Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρόστιμο «γκιλοτίνα» σε Έλληνες οδηγούς - Φυλάκιση από 10 χρόνια μέχρι και ισόβια

Γερό το «μάρμαρο»

5 Ιανουαρίου 2023 12:37
Πρόστιμο «γκιλοτίνα» σε Έλληνες οδηγούς - Φυλάκιση από 10 χρόνια μέχρι και ισόβια
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ αυστηρά έχουν γίνει τα πράγματα σχετικά με τις ποινές μετά από τροχαίο ατύχημα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εξουθενωτικές είναι οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταστήσει το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο και να αποτραπούν οι πολίτες από την υιοθέτηση ενός αντικοινωνικού και επικίνδυνου οδικού προφίλ.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στην Καλαμάτα: Δύο τροχαία κι ένας 20χρονος νεκρός κοντά στο αεροδρόμιο!

Τροχαία: Ποιες είναι οι ποινές

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι παρανομούντες οδηγοί μπορούν να τιμωρηθούν με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο.

Η συγκεκριμένη ποινή προβλέπεται στις περιπτώσεις που κάποιος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ο υπαίτιος οδηγός:

α) οδηγούσε όχημα μολονότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών
β) ήταν σωματικά ή πνευματικά εξαντλημένος
γ) οδηγούσε ανάποδα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς
δ) κινείτο σε πεζόδρομο ή πλατεία, οδηγούσε όχημα που ήταν τεχνικά μη ασφαλές ή με λάθος τρόπο φορτωμένο
ε) προέβαινε σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετείχε σε αυτοσχέδιους αγώνες (κόντρες)

Στην περίπτωση, μάλιστα, που προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που δεν επήλθε θάνατος, αλλά βαριά σωματική βλάβη ή φθορά σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τότε η κάθειρξη δεν υπερβαίνει τα 10 έτη.

Πρόστιμο σε Έλληνες οδηγούς
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αιφνίδια «βόμβα» με πρόστιμα σε ΙΧ - Ποιους αφορά

ΙΧ: Με βαρύτατα πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας κινδυνεύουν να υποστούν όσοι είναι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων των οποίων τα στοιχεία θεωρηθούν πλαστά ή παραποιημένα.

Έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από το Υπ. Μεταφορών για την επαλήθευση των πιστοποιητικών συμμόρφωσης και δελτίων ΚΤΕΟ χιλιάδων μεταχειρισμένων ΙΧ ώστε να εντοπιστούν οι παραβάτες και να τιμωρηθούν αναλόγως.

Ποια εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα αφορά ο έλεγχος – Ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων ή στοιχείων.

Επαλήθευση των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης θα πραγματοποιήσει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε πάνω από 1.000 εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά αλλά και επαγγελματικά οχήματα, ενώ παράλληλα διαβάστε και πώς θα «σβήσετε» το πρόστιμο της εφορίας - Τα κόλπα και οι προθεσμίες.

ΙΧ: Βαριά πρόστιμα

Ο λόγος του έκτακτου ελέγχου έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται πάρα πολλά τόσο για πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης όσο και για Δελτία ΚΤΕΟ τα οποία κάποιοι επιτήδειοι προμηθεύονται από την εγχώρια αγορά έναντι 300 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα.

Ο έκτακτος έλεγχος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα από τις 7 έως και 10 Νοεμβρίου 2022 αφορά πάρα πολλές Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο έγγραφο είναι πλαστό αμέσως κινούνται οι διαδικασίες επιβολής προστίμων και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος!

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) εμφανίζεται απόλυτα σύμφωνος με τους έκτακτους ελέγχους των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης αλλά και των ΚΤΕΟ καθώς με αυτό τον τρόπο θα ανευρεθούν οι επιτήδειοι έμποροι και θα τιμωρηθούν οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου που πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για να εισάγουν οχήματα με τα έγγραφα που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο στον εισαγωγέα του οχήματος με τα πλαστά έγγραφα ή γυρισμένα χιλιόμετρα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ! Σε περίπτωση υποτροπής με την τέλεση της ίδιας παράβασης εντός τριών ετών από την έκδοση της απόφασης επιβολής του ανωτέρω προστίμου, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share