Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για ΕΥΠ και κακόβουλα λογισμικά - Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»

Οι αποκαλύψεις δε σταματούν

27 Νοεμβρίου 2022 10:42
Εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για ΕΥΠ και κακόβουλα λογισμικά - Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τα βλέμματα να στρέφονται στη Βουλή, αφού στο τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά.

Παράλληλα, αύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχει κληθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και οι κύριοι Λαβράνος, Mπίτζιος και Ντίλιαν, τη στιγμή που οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο παρουσιάζει -όπως υποστηρίζει- ακόμη μία λίστα παρακολουθήσεων από το Predator, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ και νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της εισαγγελέως της ΕΥΠ, της Νίκης Κεραμέως, του Γιάννη Οικονόμου και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορείται πλέον για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς συνταγματικής και δημοκρατικής εκτροπής, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ηχηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη για παρακολουθήσεις: «Σαχλαμάρες όσα διακινούνται! Η κυβέρνηση είναι περήφανη» (Video)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριακός Μητσοτάκης από την αχαϊκή πρωτεύουσα, που πραγματοποιείται η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030, με τον πρωθυππουργό να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών και της διασφάλισης του απορρήτου τους είναι πολύ σημαντικό. Με πολύ μεγάλο θάρρος ανέλαβα από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση, υπήρξαν απομακρύνσεις προσώπων. Και θέσαμε σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου που αναγνωρίζει τις παθογένειες και επιχειρεί να τις θεραπεύσει.

Κάνουμε μία σειρά σημαντικές παρεμβάσεις. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καταργεί καθολικά τη χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών.

Παρεμβαίνουμε με τη μεγαλύτερη δραστικότητα που μας επιτρέπεται για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά γίνονται παντού στον κόσμο.

Και μιας και ρωτήσατε αν εγώ αισθάνομαι ασφαλής για τις επικοινωνίες μας, να σας πω ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί συχνά όταν συζητάμε με τους ομολόγους μας, γιατί πολλοί θα ήθελαν να ακούν τις επικοινωνίες μας εντός και εκτός.

Αυτό ισχύει για όλους τους αρχηγούς κρατών. Και κάνουμε τα πάντα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς, αναγνωρίζοντας όμως πάντα ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά μας. Και αυτοί οι οποίοι θέλουν να μας ακούν να επιμένουν να προσπαθούν να το κάνουν.

«Σαχλαμάρες όσα διακινούνται»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα θέλω να κάνω μία διάκριση μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε και των διαφόρων σεναρίων επιστημονικής φαντασίας που διακινούνται με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα από μερίδα του τύπου και τα αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό αμέσως μετά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διότι άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2016. Ακούσαμε ότι το Predator βρήκε με έναν παράξενο τρόπο την οικογένεια του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν τα παιδιά του ήταν στη θάλασσα στην πυρκαγιά του Ματιού, ότι το Predator φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα όταν έκανε τις κρουαζιέρες του σε κότερα πολυτελείας.

Αυτά είναι σαχλαμάρες. Είναι σαχλαμάρες. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό θα είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και εν πάση περιπτώσει όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ζητώ από τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση το συντομότερο δυνατό.

Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, διορθώνουμε τις αστοχίες μας, τις αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών. Τις χρειάζεται η χώρα.

Αλλά μεταξύ του να αναγνωρίζουμε ένα υφιστάμενο πρόβλημα, να διακινούμε λίστες χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση και να πρέπει να αποδεικνύουμε εμείς ότι αυτά που γράφουν κάποιοι δεν ισχύουν αντί να τα αποδεικνύουν αυτοί που τα ισχυρίζονται υπάρχει μια μεγάλη απόσταση.

Και τελικά μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι δεν είναι. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να γνωρίζω την έρευνα π[ου διεξάγει η δικαιοσύνη, αλλά αν κάποιοι κρίνουν ότι διαθέτουν στοιχεί να πάνε να τα καταθέσουν στη δικαιοσύνη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share