Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πολίτες πρέπει να σπεύσουν (video)

Αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5 του ιού

23 Σεπτεμβρίου 2022 09:44
Κορωνοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πολίτες πρέπει να σπεύσουν (video)
Φωτογραφίες: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ&ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμών, μετά την έλευση των νέων τροποποιημένων εμβολίων που στοχεύουν στην παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα (12 Σεπτεμβρίου) μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13.291 εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια νέας γενιάς ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Από τους 13.291 εμβολιασμούς, 1.475 αφορούσαν 1η αναμνηστική δόση, ενώ 11.816 αφορούσαν 2η αναμνηστική δόση. Υπενθυμίζεται πως τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Δείτε επίσης: «Κορωνοφωλιά» η κηδεία της Ελισάβετ; Η βασίλισσα της Δανίας επέστρεψε από το Λονδίνο θετική και... έσπειρε ανησυχία

Σύμφωνα μάλιστα με την Αριστοτέλους, έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα επιπλέον 23.351 ραντεβού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer.

Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια.

Ποιοι να κάνουν την αναμνηστική δόση

Οι ειδικοί συνιστούν να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση οι ομάδες που προκρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και να μην χαθεί χρόνος περιμένοντας την έλευση των επόμενων εμβολίων. Η έλευση ενός επόμενου κύματος της πανδημίας μέσα στο χειμώνα δεν αποκλείεται, όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει και ο ΕΟΔΥ, όπως και η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης άτομα ηλικίας 12 έως 59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Η αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων. Σε επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, όπως και σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Έρχονται και τα επόμενα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5.

Όπως έχει αναφέρει, αυτήν τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και "φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5, προκειμένου να εμβολιάζεται ο πληθυσμός για τον οποίο υπάρχουν σχετικές οδηγίες".

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share