Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023

Ευλογιά των πιθήκων: Συνολικά 50 κρούσματα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη

18 Αυγούστου 2022 15:48
Ευλογιά των πιθήκων: Συνολικά 50 κρούσματα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνολικά 50 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη, ενώ τα 16 απ τα κρούσματα ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου. Παράλληλα, στη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, Κένταυρος, αλλά και στα εμβόλια για την Ευλογιά των Πιθήκων, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share