Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Έκτακτη προειδοποίηση από τα Μερομήνια: Χιόνια μέχρι τη θάλασσα στις γιορτές!

Ανατροπή εν όψει του 2023

23 Δεκεμβρίου 2022 13:42
Έκτακτη προειδοποίηση από τα Μερομήνια: Χιόνια μέχρι τη θάλασσα στις γιορτές!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Μερομήνια αποτελούν έναν τρόπο μακροχρόνιας πρόβλεψης του καιρού, με τον καιρό των εορτών να δείχνει να είναι διαφορετικός σε σύγκριση με όσα προβλέπονται, με τον Τάσο Αρνιακό να κάνει λόγο για ήπιες συνθήκες.

Όπως αναφέρεται, ο καιρός τα Χριστούγεννα του 2022 αναμένεται να είναι πολύ κρύος με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές. Αναμένονται χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά της χώρας αλλά και στα πεδινά έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Τι προβλέπουν για το νέο έτος τα Μερομήνια

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με καλό καιρό. Ο καιρός τον Ιανουάριο του 2023 κατά το πρώτο πενθήμερο, αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Θερμοκρασία έως 14°C και άνεμοι έως 4 Bf.

Επιδείνωση του καιρού έως τα μέσα Ιανουαρίου (14.01.2023). Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Δεν αναμένουμε «ιστορικό χιονιά» στη χώρα.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).

Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας ολίγων ημερών που είχαμε, αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023.

Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ο Φεβρουάριος του 2023 την πρώτη εβδομάδα θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (θα σημειωθούν ενδεχομένως τοπικές βροχές).

Ο καιρός στο τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να επιδεινωθεί και να είναι βροχερός (βροχές και καταιγίδες) ● Τσικνοπέμπτη (16.02.2023) και Αποκριές (26.02.2023) θα έχει τσουχτερό κρύο. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα (27.02.2023).

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Ο Μάρτιος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει με επιδείνωση του καιρού. Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για το 2023 θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρο.

Μετά τα μέσα Μαρτίου ο καιρός θα εμφανίζει μία εικόνα με συνεχόμενη κακοκαιρία. Βαρυχειμωνιά με θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Ο Μάρτιος «αποφασίζει» να μας αποχαιρετήσει με σημαντική βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (με εξαίρεση μία ημέρα ενδεχομένως με αρκετή βροχή). Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (εθνική εορτή) θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Είναι ώρα να αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα. Όχι δεν είναι «ψέμα». Ο Απρίλιος του 2023 αναμένεται σε γενικές γραμμές να είναι καλός και ανοιξιάτικος. Άρχισε να «μυρίζει» άνοιξη.

Ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου συνεχίζει να είναι καλός με ελάχιστες βροχές. Ήλιος με λίγα σύννεφα και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες ● Καλός καιρός την Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου) στις 09.04.2023. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 10.04.2023 θα έχει καλές καιρικές συνθήκες.

Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) ο καιρός θα είναι πολύ καλός με θερμοκρασία γύρω στους 20°C και ανέμους από 3 Bf έως 4 Bf. Θα κάνουμε Πάσχα (16.04.2023) με πολύ καλό καιρό.

Ο καιρός της τρίτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι.

Μερομήνια με χιόνια

ΜΑΪΟΣ 2023

Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.

Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Στα τέλη του Μαίου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Ο Ιούνιος του 2023 θα μας έρθει με πρόσκαιρη κακοκαιρία ● Του Αγίου Πνεύματος (05.06.2023) ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και δυνατούς ανέμους.

Στα μέσα του Ιουνίου 2023 θα επιστρέψει η καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ζέστη (…ώρα να ξεχυθούμε σε καφετέριες, παραλίες κλπ).

Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής. Θερμοκρασίες έως 29°C (ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού) και αέρηδες έως 4 Bf.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2023 ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Θερμοκρασία έως 32°C.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2023 αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Τα πρώτα κλιματιστικά παίρνουν μπροστά.

