Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 26/1: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά! Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά - "Καμπανάκι" Σάκη Αρναούτογλου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, Τάσου Αρνιακού και Γιάννη Καλλιάνου

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά - Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή από την ΕΜΥ

26 Ιανουαρίου 2023 07:28
Καιρός σήμερα 26/1: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά! Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά -
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 26/1: Δύσκολη αναμένεται η σημερινή μέρα λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες περιοχές της χώρας, ενώ τα επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται να επεκταθούν με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και πυκνό χιόνι ακόμη και εντός πόλεων, με τους Γιάννη Καλλιάνο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, Σάκη Αρναούτογλου και Τάσο Αρνιακό να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Συναγερμός διαρκείας του Γιάννη Καλλιάνου: «Ένα πολύ δύσκολο 48ωρο όπου ο καιρός σε όλη την χώρα...»

Ο Γιάννης Καλλιάνος υψώνει συναγερμό διαρκείας, με τον ίδιο να αναφέρεται σε ένα δύσκολο διήμερο, που ακολουθεί για την χώρα μας, με τις καιρικές συνθήκες να είναι αρκετά δύσκολες.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος, μάλιστα, παρουσίασε ένα μικρό χάρτη περιοχών, που θα κινδυνεύσουν αρκετά, από το πρωί έως το βράδυ, και το ποιο είναι το πιο χρονικό σημείο, όπου οι βροχές και τα χιόνια θα είναι πιο έντονα, ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες θα βελτιωθούν από την Παρασκευή (27/1), αν και περιοχές σαν τα Δωδεκάνησα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Η αναλυτική πρόγνωση Καλλιάνου

Για σήμερα (25/1), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά και βαθμιαία στην Ήπειρο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες από νωρίς το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω), στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω), στη δυτική και κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Για αύριο (26/1), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα, από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ, από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω), στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω), στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω) και από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Για την Παρασκευή (27/1), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500).

Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Έκτακτο παράρτημα του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό: «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι μπόρες χιονιού...»

Ο Σάκης Αρναούτογλου μας προειδοποιεί εκτάκτως για τις επόμενες μέρες, αναφέροντας το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός στην χώρα, απασχολώντας μας με φαινόμενα, με τον Νίκο Καντερέ ακόμη να τοποθετείται.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος επεσήμανε, ότι τουλάχιστον μέχρι αύριο (26/1) θα υπάρξει πολύ νερό στη Δυτική Ελλάδα, ενώ φρέσκο χιόνι θα πέσει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τους ανέμους έως και τα 9 μποφόρ, τη στιγμή που θα υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου.

Μέχρι τη Δευτέρα (30/1), τα φαινόμενα δεν πρόκειται να λείψουν, αν και από το Σάββατο (28/1) τα ανοίγματα θα είναι περισσότερα στον ουρανό.

"Καμπανάκι" Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και κίνδυνος για πλημμύρες!» - Σε τρία στάδια η κακοκαιρία (Video)

Προ των πυλών είναι η πολική μπάλα που θα φέρει διαδοχικές κακοκαιρίες στη χώρα μας με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για τρία στάδια στα οποία θα «χτυπήσει» μάλιστα προειδοποίησε και για πλημμύρες.

Παράλληλα, για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων έκανε λόγο ο Τάσος Αρνιακός από σήμερα (Τετάρτη 25/1) στην χώρα μας, με την ένταση τους να μεγαλώνει από αύριο (Πέμπτη 26/1) σε Αττική και σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

«ΠΟΥ ΘΑ "ΧΤΥΠΗΣΕΙ" Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ήδη ο καιρός στη χώρα μας με τις πρώτες καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο.
Την κακοκαιρία που αναμένουμε θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

ΣΤΑΔΙΟ 1 - ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1/2023

Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές - καταιγίδες - χιόνια - επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.

ΣΤΑΔΙΟ 2 - ΠΕΜΠΤΗ 26/1/2023

Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ανατολικό - βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).

ΣΤΑΔΙΟ 3 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1/2023 ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023

Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής - κεντρικής - νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα - βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε "σταθερά" προγνωστικά στοιχεία.

Ακολουθεί χάρτης με την πορεία των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος υπάρχει κλίμακα που δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα ανάλογα τον χρωματισμό.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!»

"Απαγορευτικό" από τον Τάσο Αρνιακό - Έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε...

Για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων έκανε λόγο ο Τάσος Αρνιακός από σήμερα (Πέμπτη 26/1) στην χώρα μας, με την ένταση τους να μεγαλώνει σε Αττική και σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος μίλησε για έκτακτα μέτρα απαγόρευσης σε περιοχές που οι χιονοπτώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα. Την ίδια στιγμή, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Η αναλυτική πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα (26/1)

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες.

Οι αρχές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ανακοίνωσαν την αναστολή των μαθημάτων για σήμερα Πέμπτη 26/1. Την απόφαση πήρε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να «χτυπήσουν» τα νησιά των Επτανήσων.

Μετά και τα νέα μηνύματα του 112, έγινε γνωστό πως όλα τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά στον Δήμο Ναυπλιέων, στον Δήμο Επιδαύρου, στην Ερμιόνη και στη Σύμη. Η απόφαση ισχύει για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Άργους Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, όλοι οι Δημοτικοί, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ΚΔΑΠ δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

Στην Πρέσπα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 π.μ, ενώ ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή για σήμερα Πέμπετη 26/1

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θράκη.

Oι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 5 με 8 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 13 με 15 βαθμούς ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες, πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
  • Ανεμοι: Ανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα παράκτια καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις στη Μακεδονία, οι οποίες από το μεσημέρι θα επακταθούν και στη Θράκη, τοπικά ισχυρές από το απόγευμα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία και την κεντρική Μακεδονία και από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα κεντικά θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί.
  • Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω).
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα και από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω).
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα, στα νότια θα γίνουν νότιοι και στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί και τοπικά θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7, από το μεσημέρι τοπικά 8 και βαθμιαία στα ανατολικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από νωρίς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7, τις πρωινές ώρες στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί, από το απόγευμα 8 βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
    Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share