Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος! Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και άλλων

Το 2015 η πρώτη καταγγελία για σωματική βία!

22 Νοεμβρίου 2022 18:16
Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για ξέπλυμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων και όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Παράλληλα, μια ακόμη συγκλονιστική κατάθεση έρχεται να ταράξει τα νερά γύρω από όσα συνέβαιναν μέσα από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού του Κόσμου».

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, εάν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

Επίσης, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας θα ελεγχθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχείων των προσώπων αυτών με ερευνώμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχτούν τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.

Κιβωτός του Κόσμου: Το 2015 η πρώτη καταγγελία για σωματική βία! «Μου είπε "μην ασχολείσαι γιατί δεχθήκαμε απειλές"» (Video)

Στις εξελίξεις γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Δευτέρας (21/11).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σταθμού, πρώην εργαζόμενη παιδαγωγός στην Κιβωτό του Κόσμου κατήγγειλε πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία στο Ίδρυμα της Πωγωνιανής όπου και εργαζόταν.

Ο φάκελος σύμφωνα με τα όσα είπε η γυναίκα πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία και σταμάτησε εκεί. Η παιδαγωγός, ξεκίνησε να εργάζεται στην Κιβωτό της Πωγωνιανής, τον Νοέμβριο του 2014. Το 2015 και αφού φέρεται να είχε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στο ίδρυμα ασκούσαν σωματική βία σε παιδιά, προχώρησε σε επώνυμη επίσημη καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και στον Δήμο Ιωαννιτών.

«Προχώρησε η υπόθεση, η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά παρουσία εισαγγελέα. Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα, πήγαν παιδαγωγοί συνάδελφοι μου, έδωσαν και αυτοί καταθέσεις και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Κανένας δεν έμαθε τίποτα πέρα από εκεί.

Μου είπε ένας αστυνομικός ότι αυτά που έγραψα εγώ στην καταγγελία είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είπαν τα παιδιά. Είπαν τρομερά πράγματα. Ούτε από τον δήμο προχώρησε η υπόθεση μάλιστα όταν πήγα κι εκεί, μετά από έναν μήνα να μιλήσω με την υπεύθυνη που είχα κάνει την καταγγελία μου είπε “μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχθήκαμε απειλές”» ανέφερε η γυναίκα.

Η ίδια, τονίζει πως προσπάθησε να ενημερώσει προσωπικά τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά που είχαν πέσει στην αντίληψή της, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό και γι’ αυτό προσποιήθηκε ότι ήταν κάποια που ήθελε να κάνει μια μεγάλη δωρεά, και μόνο τότε κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του.

Τι ανέφερε στην καταγγελία της

Στην καταγγελία της, η παιδαγωγός ανέφερε μεταξύ άλλων: «ο παιδαγωγός άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη στο καπάκι της τουαλέτας. Το καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού ήταν εμφανείς. Την επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φριχτά».

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Γεώργιζα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων πήραν σήμερα στα χέρια τους τη δικογραφία και βρέθηκαν μπροστά σε μια ζοφερή εικόνα, καθώς πέρα από την ασέλγεια που έχει καταγγελθεί είδαν μαρτυρίες για ανηλίκους-θύματα άγριων ξυλοδαρμών, σκληρών τιμωριών, ακόμη και «καταναγκαστικών» έργων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με περιγραφή, έβαζαν τα παιδιά να σπάνε πέτρες, προκειμένου, όπως τους έλεγαν, να τους διδάξουν με αυτόν τον τρόπο πώς οι πέτρες επανέρχονται στην πρωταρχική τους μορφή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν τάχιστα με την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, με χρονικό ορίζοντα 10-15 ημερών.

Από αύριο ξεκινούν οι πρώτες καταθέσεις. Έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες προκειμένου να μιλήσουν για όσα γνωρίζουν – πρόκειται είτε για πρώην φιλοξενούμενους είτε για πρώην εργαζομένους σε δομές της Κιβωτού. Μάλιστα, οι δύο εξ’ αυτών παρουσιάστηκαν αυτοβούλως και ζήτησαν να καταθέσουν στις Αρχές. Επίσης υπάρχει ένας ανήλικος που βρίσκεται στο εξωτερικό και αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας.

Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τις εισαγγελείς, είναι ότι τα επτά άτομα που έχουν καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ «ευθυγραμμίζονται» μεταξύ τους στα όσα κατήγγειλαν, παρόλο που δεν ήταν στις ίδιες δομές και δε γνωρίζονταν.

Φέρεται να κατέθεσαν για παρόμοιες καταστάσεις -για σκληρές τιμωρίες και κακομεταχείριση των παιδιών. Αυτό το στοιχείο θεωρείται ως κάτι πολύ σημαντικό στην αναζήτηση της αλήθειας.

Δύο 17χρονα αγόρια μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση

Δυο αγόρια 17 ετών υποστήριξαν στις αρχές ότι έχουν δεχθεί περίεργα αγγίγματα και συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης από το κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού.

Τα παιδιά αυτά έχουν καταγγείλει επίσης τρία ακόμη πρόσωπα της δομής τα οποία είχαν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον τους, ενώ συνολικά τέσσερα είναι τα παιδιά που έχουν καταγγείλει μέχρι στιγμής επίσημα στις αρχές όσα βίωσαν μέσα στις δομές, όπως μετέδωσε στο STAR σε απευθείας σύνδεση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαστραντωνάκη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share