Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

«Ο 19χρονος λέει ψέματα! Εμένα με απειλήσανε από το "στρατόπεδό" του» - Όσα καταγγέλλει πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» (Video)

Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και ποιες οι ποινές των κακουργημάτων που ερευνώνται

3 Δεκεμβρίου 2022 11:06
«Ο 19χρονος λέει ψέματα! Εμένα με απειλήσανε από το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρώην φιλοξενούμενος και νυν εργαζόμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλά αποκλειστικά στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για το πώς εκτιμά ο ίδιος τις καταγγελίες ενάντια στην οργάνωση και τον πατέρα Αντώνιο. Ενώ, κινητικότητα καταγράφεται σήμερα στη Ραφήνα σε ένα από τα σπίτια που δηλώνει ως κατοικία ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Ο Τσαμπίκος είναι πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού» και σήμερα εργάζεται ως οδηγός στη δομή της Χίου. Όπως δηλώνει ήταν μία κίνηση που έκανε με τη θέλησή του. Μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για τις κατηγορίες που ακούγονται σε βάρος του πατέρα Αντωνίου αλλά και για τη δική του σχέση με τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ερωτώμενος αρχικά για τις τιμωρίες, τις λεγόμενες «συνέπειες» που έβαζαν οι παιδαγωγοί στα παιδιά των δομών απαντά: «Τι πάει να πει τιμωρία, δηλαδή ποια τιμωρία; Να σας πω κάτι, έχω “φάει” κι εγώ τιμωρία. Με έχει κάνει παρά πολύ δυνατό, γιατί ήμουν ένα παιδί περίεργο, είχα μία συμπεριφορά απαράδεκτη».

Και συνεχίζει: «Όταν ακούω τα άλλα παιδιά να λένε ότι τα κλείδωναν σε δωμάτια, “πέφτω από τα σύννεφα”».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, «γονείς του». «Έχω κακοποιηθεί πάρα πολύ από την οικογένειά μου, άμα δεν υπήρχε αυτός (ο πατέρας Αντώνιος) να μου δώσει ζωή, δεν ξέρω πού θα ήμουνα» αναφέρει.

Αποκαλύπτει πως η μητέρα του μία μέρα τον πέταξε στο δρόμο και κοιμόταν για ένα μήνα στα παγκάκια. «Μέχρι που με μάζεψε το “Χαμόγελο του Παιδιού”, έκατσα τρία χρόνια σε τρεις τοίχους μέσα στο νοσοκομείο. Και μετά βρέθηκε η “Κιβωτός” στο δρόμο μου» σημειώνει.

«Ο 19χρονος λέει ψέματα! Εμένα με απειλήσανε από το "στρατόπεδό" του»

Αναφορικά με τον 19χρονο πρώην φιλοξενούμενο που έκανε την καταγγελία για την ασέλγεια δηλώνει πως τον γνωρίζει και πως όσα λέει είναι ψέματα.

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανε, τι κέρδος έχει από αυτό. Εμένα με απειλήσανε από το “στρατόπεδό του”. Μου είπαν πως εάν δεν σταματήσω θα ανεβάσουν βίντεο που θα με “κάψει”. Τους είπα “καν’ τε ό,τι θέλετε”» αποκαλύπτει.

Λέει πως του είναι αδύνατον να πιστέψει την όποια κατηγορία εις βάρος του πατέρα Αντωνίου. «Ο άνθρωπος κόπιασε να μεγαλώσει πόσα παιδιά, έκανε…και τον πετάξανε έξω από το σπίτι του» προσθέτει.

Αναφέρει πως μία περίοδο μισούσε πολύ τη μητέρα του και είχε εξομολογηθεί στον πατέρα Αντώνιο πως «μία μέρα θα τη σκοτώσει». «Μου λέει “παιδί μου, δεν αξίζει. Συγχώρεσέ την, δώσε μία τελευταία ευκαιρία”. Αυτή είναι η πλύση εγκεφάλου» απαντά ο πρώην φιλοξενούμενος σε αντίστοιχη ερώτηση.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και ποιες οι ποινές των κακουργημάτων που ερευνώνται

Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Μετά την εισαγγελική εντολή που απαγορεύει την παρουσία του πατέρα Αντωνίου σε οποιαδήποτε δομή της οργάνωσης, χθες ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ίδιου και άλλων δέκα φυσικών προσώπων για την τέλεση τεσσάρων κακουργημάτων, εκ των οποίων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

«Οι εισαγγελικές αρχές και όσοι διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και τα υπάρχοντα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνει το παν δυνατό προκειμένου να μπορέσει η υπόθεση να προχωρήσει στο νομικό της πλαίσιο. Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως πολιτεία και άλλους ανηλίκους να μιλήσουν για οποιαδήποτε υπόθεση» δήλωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας.

Επισήμανε την αλλαγή που έγινε στον Ποινικό Κώδικα που επιτρέπει πλέον σε ανηλίκους να καταγγείλουν την κακοποίησή τους και μετά την ενηλικίωσή τους.

«Όταν αυτή η δομή έχει μέσα εκατοντάδες παιδάκια τα οποία μπορεί να έχουν υπάρξει θύματα ή μπορεί με κάποιο τρόπο οι καταθέσεις τους να αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας και να βοηθήσουν τις Αρχές είναι πολύ λογικό πως ο ερευνώμενος δεν μπορεί να είναι κοντά σε αυτόν τον χώρο» εξήγησε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης ερωτώμενος για την απαγόρευση παρουσίας του πατέρα Αντωνίου στις δομές της «Κιβωτού».

«Το ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, μπορεί να είναι και καλό. Και πρέπει οι εισαγγελικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με υποθέσεις τέτοιου βεληνεκούς και με ανήλικα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να έχουν και “τσιμεντωμένα” στοιχεία» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης την υπόθεση ώστε να μην «κανιβαλίζεται» οριζοντίως όλος ο εκκλησιαστικός χώρος.

«Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για ερευνώμενα κακουργήματα και σκάνδαλα μέσα στην “Κιβωτό” γίνεται διότι βρήκε θάρρος ένα παιδί 19χρονο να κάνει την καταγγελία. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όλα αυτά θα ήταν παραγεγραμμένα» προσέθεσε ο κ. Μαρακάκης.

«Ό,τι έχει να κάνει με ανηλίκους, οι ποινές πήγαν στο μέγιστο δυνατό. Αναφέρω ενδεικτικά τον βιασμό ανηλίκου που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, η αποπλάνηση από πλημμέλημα έγινε κακούργημα…όλα τα αδικήματα που έχουν να κάνουν με ανηλίκους διώκονται αυτεπαγγέλτως» επισήμανε ο υφυπουργός.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρακάκης δήλωσε πως τα ελαφρύτερα κακουργήματα που ερευνώνται έχουν ποινές 10 με 15 έτη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share