Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022

Ψάχνουν τα «σεντούκια» της Κιβωτού του Κόσμου: Ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τη ΜΚΟ - Τα αστρικά έσοδα, η επιμονή για χρήματα και τα ρούχα-δωρεές που καίγονταν

Το μυστήριο με τη θυρίδα που άδειασε άρον άρον

25 Νοεμβρίου 2022 08:28
Ψάχνουν τα «σεντούκια» της Κιβωτού του Κόσμου: Ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τη ΜΚΟ - Τα αστρικά έσοδα, η επιμονή για χρήματα και τα ρούχα-δωρεές που καίγονταν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πιάνουν δουλειά από σήμερα οι ορκωτοί λογιστές με σκοπό τον εσωτερικό διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας μπαίνει μία ακόμη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τη ΜΚΟ

Σύμφωνα με το Star, οι ορκωτοί λογιστές πιάνουν από σήμερα Παρασκευή δουλειά, ώστε να ελέγξουν όλα τα οικονομικά στοιχεία, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους τόσο στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ στην Κολωνό, όσο -χθες- και στα γραφεία της οργάνωσης στη Χίο, συλλέγοντας από το λογιστήριο κρίσιμα στοιχεία και χαρτιά.

Μάλιστα χθες, Πέμπτη συνεδρίασε για τρεις ώρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ, με τη νέα πρόεδρο, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία έχει παραλάβει τα πρώτα στοιχεία από γυναίκα που ήταν μέλος στο προηγούμενο Δ.Σ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας της.

Τι έλεγχος γίνεται στην Κιβωτό - Τι ψάχνουν

Ο οικονομικός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Η έρευνα που έχει ζητηθεί από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής.

Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Τα αστρικά έσοδα της Κιβωτού, η επιμονή για χρήματα και τα ρούχα-δωρεές που καίγονταν

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κιβωτός, για την περίοδο 2017 – 2021, δέχθηκε από δωρεές το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» ζητούσε μέσα από την ιστοσελίδα της και τα social media οικονομική βοήθεια, ακόμα και για πληρωμές λογαριασμών, ενώ είχε ετήσιο πλεόνασμα τουλάχιστον 500.000 ευρώ, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες πολιτών που θέλησαν να ενισχύσουν το έργο της «Κιβωτού» με ρουχισμό ή τρόφιμα, τα οποία οι ιθύνοντες των δομών αρνήθηκαν επανειλημμένα, λέγοντας ότι χρειάζονται χρήματα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις πρώην τρόφιμων ότι τους έβαζαν να καίνε τα ρούχα που προσφέρονταν ως δωρεές.

Το μυστήριο με τη θυρίδα που άδειασε άρον άρον

Χθες εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι στέλεχος της Κιβωτού άδειασε τραπεζική θυρίδα, άρον άρον, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή Live News το πρόσωπο που φέρεται να προχώρησε στην ενέργεια αυτή είναι η πρεσβυτέρα.

Το περιεχόμενο της θυρίδας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η πρεσβυτέρα δεν έκλεισε τη συγκεκριμένη θυρίδα, αλλά φρόντισε να ενημερώσει άλλη τράπεζα ότι θα ανοίξει νέα θυρίδα. Πάντως, στον λογαριασμό της Κιβωτού στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα φέρεται να διατηρούνταν ένα ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share