Έντονη ζέστη – καύσωνας το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη (καμίνι όλη η χώρα). Μελτέμια στο Αιγαίο βελτιώνουν ελαφρώς την κατάσταση. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του καιρού (ζέστη & αέρας).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Για τα «μπάνια του λαού», ο καιρός προβλέπεται να είναι φυσιολογικός για την εποχή. Αρκετή ζέστη με τα αυγουστιάτικα μελτέμια στο Αιγαίο να δροσίζουν και να βελτιώνουν το αίσθημα ζέστης.

Το δεύτερο δεκαήμερο τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να έχει αρκετή ζέστη (καύσωνας). Τοπικές μπόρες και ξαφνικά μπουρίνια ενδεχομένως να «χτυπήσουν» την Βόρεια Ελλάδα (στα παραθαλλάσια μέρη) ● Την ημέρα της Παναγίας (15.08.2023) θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.

Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με αίθρια καιρικά φαινόμενα, λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (έως 31°C).

Καιρός σήμερα 23/12: Ανοιξιάτικο σκηνικό πριν από τα Χριστούγεννα - Η πορεία μέσα στις γιορτές σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο, Αρνιακό, Σούζη και Μαρουσάκη

Καιρός σήμερα: Ανοιξιάτικο θα είναι σήμερα (23/12) το σκηνικό του καιρού, με τις συνθήκες να είναι αρκετά καλές, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα νότια και στα ανατολικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα βόρεια θα φθάσει τους 12 με 13 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 17 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα μεταβλητοί, 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από το μηδέν έως τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -01 βαθμό έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ενώ από το απόγευμα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί, έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνότερες. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς αι στα νότια βαθμιαία δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί-βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στροφή 180 μοιρών από τον Σάκη Αρναούτογλου - Έρχονται χιόνια τα χριστούγεννα - Ανατροπή με την αλλαγή του καιρού

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε νέα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού, αλλά και για τα χιόνια των Χριστουγέννων που… αγνοούνται.

Με τον καιρό των Χριστουγέννων να είναι ήπιος, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στα νέα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την αλλαγή του καιρού που αναμενόταν στην Ελλάδα μετά τις 27 Δεκεμβρίου.

Τελικά, η κρύα μάζα δεν θα κατέβει προς τα Βαλκάνια αλλά θα μεταφερθεί προς την βορειοανατολική Ευρώπη και έτσι η επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται πως θα έχει κάτι το ιδιαίτερο για την Ελλάδα.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού

Πού θα υπάρχουν χιόνια τα Χριστούγεννα

Νωρίτερα, ο παρουσιαστής του καιρού στην ΕΡΤ έκανε ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook σχετικά με τα χιόνια των Χριστουγέννων τα οποία όπως φαίνεται θα απουσιάζουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε: «Το χιόνι τα φετινά Χριστουγεννα δεν φαίνεται ότι θα απουσιάζει μόνο από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα.

Ολοένα και λιγότερο ακόμα και στις χαμηλές οροσειρές, γίνεται και θα γίνεται το χιόνι και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, κι όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλέον ότι, δεν θα υπάρξουν λευκά Χριστούγεννα φέτος στις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Ακόμα και στα βουνά των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ο επικείμενος ήπιος καιρός των επομένων ημερών θα συνεχίσει να λιώνει σταδιακά την εναπομείνασα χιονοκάλυψη.

Αυτό θα ισχύσει αρχικά για σχεδόν όλες τις χώρες της κεντρονοτιοδυτικής Ευρώπης, όπου το φυσικό χιόνι θα εξαφανιστεί εντελώς το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα και το σκι θα είναι εφικτό και αν, μόνο σε χιονισμένες πλαγιές. Την παραμονή των Χριστουγέννων μπορεί να χιονίσει λίγο στη Βαλτική Θάλασσα.

Αλλά ακόμη και το τεχνητό χιόνι θα έχει “πρόβλημα” καθώς σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και ακόμη και στις κλασικές περιοχές χειμερινών σπορ ο καιρός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ήπιος τα Χριστούγεννα ενώ και τη νύχτα ο ιδιαίτερα μαλακός καιρός, εξαιτίας των νοτιάδων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ στην παραγωγή τεχνητού χιονιού.

