Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν και μετά μαύρες σακούλες» - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις επιζώντων (Video)

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής

1 Δεκεμβρίου 2022 13:27
Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν και μετά μαύρες σακούλες» - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις επιζώντων (Video)
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι καταθέσεις των επιζησάντων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 συμπολίτες μας κι ακόμα ψάχνουν για δικαίωση. Παράλληλα, συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μάρτυρας δικηγόρος, ο οποίος έχασε την 85χρονη μητέρα του στις φλόγες, ενώ η αδελφή του, ο γαμπρός του και τα ανίψια του κινδύνεψαν και αυτά

«Ηταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα... Τον μόνο ένστολο που είδα ήταν μια λιμενικός στις 11 τη νύχτα στο λιμάνι της Ραφήνας», είπε με τρεμάμενη φωνή ο Αλέξανδρος Φλώρος καταθέτοντας στη δίκη για την εθνική τραγωδία 2018.

Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τις προσπάθειές του να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Οπως είπε βρίσκονταν στο σπίτι τους που απέχει περίπου 600 μέτρα από την ακτή.

«Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν και μετά μαύρες σακούλες»

«Είδα τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, υπήρχαν παντού στάχτες. Εβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από τη Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε», είπε ο μάρτυρας και σημείωσε ότι κανένας δεν τους ειδοποίησε να φύγουν.

Κατάφερε να φτάσει μαζί με τους συγγενείς του στην ακτή «Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα.

Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν...».

Οπως είπε είχαν αρχίσει να χάνουν το κουράγιο τους και προσπαθούσαν να παραμένουν ενωμένοι κολυμπώντας, μη γνωρίζοντας προς τα πού κατευθύνονται. «Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα.

Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα... Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε... Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας... Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν... Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν...»

Καμία βοήθεια

«Αν δεν βλέπαμε τον καπνό και δεν φεύγαμε εκείνη την ώρα θα είχαμε καεί. Πολύ απλά...» είπε ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου ο οποίος έχασε την αδελφή του στην φονική πυρκαγιά. Ο μάρτυρας μένει στη Ραφήνα και την επόμενη ημέρα πήγε στο σπίτι της αδελφής του στο Κόκκινο Λιμανάκι να δει τι είχε συμβεί.

«Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα μετά το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί». Οπως κατέθεσε και ο ίδιος κινδύνεψε από την πυρκαγιά. «Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε κάποιο ελικόπτερο να κάνει ρίψεις. Μόνο μία ρίψη είδα γύρω στις 5, 5 παρά. Δεν υπήρχε μέριμνα, δεν ειδοποιήθηκα από κανέναν, ούτε είχα κάποια πληροφόρηση».

Ο Κωνσταντίνος Χατζησταματίου, ο οποίος νοσηλεύτηκε για περίπου 40 ημέρες, καθώς είχε υποστεί εκτεταμένο έγκαυμα στο πρόσωπο σημείωσε ότι «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε. Δεν υπήρξε από κανέναν ειδοποίηση, εάν δεν βλέπαμε τον καπνό και τη φωτιά δεν θα φεύγαμε», κατέθεσε. Βρισκόταν με τη σύζυγο, τη νύφη του και τον εγγονό του στο σπίτι τους στο Μάτι. «Γύρω στις πεντέμισι, έξι παρά είδαμε πυκνούς καπνούς.

Στις έξι άρχισαν να πέφτουν μεγάλες καύτρες. Είδα τη φωτιά μέσα στην αυλή μας. Έξι και δέκα πήρα τη γυναίκα μου τη νύφη μου και τον εγγονό μου και φύγαμε. Πουθενά δεν υπήρξε πυροσβεστικό όχημα. Το μόνο όχημα που εμφανίστηκε ήταν γύρω στις 10 και μισή το βράδυ».

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής

Η ένταση μέσα στην αίθουσα είναι μεγάλη και το κλίμα είναι ιδιαίτερο φορτισμένο με αποτέλεσμα να υπάρχουν... εκρήξεις. Αφορμή του σημερινού επεισοδίου ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν σε μάρτυρα, ο οποίος έχασε το σπίτι του, σχετικά με ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν στις ερωτήσεις αυτές λέγοντας πως ο μάρτυρας δεν έχει χάσει δικούς του ανθρώπους και παρίσταται μόνο για υλικές ζημιές, με την πολιτική αγωγή να ανταπαντά σε υψηλούς τόνους. «Ντροπή σας» φώναζαν από το ακροατήριο συγγενείς θυμάτων που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, με την Εδρα να προσπαθεί να επαναφέρει το ακροατήριο στην τάξη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share