Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Έβρος: Ηχηρή επιστολή της Αθήνας στην Ευρώπη για το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα (video)

Ανατριχιαστικές περιγραφές των 92 ανθρώπων που εντοπίστηκαν χωρίς ρούχα

16 Οκτωβρίου 2022 21:15
Έβρος: Ηχηρή επιστολή της Αθήνας στην Ευρώπη για το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα (video)
Φωτογραφίες αριστερά: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις Βρυξέλλες ενημερώνει η Αθήνα για το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 μετανάστες που ωθήθηκαν γυμνοί χωρίς κανέναν εξοπλισμό από την τουρκική πλευρά στα σύνορα του Έβρου και διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές.

Όπως μετέδωσε το OPEN, ήδη η Αθήνα έχει ενημερώσει την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον μέσω του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος έκανε σαφές ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, αλλά την ίδια στιγμή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ενημερώσει όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με το περιστατικό.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, εκβιάστηκαν ακόμα και υπό την απειλή όπλων από την τουρκική στρατοχωροφυλακή για να μπουν στα φορτηγά και να μετακινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μία μακρά πορεία 10 χιλιομέτρων, μπήκαν στις βάρκες και βρέθηκαν 200 μέτρα από τα ελληνικά σύνορα.

Από την ελληνική πλευρά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι άνθρωποι αυτοί κατέθεσαν όσα βίωσαν όχι μόνο στις ελληνικές Αρχές αλλά και στους άνδρες της Frontex. Έτσι και η Ευρώπη θα έχει πλήρη ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ανατριχιαστικές περιγραφές των 92 μεταναστών

Στιγμές τρόμου περιέγραψαν πως βίωσαν οι μετανάστες που εντοπίστηκαν γυμνοί στον Έβρο από Έλληνες στρατοχωροφύλακες. Ειδικότερα, οι άνθρωποι περιέγραψαν πως έζησαν στιγμές τρόμου στα χέρια των Τούρκων που δεν δίστασαν να τους δείξουν ότι φέρουν όπλα και να τους απειλούν ώστε να επιβιβαστούν στις πέντε πλαστικές λέμβους και να περάσουν στην ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε το OPEN.

Οι Τούρκοι έκαναν επιχείρηση - «σκούπα» στα παράλια του Έβρου από την τουρκική πλευρά σε διαφορετικά σημεία, εντόπισαν και συνέλαβαν περίπου 100 άτομα τα οποία ήταν διάσπαρτα σε μικρές ομάδες και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο για να περάσουν το ποτάμι. Αφού τους συγκέντρωσαν σε ένα σημείο άρχισαν να τους εξυβρίζουν, να τους απειλούν και αμέσως μετά να τους ξεγυμνώνουν κρατώντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και απειλώντας τους ότι έχουν όπλα, τους έβαλαν μέσα στις λέμβους και μετά άρχισαν να τις σπρώχνουν προς την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου, οι παράτυποι μετανάστες είπαν στις ελληνικές Αρχές ότι είχαν φτάσει με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως χρησιμοποίησαν παράνομα κυκλώματα διακίνησης για να φτάσουν εκεί και στη συνέχεια έφτασαν με τα πόδια στα σύνορα όπου και εκεί έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share