Εκτός όμως από τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η βροχή και, κυρίως, ο άνεμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα είναι θυελλώδης, θα επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει και θα υπάρχει περισσότερο χιόνι μόνο στις Άλπεις, ιδίως όμως σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όπου και θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννων!».

Το είπε χωρίς περιστροφές ο Γιάννης Καλλιάνος: «Πάμε στα Χριστούγεννα με...»

Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για τον καιρό των επόμενων ημερών και μέχρι τα Χριστούγεννα, ξεκαθαρίζοντας πως θα έχουμε αρκετές καλές συνθήκες.

Την Πέμπτη (22/12), όπως αναφέρει, ο καιρός θα συνεχίσει τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει τις τελευταίες βδομάδες και θα ξεκινήσει η μετάβαση σε περισσότερο ανοιξιάτικο σκηνικό.

Τοπικές νεφώσεις με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται αύριο σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τις περιοχές της δυτικής στερεάς και των Επτανήσων, όπου ενδεχομένως να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 16 στα ηπειρωτικά, στους 11 στα βόρεια, στους 10 με 14 στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές και στους 16 με 18 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Στην Αττική αναμένονται πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις. Πολύ καλός καιρός με αρκετό κρύο νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από τους 3 βαθμούς και θα φτάσει τους 14 αργά το μεσημέρι. Μεταβλητοί άνεμοι 2 με 3 μποφόρ.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με ελάχιστες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως και 10 βαθμούς Κελσίου. Άνεμοι βόρειοι 2 με 3 μποφόρ.

Ο καιρός έως τα Χριστούγεννα

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας δηλαδή έως και τα Χριστούγεννα, ο καιρός θα είναι εξαιρετικός, τόσο με την ανεβασμένη θερμοκρασία όσο και με τις πολύ καλές συνθήκες, χωρίς να σημειώνεται κάτι το ιδιαίτερο.

Ισχυρή «καμπάνα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Μεγάλη προσοχή, δεν πρέπει να εμφανιστεί...»

Ο Τάσος Αρνιακός χτυπά ισχυρή «καμπάνα» εν όψει των Χριστουγέννων, όχι μόνο για τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν, αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει με επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο έμπειρος μετεωρολόγος, τόσο σήμερα (22/12) όσο και στις επόμενες μέρες, το σκηνικό θα χαρακτηρίζεται από κρύο και ομίχλη, που θα μας δυσκολεύει στην οδήγηση το πρωί, ενώ τα βράδια λόγω της άπνοιας, τα τζάκια μπορεί να δημιουργήσουν μια δύσκολη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Αφού πρώτα, πάντως, γλυκάνει ο καιρός, προς τις 27-28 Δεκεμβρίου μια ψυχρή εισβολή πρόκειται να μας απασχολήσει, και δη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο από την Χριστίνα Σούζη - "Από την Κυριακή των Χριστουγέννων έρχεται..."

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Πέμπτη (22/12) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν σε χαμηλές τιμές, ενώ μικρή συννεφιά θα σημειωθεί σε λίγες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Σούζη το χειμερινό ηλιοστάσιο μπαίνει με ανοδικές θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν και τους 18 βαθμούς Κελσίου το σαββατοκύριακο. Ενώ, από την Κυριακή των Χριστουγέννων θα σημειωθεί ακόμα μία μικρή άνοδος με το κλίμα να θυμίζει άνοιξη.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη:

"Σκαμπανέβασμα" από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη - "Μετά το μεσημέρι ο υδράργυρος..."

Με αρκετό κρύο και παγετό σε αρκετές περιοχές ξεκίνησε η σημερινή μέρα (Πέμπτη 22/12). Παρόλα αυτά όμως, καθώς θα πηγαίνουμε προς τις μεσημεριανές ώρες ο υδράργυρος θα παρουσιάσει άνοδο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share