Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός! Εντοπίστηκε στην Αθήνα ο ύποπτος επιβάτης της Emirates

Νέες εξελίξεις στο θρίλερ

11 Νοεμβρίου 2022 16:15
Συναγερμός! Εντοπίστηκε στην Αθήνα ο ύποπτος επιβάτης της Emirates
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντοπίστηκε στην Αθήνα ο ύποπτος επιβάτης της πτήσης της Emirates. Ο άνδρας είναι 35 ετών, Τούρκος υπήκοος αραβικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα για χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσαχθεί από τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό του.

Όσα έγιναν στο θρίλερ ωρών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την πτήση της Emirates.

Υπενθυμίζεται ότι οι 228 επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη και επέστρεψαν στην Αθήνα, σήμερα αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Το βράδυ -μετά το θρίλερ- το πέρασαν σε ξενοδοχείο στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα στο Καβούρι.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως όσο βρίσκονταν στο αεροπλάνο δεν ήξεραν τι συνέβαινε πραγματικά και ενημερώθηκαν όταν προσγειώθηκαν, όπως μεταδίδει η Ελευθερία Σπυράκη στο OPEN.

Επιβάτης περιγράφει όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης

Ο Γιάννης Σπυριδάκης που ήταν μεταξύ των επιβατών, περιέγραψε στο OPEN τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση που εξελίχθηκε σε θρίλερ.

«Βγήκε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση, στη συνέχεια το προσωπικό μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν είχαν πει τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας», ανέφερε στην αρχή.

Αναφορικά με το εάν κάποιοι είχαν καταλάβει ότι κάτι συνέβαινε, ο κ. Σπυριδάκης διευκρίνισε ότι «Λόγω και της περασμένης ώρας, ήταν δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι υπήρχε συνοδεία F-16. Ακόμα και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, ξαφνικά διακόπηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα, αναρωτιόμασταν όλοι τι συμβαίνει».

Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο, «γιατί ήταν μια μεγάλη ανησυχία του κόσμου να προσγειωθεί επειδή είχαμε μόνιτορ μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία», λέει έπειτα και προσθέτει ότι «αφού προσγειωνόμαστε και φεύγει ο ένας προβληματισμός, αρχίζει να γίνεται η αποβίβαση μόνο των επιβατών που μπήκαν στο αεροπλάνο από την Αθήνα, γιατί στην αρχή είχε έρθει από Ντουμπάι».

Έγινε έλεγχος και στα διαβατήρια και προσωπικά αν θεώρησε η αστυνομία ότι έπρεπε να γίνει σε κάποιον και στις αποσκευές, σύμφωνα με τον επιβάτη, ενώ στο αεροπλάνο έμειναν όσοι είχαν επιβιβαστεί από το Ντουμπάι.

«Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει στη συνέχεια ο Γιάννης Σπυριδάκης.

Τέλος, γνωστοποιεί πως η πρώτη ανακοίνωση ήταν ότι θα πετάξουμε με την επόμενη πτήση, σήμερα στις 20:00 αλλά «αργά το βράδυ χθες ανακοινώθηκε πως θα φύγουμε με αυτή των 17:20».

Τι θα γινόταν εάν το αεροσκάφος είχε πειρατευτεί

Ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και πιλότος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο Mega σχετικά με το εάν ο πιλότος του αεροσκάφους δεν υπάκουε στις εντολές των μαχητικών, τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουν.

«Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO. Εάν το αεροσκάφος πειρατευτεί, και αυτό το γνωρίζουμε υπό την έννοια ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους, τότε εάν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι κατ’ αναγκαιότητα στη θάλασσα, υπάρχει η εντολή το αεροσκάφος αυτό να καταρριφθεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο. Κάθε χώρα έχει μία επιτροπή κρίσης για τέτοιες περιπτώσεις», εξήγησε συγκεκριμένα.

Το χρονικό

Το θρίλερ αφορούσε δύο αεροπλάνα της Emirates και ξεκίνησε λίγο πριν από τις 21:00 την Πέμπτη, όταν σήμανε συναγερμός στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από πληροφορία των αμερικανικών Αρχών για ύποπτο άτομο που πιθανόν να έχει επιβιβαστεί σε μία από δύο πτήσεις της Emirates, η μία για Ντουμπάι και η άλλη για Νέα Υόρκη.

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στον σταθμό. Οι Αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η πτήση προς Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευσαν το αεροπλάνο της Emirates.

Μόλις έφτασε το αεροπλάνο της Emirates, μετέβη κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής και έκανε έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές, χωρίς να εντοπίσουν κάποιο ύποπτο άτομο.

Οι επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 της Emirates οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share