002 που περιμέναμε τη βελτίωση μα αυτή δεν ερχόταν. Ευτυχώς που τα χιονοκύματα περιορίστηκαν στο υπερβόρειο κομμάτι του Νομού Αττικής, γιατί αλλιώς η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη.

Μια κακοκαιρία λοιπόν που έφερε τα χιόνια και πάνω στο κύμα της θάλασσας, έντυσε στα λευκά έστω και για λίγο το κέντρο της Αθήνας, οδήγησε στο "άνοιξε - κλείσε" πολλές κεντρικές αρτηρίες, "έθαψε" στο χιόνι σε πρώτο βαθμό πολλές εκτάσεις της Εύβοιας ακολουθώντας στη συνέχεια Βίλια, Βόλος, Θήβα όπως και άλλες περιοχές, έφερε τα πολλά χιόνια στα υπερβόρεια της Αττικής, ακόμα και χαμηλά στην Κρήτη.

Αυτή η κακοκαιρία είχε από χιονοχάλαζο μέχρι χιονοκαταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, την οποία εδώ και πολύ καιρό εντοπίσαμε με αρκετά καλή ακρίβεια, με τις αστοχίες βέβαια στην πορεία να μην μπορούν να αποφευχθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε κύμα κακοκαιρίας, ιδιαίτερα όταν αυτό εμφανίζει μεγάλη ένταση και γρήγορες αλλαγές στον χρόνο και στον χώρο.

Η "Barbara" λοιπόν σταδιακά μας αφήνει με την ελπίδα να μην ακολουθήσει στο μέλλον ο "Barberis", και το λέω αυτό σαφώς χιουμοριστικά σε πρώτη ανάγνωση, σαν δεύτερη όμως πιο σοβαρή προσέγγιση πιστεύω ότι το μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας που τόσο ευχαριστηθήκαμε, ίσως μας αφήσει γλυκόπικρη γεύση για το μέλλον από θέμα κακοκαιριών, όχι τόσο ως προς τη συχνότητα εμφάνισής τους, αλλά κυρίως ως προς την έντασή τους.

Με άλλα λόγια, μπορεί να δούμε λίγες κακοκαιρίες μέχρι ο χειμώνας να παραδώσει και επίσημα τη σκυτάλη, αυτές όμως μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Κι αυτό δεν βασίζεται σε διαίσθηση, αλλά σε μελέτη μοντέλων που μας δείχνουν λίγο πιο μακριά τον καιρό.

Όπως και να έχει, θα είμαστε εδώ από την πλευρά μας για να εντοπίσουμε όσο πιο έγκαιρα και έγκυρα τα ενδεχομένως ισχυρά κύματα των κακοκαιριών, με την ελπίδα την επόμενη φορά να μην υπάρχει τόσος "θόρυβος" ώστε να ακούσουν αυτοί που ενδιαφέρονται να ακούσουν και δεν τους νοιάζει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αθλήματος που ακούει στο όνομα "κριτική"».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share